İşveren, çalışanı emekliliğe zorlayabilir mi?

Abone ol

Sözcü yazarı Sezgin Özcan, çalışma hayatıyla ilgili okurlarından gelen soruları köşesinde yanıtladı.

Sözcü yazarı Sezgin Özcan, çalışma hayatıyla ilgili okurlarından gelen soruları köşesinde yanıtladı.

Özcan'a sorulan "çalışan, emekliliğe zorlanabilir mi?" sorusu ve verdiği yanıt şöyle oldu:

SORU: Daha önce kamuya ait iken özelleştirilen bir kurumda 1996 yılından beri ortopedik engelli statüsünde çalışmaktayım. Servis müdürüm tarafından iki kez 2021 yılı için geçerli olacak teşvik paketinden faydalanarak emekli olmam telkin edildi. Emekliliği düşünmeyip, çalışmaya devam etmek istediğime ilişkin beyanım üzerine ücretsiz izne çıkarıldım. İşveren, engelli bir çalışanı emekliliğe zorlayabilir mi? Zorlayamaz ise bu konu hangi kanun maddesinde yer almaktadır? Bir de ücretsiz izin dolayısıyla nakdi ücret desteği alabilir miyim? Nereye ve ne zaman başvurmalıyım?

CEVAP: İşveren, emeklilik şartlarını sağlamış olan engelli veya engelsiz çalışanını emekliliğe zorlayamaz. Bu konu herhangi bir kanunun herhangi maddesinde yer almaz. Keza emekliliğe hak kazanmış olan çalışanını emekliliğe zorlayabileceği de hiçbir yerde yazmaz.

İşveren ancak çalışanın tazminatlarını ödeyerek geçerli bir nedenle iş sözleşmesini sona erdirebilir. Bu durumda da çalışanının işveren tarafından gösterilen nedenin geçerli neden olmadığı (örneğin emekliliği geldi diye sözleşme feshi geçerli neden sayılmaz) gerekçesiyle işe iade davası açabilir.

Kullandırılan ücretsiz izinden dolayı nakdi ücret desteği alabilirsiniz. Nakdi ücret desteği başvurusu işveren tarafından yapılıyor.

Piyasalar diken üstünde: Dolar 10 TL'yi aşabilir Ekonomi Zeytinyağı ihracatına 20 yıl sonra yasak geldi Ekonomi Merkez Bankası'ndaki depreme piyasalar nasıl tepki verecek? Ekonomi Naci Ağbal'ın görevden alınması doları uçurdu: İşte son durum! Ekonomi