İsmail Cem'in ölümünün üzerinden 15 yıl geçti

Abone ol

Türkiye'de sosyal demokrat siyasetin ve Türk dış politikasının sembol isimlerinden biri olan İsmail Cem'in ölümünün üzerinden 15 yıl geçti. Cem, Türk-Yunan ilişkilerini çatışmanın eşiğinden alıp iki ülkenin yakınlaşmasında kilit rol oynamıştı

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye siyasi tarihinin yakın dönemine damga vuran isimlerden biri olan eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ölümünün üzerinden 15 yıl geçti.

Türkiye'de Geri kalmışlığın Tarihi, Türkiye Avrupa Avrasya, Avrupa'nın Birliği ve Türkiye gibi birçok eserin altına imzasını atan Cem, 24 Ocak 2007 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti.

1959'da Robert Lisesi'nden, 1962'de ise Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan İsmail Cem gazeteci kökenli siyasetçilerden biriydi.

Mesleğe Milliyet gazetesinde başlayan İsmail Cem, 1964'ten 1969'a kadar Cumhuriyet gazetesinde görev yaptı.

TRT'DE TARTIŞMALI YILLAR

1971-1974 arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın İstanbul Şubesi Başkanlığı'nı yürüten Cem, CHP-MSP koalisyon hükümeti döneminde 1974-1975 yıllarında TRT Genel Müdürlüğü'nü yapmıştı.

Cem'in genel müdürlüğü döneminde TRT'nin haftada 20 saat olan televizyon yayını 50 saate, izleyici sayısı da 10 milyondan 20 milyona yükseldi.

Kurumun başarısına karşın, Türkiye'de Milliyetçi Cephe hükümetinin kurulmasıyla birlikte İsmail Cem de TRT Genel Müdürlüğü görevinden alındı. Cem'in görevden alınması o dönem Türkiye'de tartışma konusu olmuştu.

'YENİ SOL'UN ÖNCÜLERİNDEN

1980'lerin ikinci yarısında siyasete atılan İsmail Cem siyasi hayatı boyunca Türkiye'de 'yeni sol' ve 'Anadolu solu' kavramlarıyla birlikte anıldı.

Tüm dünyada sosyal demokrasi rüzgarlarının estiği bir dönemde ön plana çıkan İsmail Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde SHP sıralarından milletvekili olurken, 1992'de CHP'nin yeniden açılmasında önemli rol oynadı.

1993'de Özal'ın ölümünün ardından Süleyman Demirel'in karşısına CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak çıkan İsmail Cem, 1995'te Tansu Çiller başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev yapmıştı.

TÜRK DIŞ POLİTİKASINA DAMGA VURDU

İsmail Cem'in Türkiye siyasetine damga vuran dönemi ise 1997 yılında başlayan ve yaklaşık 5 yıl süren Dışişleri Bakanlığı döneminde oldu.

90'lı yıllarda Türk-Yunan ilişkilerinin sıcak çatışmanın eşeğine geldiği bir dönemde Dışişleri'nin başına geçen Cem, yumuşama döneminin mimarı oldu. Komşularla iyi ilişkiler politikasını bakanlığının önceliği haline getiren İsmail Cem, Türkiye ile Yunanistan'ın ciddi ölçüde yakınlaşmasını sağlamıştı.

Dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile kurduğu samimi diyalog, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın önemli faktörlerinden olurken, Cem ve Papandreu 2000 yılında dünyada 'yılın devlet adamı' ödülünün sahibi olmuşlardı.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki yakınlaşmada da kilit rol oynayan İsmail Cem döneminde Türkiye resmen 'AB'ye aday ülke' konumuna erişmişti.

3 Kasım 2002 seçimlerinden önce Temmuz 2002'de hem partisinden hem de bakanlıktan ayrılan İsmail Cem, Yeni Türkiye Partisi'ni kurmuş ve partinin başına geçmişti. YTP ile hedeflediği başarıya ulaşamayan İsmail Cem, Deniz Baykal'ın çağrısıyla 2004 yılında yeniden CHP'ye döndü ve partide çeşitli görevler üstlendi.

Kanser tedavisi gördüğü sırada 15 Aralık 2006'da hastaneye kaldırılan Cem, 24 Ocak 2007'de hayata gözlerini yumdu.

'Omicron varyantı Avrupa'da pandeminin sonunu getirebilir' Dünya Naim Babüroğlu yazdı: Rusya-Ukrayna krizi savaşa dönüşür mü? Dünya Almanya Başbakanı Scholz: Rusya'nın Ukrayna sınırındaki hareketliliği Avrupa için tehdittir Dünya ABD'den dikkat çeken Ukrayna hamlesi: Ülkeyi terk edin talimatı verildi Dünya