İşverene teşvik artıyor, işsizlik maaşı alanlar azalıyor

Abone ol

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere iki ayda yapılan ödeme, işverene bir ayda yapılan ödeme ile aynı oldu.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere iki ayda yapılan ödeme, işverene bir ayda yapılan ödeme ile aynı oldu. İşverene Şubat ayında 1.4 milyar TL ile işsizlere ise 707 milyon lira ödeme yapıldı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; işsizlik rakamlarındaki artışa karşın işsizlik maaşı alanların sayısı da bir ayda 84 bin kişi azaldı.

Koronavirüs salgınıyla çok sayıda insanın işsiz kalması beklentisinin arttığı bu dönemde İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken tutar ve kullanımındaki tercihler daha büyük önem taşımaya başladı. İşsizliğin son dönemde sürekli artmasına karşın fondan maaş alanların sayısı yine azaldı. İşsizlere iki ayda ödenen işsizlik ödeneği işverenlere bir ayda ödenen teşvik kadar oldu.

İŞKUR’un açıkladığı son rakamlara göre, işsizlik oranı sürekli artarken işsizlik maaşı alanların sayısı azalıyor. 2020’nin ilk ayında 2019 yılı Aralık ayına göre işsizlik maaşı alanların sayısı 43 bin azalmayla 610 bin kişi, şubat ayında da 43 bin azalmayla 593 bin kişi oldu. İşsizlere Şubat ayında 707 milyon lira işsizlik ödeneği verildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DE AZALDI

Koronavirüs salgınının başlaması ile birlikte birçok işverenin uygulamaya başladığı ve kısa süre içinde yaygınlaşması beklenen kısa çalışma modeli çerçevesinde yapılan ödemelerle ilgili rakamlar da açıklandı. Ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin azaltılması, işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması halinde üç ayı geçmemek üzere ödenen kısa çalışma ödeneğinde büyük gerileme yaşandı. 2019 yılının Ocak ayına göre, 2020’nin aynı ayında ödeme yapılanların sayısı 26 bin 562’den 24 bin 847’ye gerilerken bir ay içindeki azalma daha yüksek oldu. 2019’un Şubat ayında 36 bin 139 kişiye kısa çalışma ödeneği verilirken bu yıl aynı dönemde sayı 17 bin 862’ye indi. 2020’nin ilk iki ayında yapılan ödeme tutarı 35.3 milyon lira oldu.

GELEN HARCANDI

İşçi ve işveren primi ile devlet katkısından oluşan İşsizlik Sigortası Fonu’nun gelir gider dengesindeki tartışmalı durum sürüyor. Yaklaşık bir yıldan bu yana bazı aylarda gelirler giderlerin gerisinde kaldı. Yılın ilk ayında da bu durum sürerken Şubat ayında sınırlı bir düzelme oldu. İki aylık dönemde Şubat’taki iyileşmenin etkisine karşın 6.7 milyar liralık gelirin 6.6 milyar lirası harcandı.

İŞVERENE TEŞVİK ARTTI

İstihdamı arttırmak gerekçesiyle işverene yapılan teşvik destek ödemeleri ise hız kesmedi. Bu ödemeler 2018 yılında 10.7 milyar lira iken, 2019’da 16.1 milyar liraya çıktı. Şubat ayındaki 1.4 milyar TL’lik ödeme ile 2020’nin ilk iki ayındaki ödeme şimdiden 3.6 milyar TL oldu.

18 MİLYON İSTEDİ 7 MİLYON ALDI

Bu arada Mart 2020 tarihinden bu yana işsizlik ödeneği alabilmek için 18 milyon 77 bin 918 kişi başvurdu. Bunlardan sadece 7 milyon 850 bin 701 kişi ödenek almaya hak kazandı. Bugüne kadar işsizlere ödenen tutar 32.7 milyar TL oldu.

Yandaş firmalara 26 milyarlık ihale: Vatandaşın cebinden gitti... Ekonomi Dolar kritik seviyeyi zorluyor Ekonomi Koronavirüs stokları gıda satışlarını yüzde 50 artırdı! İşte en çok alınan 5 ürün... Ekonomi Erdoğan'ın paketinde işçiler yine unutuldu! Ekonomi