İstanbul için yağmur bombası mı atılacak?

Abone ol

İstanbul'a içme suyu sağlayan barajlardaki su seviyesi son yılların en düşük seviyesinde seyrediyor. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu, vakit kaybetmeden tedbir alınması gerektiğini söyleyerek yağmur bombası alternatifini dile getirdi.

İstanbul'a içme suyu sağlayan barajlardaki su seviyesi son yılların en düşük seviyesinde seyrediyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kentin içme suyu kaynaklarının doluluk oranı yüzde 19.91 olarak ölçüldü.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu ise yaptığı açıklamada, "İstanbul`da susuzluk kapıda" derken, daha önce yaptıkları açıklamaları hatırlatarak, "İstanbul’u büyük bir susuzluk tehlikesinin beklediğini vurgulamıştık" dedi.

"Barajlarda İstanbul‘a en fazla 45 gün yetecek kadar su kalmıştır" diyen Uğurlu, "Vakit kaybetmeden önlem alınması gereklidir. İstanbul'un Su Yöneticilerinin su kısıntısı, hatta yağmur bombası gibi seçeneklerden en az birine derhal karar vermesi gerekir" diye belirtti.

Melen Projesi'nden ve çözüm önerilerinden de bahseden Uğurlu, "Nüfusun hızlı artması susuzluğa mazeret olarak gösterilemez" diye de belirtti.

İMAMOĞLU NE DEDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 20'lere indiği hatırlatmasının ardından, yağmur bombası atılması olasılığının bulunup bulunmadığı sorusuna, teknik olarak birçok konunun konuşulduğunu belirterek, şu yanıtı verdi:

"Bizimde danışmalarımız ve teknik arkadaşlarımız var. İstanbul’un kuralık ve çevre sorunları her gün gündemimiz. Her gün bu şehrin daha fazla tahrip edilmeden, açıkçası kuraklığı da yaşamadan nasıl İstanbul’u yeşillendirebiliriz, güzelleştirebiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. İstanbul’un su sorunu yaşamaması için de gerçekten A, B, C, D planlarımız söz konusu. Her gün gündemimiz ve üst yönetim olarak bunu tartışıyoruz, konuşuyoruz, günlük değerlendiriyoruz. Şu anda ne yazık ki Aralık ayı neredeyse mevsim normallerinin 5’te biri yağışla geçti. Ocak ayı iyi başlamadı. Yarından sonra bir yağmur bekliyoruz meteorolojiden aldığımız bilgiye göre. Yaşayıp göreceğiz ama bir yandan biz de sorumluluklarımızı yerine getireceğiz."

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu'nun açıklaması şu şekilde:

"Üzerinde bulundukları akarsuların sadece akımlarını alabilen Melen ve Yeşilçay Regülatörlerinden, kuraklık nedeniyle beklenilen miktarda su alınamamaktadır. Sakarya Nehrinden su almak da halk sağlığı bakımından son derece sakıncalıdır. Bugünkü tarih itibarıyla İstanbul İçme Suyu Barajlarında içme ve kullanma suyu elde edilebilecek nitelikteki su miktarı yaklaşık olarak 138 milyon metreküp kadardır. Bu duruma göre barajlarda İstanbul‘a en fazla 45 gün yetecek kadar su kalmıştır.

Vakit kaybetmeden önlem alınması gereklidir. İstanbul‘un Su Yöneticilerinin su kısıntısı, hatta yağmur bombası gibi seçeneklerden en az birine derhal karar vermesi gerekir.

Kuraklık devam ederse ve suyu kullanma konusunda dikkatli davranılmazsa, İstanbul çevre kirliliği ve sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilir. Barajların dip suyunu kullanmak doğru değildir. Baraj gölü tabanı bataklığa dönüşebilir. Bu durum çevre ve sağlık sorunları bakımından son derece sakıncalıdır.

İstanbul bu duruma nasıl gelmiştir? Melen Projesi niçin çare olamamıştır? Çünkü Melen Projesi, DSİ ve İSKİ Master Planlarının gösterdiği yolda ilerleyememiştir. Projenin aşamaları, işletmeye alınması gereken tarihlerde işletmeye alınamamıştır. Geçen zamanlarda proje çok yavaş ilerlemiş ve senelere göre tamamlanması gereken tesisler tamamlanamamıştır.

Milli Piyango özel yılbaşı çekilişi talihlisi çekini aldı Güncel Türkiye'de koronavirüsten 194 kişi daha hayatını kaybetti! 14 bin 494 yeni 'vaka' var Güncel ‘Gülistan Doku nerede?’ diye soran kadınlara polis müdahalesi! Güncel Kafasında poşet, ellerinde kelepçe ile ölü bulunmuştu: Son mesajı ortaya çıktı! Güncel