İtalya kıyılarındaki Şehrazad dünyanın gündeminde: Sahibi bulunamayan süper yat Putin'e mi ait?

Abone ol

İtalya'nın Toskana bölgesine demirli halde bekleyen 140 metrelik Şehrazad isimli yatın sahibi bulunamıyor. Araştırmacılar ve aktivistler 700 milyon dolarlık yatın Putin'e ait olma ihtimali üzerine duruyor

GERÇEK GÜNDEM - İtalya'nın Toskana bölgesinde yer alan Marina Di Carrara limanında kime ait olduğu bilinmeyen 140 metre uzunluğundaki Şehrazat isimli süper yat gizemini koruyor.

İtalyan yetkililer tarafından potansiyel Rusya bağları nedeniyle incelemeye alınan 700 milyon dolarlık süper yat, Rus muhalif Aleksei Navalni'nin ekibine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait.

Pazartesi günü yatla ilgili bir dosya yayınlayan araştırmacı gazeteci Maria Pevchikh ve yolsuzluk karşıtı aktivist Georgy Alburov'un incelemelerine göre, kaptan dışında 6 katlı yatta çalışan mürettabatın tamamı Rus vatandaşı ve bu kişilerden bazıları daha önce Rusya'da Putin dahil üst düzey isimleri korumakla görevli olan güvenlik birimi FSO'da görev yapmış.

Bu bilgilerin, yatın sahibinin Putin olduğunu kanıtladığını belirten aktivistler İtalyan yetkilileri yata el koymaya çağırıyor.

Süper yatın içerisinde yüzme havuzları, helikopter pistleri, spa salonu gibi alanların da bulunduğu belirtiliyor.

ZELENSKİY'DEN İTALYA PARLAMENTOSUNA ÇAĞRI

Şehrazad isimli gizemli yat Rus aktivistler kadar Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin de gündemine girdi.

Salı günü İtalya parlamentosuna bir konuşma yapan Zelenskiy, yetkilileri yata el koymaya çağırdı ve Putin ile zengin destekçilerinin sıklıkla İtalya'da tatil yaptıklarına dikkat çekti.

"Katiller için tatil bölgesi olmayın" diyen Zelenskiy, "Tüm emlaklarına, banka hesaplarına ve Şehrazad'dan en küçük olanına kadar tüm yatlarına el koyun" ifadelerini kullandı.

İTALYAN POLİSİ: YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ

Yatın bağlı bulunduğu Marina Di Carrara, Rus oligarkların favori tatil mekanlarından biri olan Forte Dei Marmi'ye yakın bir konumda bulunuyor.

Hem ABD'li hem de İtalyan yetkililer yatın kime ait olduğuna ilişkin çalışmalar yürüttüklerini söylerken, Carrara'daki mali polis birimi yatın sahibini tespit ettiklerini ve kısa süre içerisinde bir açıklama yapacaklarını belirtiyor.

La Stampa'nın yürüttüğü araştırmaya göre ise Şehrazad, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'in eski başkanı Eduard Yurievich Khudainatov'a ait. Ancak İtalyan polisi, Khudainatov'un yatın gerçek sahibi olmadığına emin.

Araştırmayı yürüten gazeteci Jacopo Iacoboni ise Khudainatov ile ilgili Putin'in yakın çevresinde olduğu belli olan ancak böyle bir yata sahip olacak kadar zengin olmayan bir adam olduğu yorumunu yapıyor.

Rusya, Ukrayna'da yüksek hassasiyetli silahla cephanelik vurdu Dünya Savaş devam ediyor: Rus güçlerinden Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yeni saldırılar Dünya Estonya: Doğu Avrupa'da kalıcı NATO güçlerine ihtiyaç var Dünya Viyana'ya zorunlu iniş yaptı: Manchester-Antalya uçağında yolculara saldırı! Dünya