İşte altın fiyatlarında düşüş ve yükselişin nedenleri

Abone ol

Altın, yatırımcıların Fed’in daha agresif sıkılaşma planını ve buna karşılık güvenli varlıklara olan talebi destekleyen jeopolitik ve büyüme risklerini fiyatlamasıyla seyrini korudu.

Altın, Fed'in hızlı faiz artırımı planı, yükselen tahvil getirileri ve zayıflayan petrol gibi etkenlere rağmen yerini korumaya devam ediyor.

Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler ve bu kapsamda açıklanan karşılıklı yaptırımlar piyasa fiyatlamalarına yön veren temel faktör olmaya devam ediyor.

Analistler, şahin Fed’e rağmen fiyatların burada kalabilmesinin teknik avantaj sağladığını söylüyor.

Dünya'nın aktardığına göre, altın fiyatlarında düşüş ve yükselişi tedikleyecek nedenler şöyle sıralandı:

YÜKSELTECEK FAKTÖRLER

Daha yüksek emtia fiyatları ve ücret fiyat spirali enflasyonun beklenenden daha fazla yükselmesine neden olabilir. Ukrayna'daki durumun düzelmemesi veya daha da kötüsü çatışmanın tırmanması altın fiyatlarını önemli ölçüde destekler. Altın boğalarının bu senaryoda yukarı yönlü bir sonraki fiyat hedefi , ana direnç noktası olarak görülen ons başına 2 bin dolar seviyesini geçebilmek.

DÜŞÜRECEK FAKTÖRLER

Doların önümüzdeki haftalarda yükselişini sürdürmesi altının son kazanımlarını tersine çevirebilir. Rusya-Ukrayna gerginliğinin hafiflemesi enflasyonu yavaşlatabilir, altının güvenli bir sığınak olarak cazibesini azaltabilir. Rusya, rubleyi savunmak için altının bir kısmını tasfi ye etmeyi başarırsa, bu durum fiziksel altın arzını önemli ölçüde artıracak ve fiyatları aşağı çekecektir. 1.900 dolar desteğinin kırılması halinde, böyle bir senaryoda ayılar 1.850 dolar hedefine yönelebilir.

Mobil tarifelere fahiş zam! Ekonomi Şehirlerarası otobüs biletlerine zam! Ekonomi Benzin ve motorine indirim bekleniyor Ekonomi Emekli ikramiyesinde 4 yeni formül Ekonomi