İstanbul’da Gürsel Tekin mi aday gösterilecek?
Posta gazetesi yazarı Oral Çalışlar, İstanbul adaylığı konusunda CHP'de ibrenin Gürsel Tekin'e döndüğünü yazdı.
Oral Çalışlar bugünkü, "CHP: İstanbul’da Gürsel Tekin mi?" başlıklı yazısında, Gürsel Tekin'in adaylık yarışında ağırlık kazandığını yazdı.
Çalışlar, kurultay için imza verenlerin de aday olabileceğini aktardı.
İşte o yazı:
CHP İstanbul için Abdüllatif Şener'in ismi gündeme gelince, meraklandım. CHP içinden aldığım bilgiler: Ankara'da Mansur Yavaş kesin gibi. Ekibini kurmaya başladığı söyleniyor. İYİ Parti, Yavaş'ı göstermek istemişti, ancak Yavaş CHP'yi tercih etti.
Ankara'da, parti dışından bir aday olunca, İstanbul’da “partili aday” eğilimi artıyor. İki isim öne çıkıyor: Muharrem İnce ve Gürsel Tekin. İnce, ön seçim şartı koştuğundan, ibrenin Gürsel Tekin'e döndüğü söylenebilir.
MHP'nin, İstanbul'da, kuvvetli bir adayla, milletvekili Bülent Karataş'la, yarışa katılacağı söyleniyor. Saadet Partisi'nin adayı da tanıdık bir isim: Eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna.
Mersin'in MHP'li Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın CHP'den aday olması İYİ Parti ile anlaşma sağlanamaması yüzünden, ihtimal dışına çıktı. Mersin’de, İstemihan Talay adaylığa en yakın isim, ikinci ihtimal, Serdal Kuyucuoğlu.
Adana'da Zülfikar İnönü Türker, Denizli'de Melike Basmacı kesin gibi.
İmzacılar da olabilir
Kılıçdaroğlu, olağanüstü kongre için imza veren isimlere dair, "ölçü ne kadar başarılı olabileceğidir, kimsenin önünü kesmeyelim" yaklaşımında.
Bodrum'un tanınmış belediye başkanı Mehmet Kocadon, bu kez Muğla’dan aday oluyor. Şimdiki Muğla belediye başkanı Osman Gürün'ün sahip olduğu yerel desteğe rağmen, Kocadon ismi ağır basıyor. Kocadon'un yakın dostu Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi'nin de bu şekilde CHP listesine girme ihtimali artıyor.
Mahmut Tanal, Sultanbeyli'den, Mehmet Bekaroğlu Bağcılar'dan, Tanju Güven de Bolu'dan aday olacak gibi. Büyükşehirler ve halen yönetimde bulunan belediye başkanlarının olduğu kentler için, Ocak ayı beklenecek.
Kırgın, kızgın, küskün
CHP'nin sıkıntılarından biri, seçmenin yüzde 23'lük bir kesiminin sandığa gitmek istememesi. CHP tabanı, partilerden ve siyasetten beklentisini yitirme eğiliminde. Kırgınlık, kızgınlık, küskünlük, ilgisizlik, apolitikleşme…
Kılıçdaroğlu, adayları belirlerken, çevresine şu tavsiyelerde bulunuyor: "Öyle adaylar çıkartmalıyız ki, ülke çapında etkisi olsun. Kiminle kazanacaksak hiçbir önyargıda bulunmadan onunla yarışa katılalım."
Yerel dinamikleri, yereldeki sorunları, kişisel bir rüzgarı olabilecek adayları, önemsemek gerekiyor. Tabii, yerel dinamiklerin ötesinde, siyasete genel anlamda bir dinamizm ve değişimin gelmesi gerekli. Yeni düşüncelere, yeni renklere, yeni bir dile ihtiyaç var. CHP, bu dönemeçte neler yapabilir? Hep birlikte göreceğiz.