İngiltere ve ABD’nin başını çektiği G7’den Putin’e açık tehdit: 'Ukrayna’ya saldırının ağır sonuçları olur'

Abone ol

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna’da. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artarken sıcak temas ihtimali iyiden iyiye belirginleşiyor.

GERÇEK GÜNDEM

Ukrayna Ordusu, art arda yayınladığı motivasyon videoları ile bir savaşın mümkün olduğunu ve bu savaşa hazır olduklarını ortaya koyarken Rusya da önceki gün Ukrayna sınırına iki yüz kilometre uzakta Su-34 uçakları ile hava tatbikatı gerçekleştirdi.

Ukrayna’da yaşanan gelişmeler İngiltere’nin Liverpool kentinde toplanan G-7 Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın da gündemindeydi.

İNGİLİZ DIŞİŞLERİ BAKANI: UKRAYNA'YA HERHANGİ BİR MÜDAHALESİNİN ÇOK CİDDİ BEDELLERİ OLACAK

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere'nin oluşturduğu G7 ülkeleri, Avrupa’nın büyük komşusu Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde ortaya çıkacak savaşın ağır sonuçlar doğuracağını duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ‘‘Bu G7 Toplantısı'ndan (Vladimir Putin'e çok net birleşik bir mesaj gönderdik. Toplantıda, Rusya'nın Ukrayna'ya herhangi bir müdahalesinin çok ciddi bedelleri olacak ağır sonuçları olacağı konusunda nettik’’ dedi.

G7 Dışişleri Bakanları’nın zirve bildirisinin taslak metninde de "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ve herhangi bir egemen devletin kendi geleceğini belirleme hakkına olan sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

G7 ülkeleri Rusya ve Ukrayna’yı müzakere masasına geri dönmeleri çağrısında bulundu.

ZAKHAROVA: BARI'NIN 'TOPLUMDA ÖLÜMCÜL BİR BÖLÜNMEYE YOL AÇAN UKRAYNA'NIN İÇİŞLERİNE MÜDAHALESİ' UKRAYNA KRİZİNİ BÜYÜTTÜ

G7 üyelerinin bu çıkışı sonrası Liverpool zirvesini yakından izleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna krizinin büyümesinin sorumlusunun G7 ülkeleri olduğunu söyledi.

Telegram hesabından yayınladığı mesajında Zakharova, ‘‘G7 ülkeleri Rusya ve Ukrayna'yı müzakere masasına dönmeye çağırdı. Bunu yaparak, kendi hatalarının sorumluluğunu alamamalarına imza attılar. Birçok hataları var:

⁃ Toplumda ölümcül bir bölünmeye yol açan Ukrayna'nın içişlerine müdahale.

⁃ Anayasaya aykırı bir darbeyle sonuçlanan iktidar değişikliği süreçlerinin manuel yönetimi.

⁃ Kendi temel varsayımlarından birinin ihlali - Kiev rejimine koşulsuz destek örneğinde azınlığın çıkarlarına saygı.

⁃ Ukrayna'nın iç ihtilafının bir müzakere kanalına aktarılması için umut veren Minsk anlaşmalarının hükümlerinin uygulanması konusunda Kiev'i etkilemek veya basitçe söylemek gerekirse, çalışma isteksizliği.

Müzakere masasına getirilmesi gereken Rusya ve Ukrayna değil. Ve Ukrayna ve Ukrayna.’’ dedi.

RUSYA, UKRAYNA'NIN NATO ÜYESİ OLMASINI KENDİ GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT EDİCİ BULUYOR

Rusya ise Batı ülkelerinin Ukrayna üzerinden kendisine parmak sallamasından rahatsız olduğunu saklamıyor.

Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanlığı yeni bir açıklama yayınlayarak Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya alınacağı taahhüdünün geri çekilmesini talep etti.

Geçtiğimiz hafta Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Soçi’de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın ‘‘çevrelenme politikası’’ndan duyduğu rahatsızlığı ‘‘Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olma ihtimalinden endişe duyuyor çünkü bu ülkeye Kuzey Atlantik İttifakı silahları getirilecek. NATO'nun Ukrayna'yı kapsayacak şekilde doğuya doğru genişlemesi, Rusya'nın güvenliği bakımından büyük bir hassasiyet içeriyor. Söz konusu durum yalnız orta vadede değil stratejik düzlemde de Rusya'nın emniyeti açısından en hayati konulardan biridir. Elbette her ülke, kendisi için en uygun güvenlik sağlama yöntemini seçme hakkına sahip. Ancak bu başka ülkelerin çıkarlarına ve güvenliğine zarar vererek yapılmamalıdır’’ diye konuşmuştu.

İsrail’den BAE’ye tarihi ziyaret: Filistin rahatsız, İran yakından takip ediyor Dünya İran'ın başkenti Tahran'da patlama: Ölenler var Dünya Putin: Sovyetler Birliği'nin dağılması benim için bir trajediydi Dünya İsrail Başbakanı Bennett, Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidiyor Dünya