İstanbul Barosu'nda seçim: Can Atalay'a izin verilmedi

Abone ol

Dünyanın en büyük barolarından olan ve yaklaşık 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu başladı. İlçe seçim kurulunun kararına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Avukat Can Atalay'ın genel kurula katılıp oy kullanmasına izin verilmedi.

GERÇEK GÜNDEM - Dünyanın en büyük barolarından olan ve yaklaşık 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Genel kurulda İstanbul Barosu Başkanlığı için Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Filiz Saraç, Önce Avukat Grubu'ndan Elif Görgülü, Bağımsız Avukatlar Grubu'ndan Gülden Sönmez, Genç Hukuk Hareketi Grubu'ndan Türkan Kara, Önce İlke Yeniden Yükseliş Hareketi'nden Hasan Kılıç, Avukat Hakları Grubu'ndan Gökhan Ahi, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'ndan Hakan Çatak, İstanbul Avukatlar Birliği'nden Metin Uraçin ve Avukat Mert Er Karagülle seçimde yarışıyor.

(TBB delege adayı Devrim Alpaslan, Avukat Hakları Grubu Başkan adayı Gökhan Ahi ve TBB delege adayı M. Turgay Bilge)

CAN ATALAY’A İZİN VERİLMEDİ

Gezi davasında çıkan karar üzerine tutuklanan Avukat Can Atalay'ın baro genel kurulunda oy kullanabilmesinin önünde herhangi bir engel olup olmadığı ilçe seçim kuruluna soruldu. İlçe seçim kurulunca Can Atalay'ın oy kullanmasında herhangi bir engel olmadığına karar verildi.

İlçe seçim kurulunun kararına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Can Atalay'ın genel kurula katılıp oy kullanmasına izin verilmedi.

Genel Kurul’un Haliç Kongre Merkezi’ndeki salona, üzerinde Can Atalay'ın fotoğrafının da olduğu “Geziyi savunuyoruz” yazılı pankart asıldı.

"AVUKATLARIN SESİNİ KISAMAZLAR" MESAJI

Divan Başkanı Figen Erbek genel kurulu açtı ardından saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Ayrıca İstanbul Barosu tarihinde ilk kez Genel Kurul Divanına başörtülü bir avukat seçildi.

Erbek konuşmasında, "Bu genel kurulda vereceğimiz her mesaj Türkiye'de hak mücadelesi veren herkese de destek olacak. Ne avukatların sesini kısabilirler, ne de meslek kuruluşumuz baroların sesini kısabilirler" ifadelerini kullandı.

"HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ"

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu açılış konuşmasını yaptı. Durakoğlu, “Uzun süren baro yaşamının takdirini meslektaşlarımıza bırakarak bu genel kurulumuzu Cumhuriyet tarihimizin en büyük protestosu sayılması gereken Gezi'ye ve Av. Can Atalay'a özgülemek istiyorum” dedi.

Durakoğlu, Can Atalay’ın cezaevinden gönderdiği mektubu okudu. Atalay, mesajında Bartın'da yaşamını yitiren madencileri andı. Atalay, “Her yer Taksim her yer direniş” dedi ve İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı.

Atalay mektubunu "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sözleriyle bitirdi.

KONUŞMALARA GEÇİLDİ

İstanbul Barosu Gündemi'nin aktardıklarına göre, İstanbul Avukatlar Birliği adına Avukat Ayça Küçük konuşmasını gerçekleştirdi. Küçük, “Türkiye'de avukatlığın duruşu hakkında bir algı problemi var” dedi. Küçük, “Bize göre yapılması gereken esas bir mesele var. Akademik ve kültürel hayatın tekrar eski saygınlığına kavuşmaşı gerekiyor. Kültürel devrim olmazsa adliyelerde de değişim olmaz. Avukatların koşa koşa gelecekleri bir eğitim için dijital dünyayı da esas alan, uluslararası alanı da takip eden bir dönüşüm gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu (İMAG) adına konuşan Ecehan Yapışlar, "İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'nu iddialı yapan milliyetçilik temsilidir. İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Atatürk milliyetçiliğini benimser. Birçok grup yönetimi tekrar tekrar eleştiriyor, biz ise yaptıkları için teşekkür ediyoruz. İMAG'ın 2 dönemlik adaylık kuralına sıkı sıkıya bağlı olduğunu hatırlatmak isterim" dedi.

Önce İlke Yükseliş Hareketi'nden Avukat Selin Nakıpoğlu ise “Aladağ'da, Soma'da, Çorlu'da, Amasra'da adalet arayan herkesin yanında olduk” dedi ve konuşmasına mesleğini yaparken hayatını kaybedenleri andı. Nakıpoğlu, "İnsan, toprak, yaşam için adalet isteyen Can Atalay, Selçuk Kozağaçlı yine dönecek ve hukukun üstünlüğü demeye devam edecek" diye konuştu.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adına yapılan konuşmada ise "Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu laik devletten ve Atatürk ilke ve inkılaplarından yana bir adayı demokratik bir ön seçimle belirlenmiştir. Avukat Filiz Saraç, geleneklerimize sahip çıkacak, ilkelerimizi ödünsüz savunacak baronun ilk kadın başkanı olacaktır” denildi.

Genç Hukuk Hareketi adına konuşan Avukat Tevfik Güleç, “Baro komisyon ve merkezlerinin yönetimi atanma değil seçimle yapılacak. Bütçe ve ihale konularında şeffaflığı sağlamak için hızla harekete geçeceğiz. Şişhane'de bulunan baro binasını adeta düklüğe çeviren bu anlayışı yıkmak için bize oy verin” diye belirtti.

Önce Avukat Grubu adına yapılan konuşmada ise "Avukatlık Kanunumuz ve Meslek İlke ve Kurallarımız bugünkü durumu hayal bile etmemişti” denildi. Avukat Onur İste, "Sanki taşları bağlamışlar köpekleri de sokaklara salmışlar. Biz de ölüm sessizliğindeyiz" diye konuştu.

Bağımsız Avukatlar grubu adına konuşan Avukat Semih Biten de söz alarak “Benden önceki meslektaşlarımız da çalışma raporu hakkında söz aldılar ama tek kelime etmediler. Çalışma raporuna söyleyecek sözünüz yoksa neden aday oldunuz? Bütün avukatlar adliyelerde üvey evlat muamelesi görüyor. Bunlarla ilgili baronun bir çalışması var mı? Yok” dedi.

Avukat Hakları Grubu adına Avukat Erdost Balcı konuşmasını gerçekleştirdi. Balcı, çalışma raporu hakkında konuştu. Balcı, “Harcamalarla ilgili bilgi edinme talebinde bulunduk, reddedildi. Bilgi Edinme Kurulu'na başvurdum yine reddedildi. Dava açtım bu kez kabul edildi. Mahkeme kararına rağmen baro bu kararı uygulamadı davanın Bilgi Edinme Kurulu'na açıldığını söyledi. Kuruldan gelen yazıyla bana vermeye mecbur kaldı. Üzüldüğüm konu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, Ankara İdare Mahkemesi'nden şeffaflık dersi aldı. Balmumcu'nun demirbaşları nerede? Biz dolandırıldık mı? Biz seçimi kazanıp, çarşamba günü mazbatayı aldığımızda bütün belgeleri açıklayacağız” dedi.

Güçlü Baro ekibinden Avukat Ceyda Akaydın ise “Benim grubumun en temel özelliği farklı renklerden oluşması. Yeni kanuni düzenlemelerle yabancı hukuk şirketleri her yere reklam verebilecek ve ses çıkaramayacağız” dedi.

BAŞKAN ADAYLARI KONUŞTU

İstanbul Avukatlar Birliği adayı Avukat Metin Uraçin de söz aldı ve “Bizden önceki konuşmaların özeti baro şeffaf değil, denetlenmiyor. Amacımız değiştirmek. 'Güçlü baro kuracağız' diyorlar. Baro zaten güçlü, gücü bir kanala akıtmak lazım. Türkiye'ye her manada örnek olması gereken bir baro. İstanbul Barosu hukukun lokomotifidir, işaret fişeğidir. Bunu sağlamak için şeffaflık ve denetimi getireceğiz. Avukatlar hazır” diye konuştu.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu başkan adayı Avukat Hakan Çatak kürsüye çıktı. Çatak, “Hukuk sistemimiz her gün daha da kötüye gitmektedir. İçinden geçmekte olan süreç en kötüsünü yaşadığımızı düşündüğümüzde daha kötüsünü yaşadığımız bir süreçtir. Bir taraftan insan haklarına dair eylem planı hazırlanırken bu ülkenin bir bakanı ‘gördüğünüz yerde ayağınızı kırın benim ismimi verin’ dedi" diye belirtti.

İSTANBUL BAROSU’NUN 144 YILLIK TARİHİNDE İLK KADIN BAŞKAN OLABİLİR

Bir önceki seçimde 8 bin 503 oyla 3. kez İstanbul Baro Başkanı seçilen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı Mehmet Durakoğlu yeniden aday olmayacağını duyururken Durakoğlu’nun ekibinden Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun 2022 seçimlerindeki adayı ön seçim sonucunda Avukat Filiz Saraç oldu. Baro seçimlerinde Saraç’ın ismi öne çıkıyor. Saraç, seçimi kazanırsa 144 yıllık İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı olacak: Ancak mevcut İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi olan ve aynı grupta yer alan Avukat Elif Görgülü de adaylığını duyurdu.

"BİRİLERİ TWEET ATARKEN BİZ HEP BURADAYDIK"

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi başkan adayı avukat Hasan Kılıç konuştu. Kılıç "Hukuk politik bir araca dönüşmüştür. Gece yarısı çıkan kararnameler ile İstanbul Sozlesmesi'nden millet iradesi hiçe sayılarak çıkılmıştır" dedi.

Kılıç şöyle devam etti:

"Birileri tvit atarken biz hep buralardaydık. Biz hep çalışıyoruz, araya seçim giriyor. Hepsi bu. Burayı ayrıştırma çabasında olanlar, insanları yaftalayanlar sizlere sesleniyorum. Kimse kimseyi karalamasın"

SARAÇ: İSTANBUL BAROSU'NA KADIN BAŞKAN GELİYOR

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu başkan adayı avukat Filiz Saraç, "Yargı bağımsızlığı ağır derecede zedelenmiş durumda. Seçildiğimde hukukun üstünlüğüne uymayanlara itiraz eden bir baro başkanı olacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

Saraç, şöyle devam etti:

" Pamukova tren kazasında, Aladağ'da, çöken yurt enkazında, Kazdağlarında, Aydos Ormanı'nın imara açılmasına engel olmaya çalışanlar arasındaydım.

Sansür yasasına karşı İstanbul Barosu olarak mücadele edeceğiz. Muhalif sesleri susturduklarında biz susanların sesi olacağız.

Meslektaşlarımız görevlerini yaparken saldırıya maruz kalıyor. Avukata saldırı savunmaya saldırıdır. Bu saldırı yapanlara bizim de sözümüz olacak.

Bu vesileyle Av. Ersin Arslan'ı, Av. Servet Bakırtaş'ı saygıyla anıyorum.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için çabalarımız her platformda sürecektir. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçilmediğimiz gibi kadına karşı şiddetle mücadeleden de vazgeçmeyeceğiz. Mücadeleden vazgeçeceğimizi sananlar yanılıyorlar. Bunu bizim başkanlığımızda tekrar görecekler.

CMK konusunda yeri geldiğinde her türlü eylemi yaptık, yapmaya hazırız. CMK'da asla vergiden söz edilemez. Yasa değişikliği için çalışacağız. Adaletin KDV'si olmaz. TBB YK üyeliğim sırasında çoklu baroya ve temsilde adaletsizliğe karşı mücadele ettim. Baro başkanlığı dönemimizi meslektaşlarımızla üretmek ve birlikte yönetme dönemi olarak görüyorum.

Bugün Afganistan'da, İran'da kadınlar özgürlükleri için direniyor. Av. Can Atalay'a, Av. Selçuk Kozağaçlı'ya selam olsun. Özgürlük için direnenleri selamlıyorum"

Saraç kadın baro başkanlarını selamladı. "Bekleyin İstanbul Barosu'na da kadın başkan geliyor" dedi.

"İLK YUMRUKLA RİNGİ TERK ETTİNİZ"

Bağımsız Avukatlar grubu adına Av. Semih Biten söz aldı. Biten, "Benden önceki meslektaşlarımız da çalışma raporu hakkında söz aldılar ama tek kelime etmediler. Çalışma raporuna söyleyecek sözünüz yoksa neden aday oldunuz?" diye sordu.

Biten konuşmasın şöyle devam etti:

"Bütün avukatlar adliyelerde üvey evlat muamelesi görüyor. Bunlarla ilgili baronun bir çalışması var mı? Yok. Bir kısım hakim savcıların, icra müdürlerinin genç avukatlara stajyer meslektaşlarımıza yönelik kaba davranışlarına bir faaliyeti yok. Baro meslek sorunları için çalışmayacaksa ne için var?

CMK ücretlerinin kaldırılması için boykot yapacağız dediniz iyi bir şey yapacağız sandık ilk yumrukla ringi terk ettiniz. İlk yumrukta yıkılacaksanız kabadayılık yapmayın. Baromuz "Yasaklanan Hayvan Hakları Kurultayı" yapmış, inşallah bir gün öldürülen, taciz edilen, saldırıya uğrayan, intihar eden meslektaşlarımız için de bir çalışma yapar."

"BAŞKAN ZATEN SEÇİLMİŞ"

Genç Hukuk Hareketi Başkan adayı Av. Türkan Kara ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Artık bu duruma müdahale etmeliyiz. Bizim herhangi bir siyasi partiden desteğimiz yok. Baro saltanatına katkımız yoktur. (Filiz Saraç'ı kastederek) başkan zaten ilan edilmiş. Mevcut başkan emekli olmuş, yerine atanmış. Bunu bilmiyorduk. Baro kendi içindeki saltanatının artık sonlarındadır. Bu 3 grubun birbirinin aynısı olduğunu görün. Arka planda dönen pazarlıkları artık görün. Avukatlar seçim derdinde değil, geçim derdindedir.

Biz bu seçime hazırlanırken diğer gruplar gibi sponsorumuz olmadı. Genç avukat arkadaşların yaşadıkları sorunlara en yakın tanık, sahada çalışan bizleriz. : Yapılan her türlü yolsuzlukların üstünü Cumhuriyet,laiklik, kadın cinayetleri ile kapatmayacağız.

GENEL KURUL'DA GERGİNLİK

Avukat Elif Görgülü bir dakikalık süresini İranlı kadınlar için protesto yapmak isteyen İran kökenli avukatlara verdi. Görgülü'nün talebinin kabul edilmesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. Önce Avukat Grubu üyesi avukat kürsüye yürüdü. İki avukat arasında arbede yaşanırken oylama tezahüratları yapıldı.
Divan Başkanı Elif Görgülü'ye, "Genel Kurulu bu hale getirdiğiniz için teşekkür ederiz" diyerek tepki gösterdi. Divan üyesi Ali Rıza Aral, hem Divan Başkanı'nı hem Elif Görgülü'yü eleştirdi. "Bu disiplinsizliktir" dedi. Sözlerinin ardından Önce Avukat üyeleri divanın önüne gelerek Aral'a tepki gösterdi. Ali Rıza Aral Divan'dan ayrıldı.

Divan Kurulu'nun yeni üyesi avukat Ata Yazıcıoğlu oldu.

İRAN KADINLARA GÖRGÜLÜ'DEN DESTEK: SAÇLARINI KESTİ

Önce Avukat Grubu Başkan Adayı Av. Elif Görgülü İranlı kadınlara destek için kürsüde saçını kesti.

Konuşmasını yapan Önce Avukat Grubu Başkan Adayı avukat Elif Görgülü "İstanbul Barosu genel kurulunda bir meslektaşımıza sansür uyguladık" dedi.

Görgülü şöyle devam etti:

"Çocuklarımız için, gençlerimiz için, kadınlarımız için mücadele edeceğiz. İstanbul Barosu kutup yıldızı olacak.

Adil, etik, barışçıl bir dünya yaratmak zorundayız. Biz Önce Avukat Grubu olarak bunun için kurulduk.

Bu yola çıkarken sadece meslektaşlarımı düşündüm. Zamanın ruhunu anlamayı düşündük. ütün Türkiye bizi biliyor, bütün Türkiye bizim arkamızda.

11 kişi çıkmıştık yola şimdi binlerce olduk. Çünkü dinledik, herkesle görüştük. Sorularına neler yapabiliriz diye çözüm önerileri aradık."

Bağımsız Avukatlar Grubu Başkan Adayı avukat Gülden Sönmez konuşmasında "İnsanoğlu hep adaleti aradı ve bulacağı sistemler inşa etti. Evrensel hukuk kuralları güçlü devletler ve şirketler tarafından yutuluyor" dedi.

"20 YILLIK ÖNCE İLKE İKTİDARI SONA ERECEK"

Avukat Hakları Grubu adına Başkan adayı Gökhan Ahi, "İstanbul Barosu'nda bir dönem kapanmak üzere, bir dönem başlayacaktır. 20 yıldır baroyu yöneten Önce İlke iktidarı yarın sona erecektir" dedi.

Ahi şunları kaydetti:

"Cumhuriyetin 100. Yılını yeni bir Avukatlık Kanunu ve İstanbul Barosuyla taçlandıracağız. Bugün avukatların da sesi kesildi, yurttaşların da sesi kesildi."

İstanbul Barosu Başkan Adayı Av. Mert-Er Karagülle, " Biz sadece bir meslek yapmıyoruz. Yargının unsuruyuz. Sadece kurucu unsuru değil asli unsuruyuz. Ahi biz Avukatlık Kanunu yapacağız dedi. Biz bunu zamanında yaptık. 2001 yılında yapılan değişiklikte en çok katkı İstanbul Barosu ve İzmir Barosu'ndandı" diye kaydetti.

DURAKOĞLU'NDAN ELEŞTİRİLERE YANIT

Genel Kurul'da konuşan başkan adaylarının ardından Durakoğlu eleştirilere yanıt verdi. "İstanbul Barosu Genel Kurulu bu düzeye asla gelmemelidir" diyen Durakoğlu, "Bir şeyi yıllardır anlatmaya çalışıyorum. Burası Türkiye'de hiçbir yerin olmadığı kadar etkili değil. Onu korumak zorundayız. Sizden giderken rica ediyorum" ifadesini kullandı.

Yolsuzluk iddialarına yanıt veren Durakoğlu "Bir meslektaşımız 6 milyon lira harcama yapıldığını söyledi. Buna nasıl inanırsınız? Biz avukatız, şüphe duymalıyız. 6 milyonluk harcamanın 4 milyon lirası TBB'ye gönderdiği zorunlu kesenek" dedi.

Durakoğlu şunları kaydetti:

"Duruşmalarla ilgili hem HSK'ya hem bakanlığa hem de CB Hukuk Politikaları Kurulu'na anlattık. Mert-Er beye katılıyorum duruşma sistemi değişmezse hiçbir şey değişmez. Bir şey yapılmadı sanılıyor ama yapılıyor.

Duruşmalarla ilgili hem HSK'ya hem bakanlığa hem de CB Hukuk Politikaları Kurulu'na anlattık. Mert-Er beye katılıyorum duruşma sistemi değişmezse hiçbir şey değişmez. Bir şey yapılmadı sanılıyor ama yapılıyor.

CMK'daki artış bütçede o faslın eklenmesiyle ilgili. Bakan, Maliye Bakanı'nı ikna edeceğine söz verdi.

Avukatlık Kanunu'nu bu iktidarın eline bırakmak istemiyoruz. Bu hükümet gitmeden kanun yapılmamalı.

Durakoğlu'nun konuşması sırasında avukatlar arasında gerginlikler yaşandı.

İSTANBUL BAROSU YÖNETİM KURULU AKLANDI

Genel Kurul'da yapılan ibra sonucunda İstanbul Barosu yönetim kurulu aklanırken sonuca tepkiler gecikmedi. Gruplar arasında kavga çıktı. İbranın şaibeli olduğu gerekçesiyle ibra etmeyenler salonu terk etti.

İstanbul Barosu'nda ilk gün tamamlandı.

Mehmet Ali Çelebi'yi yazdığına pişman ettiler: Yanıtları gizlemek zorunda kaldı Güncel Rize’de aç kalan tilkinin karnını kavurmayla doyurdular Güncel İstanbul merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu: 17 gözaltı Güncel RTÜK'te boş koltuk krizi Güncel