İnternette güvenlik sorunu: Türkiye’de yüzde 15, AB’de yüzde 34
İnternet kullanırken şifre avcılığı, dolandırıcılık, kimlik bilgileri için başka sitelere yönlendirilme gibi güvenlikle ilgili sorun yaşayanların oranı Türkiye’de yüzde 15 iken bu oran Avrupa Birliği’nde (AB) ortalama yüzde 34 oldu.
İnternet kullanırken şifre avcılığı, dolandırıcılık, kimlik bilgileri için başka sitelere yönlendirilme gibi güvenlikle ilgili sorun yaşayanların oranı Türkiye’de yüzde 15 iken bu oran Avrupa Birliği’nde (AB) ortalama yüzde 34 oldu.
İnternet her geçen gün artarak hayatımızın bir parçası haline geliyor. İnternet; alışverişten, eğlenceye, eğitimden kültüre kadar her alanda bir çok insan için artık vazgeçilmez. Ancak zaman zaman başta kredi kartı bilgileri olmak üzere kişisel verilerin çalındığına ilişkin haberleri de sık sık duyuyoruz. Bu gibi istenmeyen olayların önüne geçmek internet güvenliği için çok önemli. Peki, interneti ne kadar güvenli kullanıyoruz? 2019 Türkiye’de özel işleri için internet kullanırken güvenlik sorunu yaşadığını bildirenlerin oranı yüzde 15. Bu oran Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde ise ortalama yüzde 34.
AB İstatistik Ofisi’nin araştırmasında 16-74 yaş arasındaki kişilere özel işleri için interneti kullanırken güvenlikle ilgili bir sorun yaşayıp yaşamadıkları soruldu. Güvenlik sorununa; şifre avcılığı, dolandırıcılık, kimlik bilgileri için başka sitelere yönlendirilmesi, kişisel bilgilerin yanlış kullanılmasından dolayı ayrımcılığa uğrama, sosyal medya veya email şifresinin başkaları tarafından ele geçirilmesi, belge veya fotoğrafların çalınması, kişisel bilgilerin çalınmasından dolayı mali zarara uğrama gibi bir çok başlık dahil edildi.
Her hangi bir güvenlik sorunu yaşadığını bildirenlerin oranı Türkiye’de yüzde 15’te kaldı. Türkiye’de halkın en çok maruz kaldığı güvenlik sorunu yüzde 10 ile kişisel bilgilerinin çalmak için gönderilen mesajlar oldu.
Avrupa ülkelerinde yüzde 50’yi aşanlar var, zirvede Norveç
Avrupa ülkelerine bakıldığında ise en büyük oran yüzde 66 ile Norveç’te. İkinci sırada yüzde 54 ile İsviçre yer alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 50 ile Danimarka ve İngiltere var. Bu iki ülke aynı zamanda AB içinde en yüksek internet güvenliği sorununun yaşandığı ülkeler olarak öne çıktı.
En düşük Bosna-Hersek ve Karadağ’da
Diğer ülkelerde internette güvenlik sorunu yaşayanların oranı ise şöyle oldu: Fransa (yüzde 46), İsveç (yüzde 45), Hollanda (yüzde 42), Almanya (yüzde 40), Avusturya (yüzde 36), İspanya (yüzde 28), İtalya (yüzde 22), İrlanda (yüzde 20), Macaristan (yüzde 20), Hırvatistan (yüzde 18), Bulgaristan (yüzde 13), Yunanistan (yüzde 13), Karadağ (yüzde 5) ve Bosna-Hersek (yüzde 3).
En büyük sorun şifre ve kişisel bilgileri çalmak için tuzak mesajlar
AB ülkelerinde insanların rapor ettiği en büyük internet güvenliği sorunu şifre ve kişisel bilgilerin çalınması için aldatıcı mesajlar ile başka sitelere yönlendirme oldu.
11 Şubat Güvenli İnternet Günü’nde tüm dünyada bu sorunlara dikkat çekmek için etkinlikler düzenleniyor. Öte yandan yüzde 34’lük AB ortalaması 2019 yılında üye olduğu için İngiltere’yi de kapsıyor. Bu ülkenin hesaba katılması durumunda AB ortalaması yüzde 32 olarak ölçüldü.