İngilizce yeterliliğinde sondan ikinciyiz

Abone ol

PISA’ya göre fen, matematik ve okuma becerileri açısından alarm veren Türkiye’deki eğitim sistemi, “İngilizce yeterliliği kazandırma” konusunda da sınıfta kaldı.

İngilizcenin ilk, orta ve lise kademelerinde zorunlu olarak toplam bin 296 saat okutulduğu Türkiye, “İyi İngilizce konuşan ülkeler” listesinde sondan ikinci sırada yer aldı. Azerbaycan 33 ülkelik listede son sırada yer alırken listenin birinci sırasına Hollanda yerleşti.

Uluslararası ölçüm kuruluşlarının raporlarına göre, Türkçe ve matematik alanlarında alarm veren Türkiye’deki eğitim sistemi, yabancı dil öğrenimi konusunda da sınıfta kaldı. EF Education First isimli kuruluşun son yayımladığı, “İngilizce Yeterlilik Endeksi” isimli çalışma, “Türkiye’deki yabancı dil eğitimi yetersiz mi?” sorusuna yol açtı.

TÜRKİYE SONDAN İKİNCİ

Avrupa’daki 33 ülke, “İngilizce yeterliliklerine” göre 100 puan üzerinden puanlandırılarak sıralandı. Hollanda 70,27 puan ile listenin ilk sırasında yer alırken İsveç 68,74 puanla ikinci, Norveç ise 67,93 puanla üçüncü sıraya kaydedildi. Belarus, Arnavutluk ve Gurcistan gibi ülkelere geçilen Türkiye’nin 33 ülkelik listedeki sırası ise 32 oldu. Türkiye’nin, “İngilizce yeterlilik” puanının 46,81 olduğu bildirildi.

Avrupa ülkeleri listesinde sondan ikinci olan Türkiye, 100 dünya ülkesinin olduğu listeye ise 79’uncu sıradan girebildi. İngilizce yeterliliği açısından, “Çok düşük yeterliliğe” sahip ülkeler arasında gösterilen Türkiye ile aynı sınıfta yer alan diğer bazı ülkelerin ise Bangladeş, Morokko, Katar, Afganistan olduğu belirtildi.

BAŞKA ÖNCELİKLER

Analizin ardından hazırlanan raporda, ülkelerin İngilizce yeterliliklerine ilişkin değerlendirmelere yer verilirken Türkiye hakkında, “Türkiye’nin son beş yılda AB’ye katılma hayalleri soldu ve başka öncelikler ortaya çıktı. İngilizce eğitiminde pratikten ziyade dilbilgisine odaklanıldı” yorumu yapıldı.

İHTİYAÇ KADAR İNGİLİZCE

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakan olduğu dönemde ülkedeki İngilizce eğitiminin yetersizliğinden sık sık dem vuruyordu. Erdoğan'ın konuşmalarında zaman zaman dile getirdiği 'Türkiye'de yabancı dilin iyi öğretilemediği' eleştirisi üzerine ve bu konuda verdiği talimatla MEB, ''Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi' hazırlanmış, yurtdışından yabancı eğitimciler getirilmesi planlanmıştı. Fakat bu plan da başarısız olmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminin yakıcı sorunlarından biri olan yabancı dil öğrenimi konusunda 2019 yılında değişikliğe gitti. Öğrencilerin yabancı dil öğrenimini kolaylaştırmak amacıyla daha önce uygulanan birçok projeyi başarısız olduğu gerekçesiyle rafa kaldıran Bakanlık, yeni modeli, “Oyun tabanlı öğrenme” şeklinde tanımladı.

2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanan yeni yabancı dil eğitimi modeli kapsamında, “Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi” oluşturuldu. Yeni yabancı dil eğitimi modeli, “Her öğrenci gereksinimi kadar yabancı dil eğitimi alacak” diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un talepleri doğrultusunda kurgulandı.

Bilkent Üniversitesi online sınav yapmamak için direniyor: Herkese aynı not verilecek! Eğitim Fizik öğrencisi fizikten, tarih öğrencisi tarihten eksi net yaparak üniversiteye girmiş Eğitim MEB'in 'müfredat' kararına tepki: 'Mahkemelik bir açıklama' Eğitim Tavuk karası olduğu için görevden alınan öğretmen: 'Okulda benim için bir erişilebilirlik yapılmadı' Eğitim