İsmail Saymaz: 'Osman Kavala'nın hakkında delil yok, uyduruk dava'
Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'de 10 büyükelçinin Osman Kavala'ya ilişkin yaptığı çağrıyı yorumladı.
Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'de Konuşmazsam Olmaz isimli programda Kadir Gürsel'in konuğu oldu.
10 büyükelçinin Osman Kavala'ya ilişkin yaptığı çağrıyı yorumlayan Saymaz, ''Büyükelçilerin bildirisini geçiyorum, ben bunu 4 yıldır söylüyorum. Osman Kavala'nın tutuklu olduğu 4 yıldır, tutuklu kalmasını gerektirecek hiçbir delilin olmadığını söylüyorum'' dedi.
Saymaz şunları söyledi:
''10 büyükelçinin Osman Kavala çağrısını Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmek anlamına geldiğini düşünmüyorum. Türkiye'ye yasalarını hatırlatmaktır. Türkiye Anayasası'nın 90. maddesinde yerel hukuk prensipleri davranışlarıyla Türkiye'nin imza koyduğu uluslarası metinler çatıştığında, uluslarası metinlerin esas alınacağı açıkca belirtiliyor. Dolayasıyla Türkiye AİHM'nin müktesabatını kendi iç yargısı olarak kabul etmiş durumda ve bununla da övünüyor. Bundan da çıkmayı düşünmüyor. Siz bundan vazgeçersiniz bunu size hatırlatır. Büyükelçilerin bildirisini geçiyorum, ben bunu 4 yıldır söylüyorum. Osman Kavala'nın tutuklu olduğu 4 yıldır, tutuklu kalmasını gerektirecek hiçbir delilin olmadığını söylüyorum.
Osman Kavala, bugün ve gelecekte muhalefetin içine tıkılabileceği Gezi Davası'nın kahramanı olarak içerde tutulmak isteniyor. Gezi'nin gelecekte muhalefete geniş bir dava olarak hazır tutulmasının kurbanı.
Osman Kavala'nın uluslarası camiası ile bağı, varlıklı bir insan olması nedeniyle ve yalnızlığı nedeniyle kriminalize etmek çok mümkün. Kavala ABD vatandaşı olsaydı, 4 ay zor tutulurdu içerde. ABD vatandaşı olanları tutamadılar örneğin Rahip Brunson. Tutuklanırken de itiraz ettim. Brunson'u içeride tuttular. Bunun karşılığı Türk ekonomisinin batırılması oldu. 3-4 tweete geri gönderdiler.
Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerekiyor. Bir insan ceza almadan 4 yıl içeride tutulur mu? Bir önceki Kavala'nın yargılandığı beraat ve tahliyeye kararını veren heyeti biliyorum. Heyetin başkanı olan hakim etrafına ''Osman Kavala'ya antipatim var. Suç aradım bulamadım'' dediğini duydum.
Büyükelçilerin çağrısı Anayasa'nın 90. maddesini hatırlatıyor.''
NE OLMUŞTU?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) her iki tutuklama için verdiği hak ihlali kararına rağmen serbest bırakılmayan Kavala’nın salıvermesi için 10 büyükelçilikten ortak çağrı yapılmış, çağrıya Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri ortak olmuştu.
10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri, Osman Kavala'ya ilişkin açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.