İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatipleştirilmesi bir kez daha iptal edildi

Abone ol

Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürmesi Kasım ayında bir kez daha iptal edildi.

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürme işlemi mahkemece bir kez daha iptal edildi.

Ancak mahkemenin kararına rağmen ortaokul halen açılmadı. Hukuk mücadelesinin kazanılmasına karşın ortaokula öğrenci alınmaması veliler ve Konaklar Mahallesi sakinleri tarafından protesto edildi.

Bin 347 gündür devam eden mücadele en son 21 Kasım 2019’da alınan mahkeme kararı ile kazanıldı.

Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre; Konu ile ilgili İsmail Tarman Ortaokulu önünde bir araya gelen veliler ve Konaklar Mahallesi sakinleri bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada “İmam hatip işleminin iptali kararlarının uygulanması için daha kaç mahkemenin karar vermesi gerekiyor?” denildi.

Açıklamada konuşan Avukat Arzu Becerik, mahkeme süreci ve uygulanmayan karara yönelik “Açılan davalar kazanıldı. İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip yapılması konusundaki Valilik işlemi mahkemece reddedildi. Bütün yetkililer bu mahkeme kararını uygulamak zorundadır” dedi.

ÖĞRENCİ ALMAMA EMRİ HANGİ MAKAMA AİT?

Becerik’in ardından mahalle sakinleri ve veliler söz aldı. Mahkeme kararı ile ilgili konuşan Uğur Şahin, “Beşiktaş’ta eğitim; programlama, öngörü, kamu yararı ve hukukla değil; tüm kurumlarıyla israfla, umursamazlıkla ve inatla yönetiliyor” dedi.

Şahin sözlerine şöyle devam etti: “İsmail Tarman Ortaokulu’nun hukuka aykırı şekilde ve gizlice kademeli olarak imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesinden itibaren bin 347 gün oldu, bizler, veliler ve mahalleliler olarak bin 347 gündür birlikte mücadele ediyoruz. Çalmadığımız kapı, gitmediğimiz makam, başvurmadığımız hukuki yol kalmadı. Açtığımız davaları kazandık. Okulumuzun tüm hukuki kurallara, usule aykırı şekilde “kademeli olarak imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine ilişkin İstanbul Valiliği’nin 17.06.2016 tarihli ve E.6720172 sayılı kararı, işlemi “İstanbul 4. İdare Mahkemesinin 2016/1396E-2018/1022 kararı ile iptal edildiğini” defalarca duyurduk.

Tüm görevlilere bu kararı ilettik. TBMM’de soru önergeleriyle gündeme getirildi, Bakanlığa giderek doğrudan bilgilendirdik.

Karar hala uygulanmadı. İsmail Tarman Ortaokulu’na öğrenci alınmadı. İsmail Tarman Ortaokulu’na öğrenci almama emri hangi makama aittir, nasıl mahkeme kararından üstün olabilir?”

EMSAL KARAR

Şahin’in ardından söz alan Hatice Çeker “İmam hatip işleminin iptali kararlarının uygulanması için daha kaç Mahkemenin karar vermesi gerekiyor?” diyerek şöyle konuştu:

“Mahalleli tarafından açılan İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2019/1339E-2019/2279K sayılı kararıyla 21.11.2019 tarihinde imam hatip yapılma işlemi hakkında bir kez daha iptal kararı verdi. İsmail Tarman Ortaokulunun imam hatip yapılması kararı, yine iptal edildi.

İdare Mahkemesi’nin bu kararı, mahallelinin mahkemece taraf olarak kabul edildiği, dava açma hakkının kabul edildiği ilk, emsal karardır. Artık mahalleliler de okulları ile ilgili usulsüz, hukuka aykırı şekildeki kapatma, dönüşüm gibi konularda dava açabileceklerdir.

İmam hatip işleminin iptali kararlarının uygulanması için daha kaç Mahkemenin karar vermesi gerekiyor?”

VELİLERE ÖZEL OKUL ‘TAVSİYESİ’

Velilerden Ferah Çobanoğlu da “Mahkemelerin verdiği iptal kararları uygulansın. Normal okullar kapatılmasın, çocuklar eğitimden uzaklaştırılmasın” diyerek mahallede yaşanan okul sorunlarını anlattı. Çobanoğlu, dersliklerden ve kalabalıktan şikâyetçi olan velilere, çocuklarını özel okula göndermelerinin tavsiye edildiğini kaydetti.

Son olarak söz alan Bengü Bozkurt Doğan Mahkeme kararlarının yetkiler tarafından imam hatip velilerinden gizlendiğini belirterek “Onların ilerde mağdur olacakları dikkate alınmıyor. Onlara seçme şansı verilmiyor” dedi.

Doğan, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Anayasaya, yasalara uymayan görevliler çocuklarımıza nasıl örnek olacaklar?

2020 Yılında, Beşiktaş’ta mahalle düz ortaokulsuz, İsmail Tarman Ortaokulu öğrencisiz.

Ne yazık ki, haklarımızın korunması için imza vermemiz yetmedi, dava açtık. Kazandık, yetmedi, kazandığımızı duyurmak zorunda kaldık.

Bizler Veliler ve Mahalleli olarak, kararı uygulatmak, çocuklarımızın geleceğine, okullarımıza, mahallemizin değerlerine, hukuka sahip çıkmak için 1347 gündür nöbet tutuyoruz, nöbet tutmaya devam edeceğiz, çünkü buna mecburuz.

YKS başvuru kılavuzu yayınlandı Eğitim Abdulhamid'in mirası da İmam Hatip oldu Eğitim Çarpıcı rakam... İstanbul'daki apartmandan bozma okullar güvenli değil! Eğitim 328 okul servis aracı trafikten men edildi Eğitim