‘İşsizlik’ torbası Meclis Genel Kurulu’nda: İŞKUR’a yasal zırh geliyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin Genel Kurul’daki görüşmeleri bugün başlayacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin Genel Kurul’daki görüşmeleri bugün başlayacak. Teklifle çok sayıda iş kolunun kamuya borçları ertelenecek, kamunun bazı alacakları yeniden yapılandırılacak.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, AKP'li milletvekillerince hazırlanan 51 maddelik torba teklifle, çok sayıda kişi ve kurum tarafından hukuka aykırı işleme imza attığı iddia edilen Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) “yasal zırh" da getirilecek.
Buna göre, İŞKUR yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile tümü kamu görevlisi olmayan kurum personeli, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna tabii olacak. Böylece Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın onayı olmadan İŞKUR yönetimini yargılamak mümkün olmayacak. İŞKUR yöneticileri ya da personeli, yalnızca “suçüstü yakalanması durumunda” bakan onayı olmadan yargılanacak.
Torba teklifle yasal zırh getirilmek istenen İŞKUR’la ilgili son aylarda çok sayıda usulsüzlük tespiti ve iddiaları ortaya atıldı. Yurttaşların kısa süreli işlerde çalışmalarına imkan sağlayan ve genellikle seçim dönemlerinde yoğunluk yaşanan Toplum Yararına Program (TYP) bu iddiaların merkezi oldu. TYP kapsamında işe alınan bazı çalışanların kura yerine AKP yöneticileri tarafından hazırlanan listelerden seçildiği öne sürüldü. Bu iddia, son olarak Burdur’un Bucak ilçesinde İyi Parti tarafından ortaya atıldı.
SAYIŞTAY’IN TESPİTLERİ
Sayıştay’ın İŞKUR’a yönelik geçmiş yıllardaki denetim raporlarında, yargılamaya konu olabilecek çok sayıda usulsüz işlem tespiti yer aldı. Bu tespitlerden bazıları şöyle:
♦ Sigortalı olarak çalışanlar, yasalara göre mümkün olmasa bile TYP kapsamında yeni işlere alındı.
♦ TYP’de çalışanlar gelir getirici başka işte çalışmalarına rağmen programda tutuldu ve yasalara aykırı gelir elde etti.
♦ Sağlık tesislerinde çalışanlara yapılacak ücret ödemeleri için gönderilen 21 milyon TL kayıt altına alınmadı.
♦ Geçici Koruma Statüsündeki Suriyeli Nüfusun Toplumsal Uyum Programı için Sosyal Destek Programı kapsamında gönderilen para ve bu paradan gerçekleşen harcamaları kayıt altına alınmadı.