İşte İBB'ye yasaklanan Sultanahmet Meydanı'nda AKP'nin yaptığı etkinlikler
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İBB'ye etkinlik için izin vermediği Sultanahmet Meydanı'nda yıllarca etkinlik yapan AKP kanadı konuyla ilgili sessizliğini koruyor.
GERÇEK GÜNDEM / DERLEYEN: ELİF ÜNSAL
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB’nin Sultanahmet Meydanı’nda yapmayı planladığı Ramazan etkinliklerine izin vermedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada; “Kurulmak istenen stantların ve etkinlik sahnelerinin söz konusu meydanların çevresindeki 1 grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli anıt eserlerin görünürlüğünü ve algılanmasını olumsuz yönde etkilemesi, tarihi meydanlardaki yaya geçişinin daraltılması ve meydan çevresindeki kültür varlıklarına yaya erişiminin kısıtlanması nedeniyle uygun olmadığına karar verildi” denildi.
İstanbul Valiliği, İBB'ye Sultanahmet Meydanı'nı yasakladı!
Bakanlığın yaptığı açıklama sonrası AKP döneminde yapılan Ramazan etkinlikleri yeniden gündeme geldi. İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda her sene iftar çadırları kurduran AKP’li İBB, bunun yanında çeşitli stantlar açıp konserler de verdi. AKP döneminde yapılan etkinlikler, 2019 Haziran’da seçilen Ekrem İmamoğlu döneminde sadece seçildiği yıl yapılabildi. AKP’nin etkinlikleri yıllara göre şöyle oldu:
2007 YILI
Çeşitli gösterilerin sunulduğu Sultanahmet Ramazan Etkinlikleri’nde sohbet toplantılarının yanı sıra çocuklara özel programlar da yer aldı. Tasavvuf müziği sanatçılarının her gün verdiği konserlerin yanında palyaço gösterileri, pandomim gösterileri, Pişekar&Kavuklu gösterileri de yapıldı.
2008 YILI
Sultanahmet Meydanı etkinlikleri, 1 Eylül Pazartesi akşamı teravih namazı sonrasında Kur'an-ı Kerim okunması ve tasavvuf konseri ile başladı. Her gün iftar sonrası, çocuklar için Karagöz-Hacivat, kukla gösterisi, orta oyunu ve Nasrettin Hoca tiplemelerinin yer aldığı eğlenceler düzenlendi. Teravih sonrası programında, Türk tasavvuf musikisi ağırlıklı konserler ve sohbet programları oldu. Ramazan etkinlikleri kapsamında Sultanahmet'te geleneksel çarşı kuruldu. Toplam 80 dükkânın yer aldığı çarşıda, Türk mutfağından örnekler, hediyelik eşya satıcıları, geleneksel el sanatlarına yer verilecek. Ayrıca meydanda ramazan nostaljisini yaşatacak macuncular, pamuk şekerciler, kestaneciler, mısırcılar gibi seyyar satıcılar da yer aldı.
2009 YILI
2009 yılında Sultanahmet'te, 30 günde 361 etkinlik gerçekleştirildi. Tarihi dokuyla uyumlu olarak tasarlanan 100 adet stant ve yaklaşık 600 kişilik amfi tiyatro kuruldu. Gösterilerin ilk 20 günü akşam namazından sonra son 10 günü ise yatsı namazından sonra gerçekleştirildi. Ayasofya'nın önüne kurulan ana sahnede ise ramazanın ilk ve son günü ile Zafer Bayramı'nda 10 bin kişilik konserler düzenlendi.
2010 YILI
Sultanahmet Meydanı’nın ramazan etkinliklerine uygun bir hale getirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda her yıl Sultanahmet Camisi'nde kurulan 'Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı' ile ramazan stantları Beyazıt'a taşındı. Ramazan ayında Eminönü'nde 5 bin ve Anıtpark'ta bin 500 kişilik iftar çadırı kuruldu. Beyazıt ve Sultanahmet Meydanı arasındaki Divan Yolu Caddesi'nde animatörler çeşitli gösteriler sundu.
2011 YILI
Sultanahmet Meydanı’nda yapılan yeni düzenlemelerle Ramazan ayında birçok firmaya ev sahipliği yaptı. Hem İstanbul’la özdeşleşmiş hem de farklı illerden gelen firmalar Asırlık Tat ve Sanatlar fuarında İstanbullular’a hizmet verdi. Fuarda çarşıda cam, ebru, çini, tezhip, sedef, minyatür, yemeni, porselen, ahşap oyma gibi geleneksel sanatlar da meraklısı ile buluştu. Meydanda yeni düzenlenen ve trafikten arındırılmış alanda sohbet mekanları oluşturuldu ve organizasyonlar düzenlendi. Meydandaki etkinliklerde Seyr-ü Temaşa ve Semazen gösterileri, Hacivat-Karagöz, illüzyon, jonglörve kukla gösterileri yer aldı. Ramazan boyunca her cumartesi meydandaki iftar sonrasında, Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu sohbet programlarına katıldı. Beyazıt Meydanı ile Sultanahmet Meydanı arasında 2 farklı noktada tasavvuf konserleri verildi. Amfi tiyatroda ise Seyr-ü Sema konserleri ve Semazen gösterileri, mehter takımı, Ahmet Özhan,Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği konserleri izleyicilere sunuldu.
2012 YILI
Asırlık Tat ve Sanatlar fuarı, İmamoğlu’nun başkanlığını yaptığı İBB’ye izin verilmeyen Tarihi Sultanahmet Meydanı’nda kapılarını ikinci kez açtı. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sultanahmet Meydanı’ndaki Ramazan etkinliklerinde İstanbul’a yakışan kaliteyi yansıtır hale geldiklerini söyleyerek eski etkinlikleri de eleştirdi.
2013 YILI
Ramazan ayının ilk iftarında, İstanbul’un ilk iftar topu Sultanahmet Meydanı’nda patlatıldı. İstanbullular, Fatih Belediyesi tarafından tarihi Sultanahmet Meydanı’nda kurulan alanda, topun patlatılmasıyla birlikte oruçlarını açtı. Meydanda iftar öncesi mehter takımı bir konser verdi. Sultanahmet amfi tiyatroda iftar öncesi, teravih sonrası ve sahurda olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlendi. Aynı zamanda Asırlık Tatlar ve Sanat Çarşısı yine İstanbullularla buluşurken Diyanet’e ait kitap standı da Sultan Ahmet’te yerini aldı.
2014 YILI
Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı’nı çarşının üzerinde ışık şelâlesi gösterisiyle açtı. Maltepe sahilinde 1 milyon 200 bin metrekarelik, Yenikapı sahilinde de 600 bin metrekarelik alanda Ramazan etkinlikleri gerçekleştireceklerini ve bu alanlarda teravih namazlarının kılınabileceği ortamları hazırladıklarını belirten Topbaş, Feshane, Beyazıt ve Sultanahmet’teki etkinliklerin de devam edeceğini söyledi. Sultanahmet Meydanı’nda Ramazan’ın ilk iftarı yapılırken, amfi tiyatroda da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
2015 YILI
İstanbul’un Ramazan sembollerinden olan Sultanahmet Meydanı, 2015 yılında da Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı’na ev sahipliği yaptı. Çarşıda İstanbul’la özdeşleşen firmaların ürünlerinin sunumları gerçekleştirildi ve unutulmaya yüz tutmuş eski mesleklerin tanıtımı yapıldı. Ziyaretçiler, ebru, çini, tezhip gibi geçmişi eskilere dayanan sanatların inceliklerini öğrendi. Aynı zamanda Diyanet’in kitap stantları ve amfi tiyatroda yapılan gösteriler bu yılda da devam etti.
2017 YILI
Sultanahmet Meydanı, 2017 yılında da Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısına ev sahipliği yaptı. İlk iftar yine Sultanahmet Meydanı’nda yapılırken binlerce kişi oruçlarını açtı. Teravih öncesi ve sonrası tasavvuf müzik etkinlikleri ve çeşitli gösterilerin düzenlendiği Sultanahmet Meydanı’nda yine Diyanet’e ait kitap stantları yer aldı.
2018 YILI
Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı yine Sultanahmet Meydanı’nda yerini alırken 2010 yılında Beyazıt’a taşınan kitap fuarı da tekrar Sultanahmet Meydanı’na döndü. Ramazan’ın ilk orucu burada açılırken teravih öncesi ve sonrası amfi tiyatroda çeşitli gösteriler düzenlendi. Asırlık Tatlar Çarşısı’nda; İstanbul ile özdeşleşen Vefa Bozasından Kanlıca Yoğurduna, Kütahya Leblebisinden Osmanlı şerbetlerine, lokumdan baklavaya kadar pek çok lezzet, yine Ramazan ayı boyunca ziyaretçilere sunuldu.
2019
Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği ilk yıl olan 2019’da Ramazan ayının manevi atmosferini en iyi yansıtan mekanlardan olan tarihi Sultanahmet Meydanı'nda iftar öncesi ve iftar sonrası pek çok etkinlik yapıldı. Ramazan boyunca her gün tasavvuf müziği dinletileri ile Hacivat - Karagöz gölge oyunu ve orta oyunu İstanbulluların karşısında oldu. İftarın ardından çocuklar için özel sahne gösterileri yer alırken teravih sonrası da konserler düzenlendi.