İstanbul'a ihanet Bakanlık eliyle devam ediyor

Abone ol

İdare Mahkemesi’nin, ‘kentsel silueti etkileyeceği’ için iptal ettiği Beyoğlu’ndaki Sütlüce ve Örnektepe’ye ilişkin imar planı, yeniden hazırlandı. Mahkeme kararı, rant için bir kez daha dinlenmedi.

Uğur Şahin/ Birgün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Haliç bölgesini olumsuz etkileyeceği için İdare Mahkemesi’nce iptal edilen Beyoğlu’ndaki Sütlüce ve Örnektepe mahallesini kapsayan 28 dönüm alana ilişkin yeniden hazırlanan imar planını askıya çıkardı. Örnektepe ile Sütlüce Mahallesi’ne ilişkin rant planının dayanağı, ilk olarak Bakanlar Kurulu’nun 24 Eylül 2012’de aldığı ‘riskli alan’ ilanıyla atıldı.

Bu karara gerekçe olarak, güvensiz yapı stoku, yoğun yapılaşma ve kentsel standartların yetersizliği gösterildi. Devamında da deprem riskine karşı, alanın hazırlıklı hale getirilmesi öngörüldü. Sonrasında alana ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı hazırlandı. Ancak İstanbul 5. İdare Mahkemesi, 27 Ekim 2017’de rant planını iptal etti. Mahkeme; söz konusu planların ‘kentsel siluette oldukça farklılaşan bir yapı önerdiği’, ‘yeşil alanların yetersiz olduğu’, nüfus yoğunluğu ve yapılaşma artışı getirmesi nedeniyle rantı durdurdu.

TİCARET ALANI OLDU

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkeme kararını hiçe sayarak yeniden hazırlanan planı askıya çıkardı. Yeni planla alanın yaklaşık 16 bin metrekarelik kısmı, ‘ticaret ve konut’, diğer kısımları da ‘ibadet’ alanı olarak belirlendi. Bölgenin tarihi çehresini olumsuz etkileyecek plan, 28 dönüm alanı kapsıyor. Çoğu boş olan arazinin büyük kısmı, kamu mülkiyetinde bulunuyor. Yapılan plan ile aş evi, Kuran kursu, imam evi, ve diğer mekânları olan Külliye inşaatı yapılmasına izin verildi.

‘MİRASA İHANET’

Konuya ilişkin konuşan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin CHP’li Üyesi İbrahim Doğan, siluetin çıkar ve rant uğruna bozulacağına dikkat çekti. Doğan, şunları söyledi: “Gözünü çıkar uğruna karartmış iktidarın temsilcileri, İstanbul’a ihanetin yanı sıra dünyanın tarihi mirasına da ihanet ediyorlar. Açıkça söylemek gerekir ki yapılan bu plan tadilatları esasen yok hükmündedir. Asla uygulanmasına izin verilmemeli. Olası Marmara depreminde bu alanın büyük bir kısmı boş ve uygun olması nedeniyle toplanma alanı ve acil müdahale alanı olarak kullanılmalı. Kamu yararı taşımayan bu planlar, İmar Kanunu’na, plan ilkelerine ve plan bütünlüğüne aykırıdır.”

Skandal! TEM'i kilitleyen kazanın sebebi rögar kapağı! İstanbul İstanbul'da sebze yüklü kamyon devrildi İstanbul Ecdadın üstüne asfalt dökmüşler! İstanbul Proje için tarihi silecekler! İstanbul