İşte Avrupa'daki en eski harita! 4 bin yıllık oyma levhada bulundu
Bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, ilk olarak Batı Fransa'da 1900'de ortaya çıkarılan bir Bronz Çağı levhası, Avrupa'nın en eski haritası.
Bir arkeolog ve Bülten'de yayınlanan çalışmanın yazarlarından biri olan Yvan Pailler, Saint-Belec levhası olarak bilinen 4.000 yıllık nesnenin batı Fransa'nın Kara Dağlar bölgesinin bir bölümünü temsil eden işaretlerle kazındığını söyledi. Fransız Prehistorik Derneği'nden yapılan açıklamada, "Bugün, Avrupa'daki bir bölgenin en eski haritasıdır" denildi.
AFP'nin haberine göre, ilk bakışta anlaşılmaz olan levha oymalarını görebilirsiniz.
Motiflerin nasıl organize edildiğini ve yapılandırıldığını ve çizgilerle birbirlerine nasıl bağlandıklarını anlamaya gerçekten zaman ayırmalısınız.
Arkeolog Paul du Chatellier, levhayı 1900'de Finistere'deki eski bir mezarlıkta keşfetti ve mülklerinden birinde onlarca yıl saklandı.
Araştırmacılar, 2017'de 2,2 metreye 1,5 metre boyutlarında ve bir ton ağırlığındaki kayayı incelemeye başladılar.
Araştırmacılar, çizgilerle birleştirilen tekrarlanan motiflerin 30 kilometre uzunluğunda ve 21 kilometre genişliğinde bir bölgeyi temsil ettiğini ve arazinin bir prens veya bir kralın mülkiyetini temsil edebileceğini söyledi.
Paillier, "Bu sembollerin ne anlama geldiğini çözebilseydik, haritanın neyi temsil ettiğini bilirdik," dedi ve levhanın birçok soruyu gündeme getirdiğini de sözlerine ekledi.
"Yazının olmadığı toplumlardan ve başlığıyla bir harita oluşturduğunuzda tarih öncesi veya ön tarih hakkında hala konuşabilir miyiz?"