İTÜ'de hakkını arayan öğrencilere ceza

Abone ol

İTÜ’de, kantin fiyatlarını protesto eden 14 öğrenciye disiplin cezası verildi. Toplam 1 yıl uzaklaştırma alan Deniz Eksin, yönetimin soruşturmaları aracılığıyla kendilerine saldırdığını söyledi.

Okuldaki özel işletmelerin kantin fiyatlarının yüksek olmasına karşı geçen yıl aralık ayında boykot kararı alıp eylem yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi 7 kişiye uzaklaştırma 7'sine ise kınama cezası verildi.

BirGün'de yer alan habere göre, yüksek kantin fiyatlarına tepki gösteren öğrenciler, boykot kapsamında okulda çay, kahve gibi ürünleri ücretsiz dağıttı. Soruşturma açılmasının ardından, İTÜ Rektörlüğü öğrencileri cezalandırdı.

Rektörlük tarafından hazırlanan görevlendirme yazısında, ceza alan öğrencilere “Öğrenme ve öğretme hürriyetinin engelleyici veya ‘yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunmak’ ve ‘izin almadan toplantılar düzenlemek’ eylemlerini işlediğiniz tespit edilmiştir” denildi.

Öğrencilere verilen cezalar şu şekilde:

>>7 kişiye kınama
>>1 kişiye 1 hafta uzaklaştırma
>>3 kişiye 1 ay uzaklaştırma
>>2 kişiye 6 ay uzaklaştırma
>>1 kişiye 1 yıl uzaklaştırma

HÜRRİYET SORUNU VAR

Uzaklaştırma cezası alan öğrenciler BirGün'e konuştu. Ayrı ayrı iki kere 6 ay uzaklaştırma cezası verilen öğrenci Deniz Eksin, aynı zamanda boykot sırasında güvenlik görevlileri tarafından darp edilenlerden biri.

Güvenliğin kendisini darp ettiğini ancak kendisinin ceza aldığını söyleyen Eksin, "Biz güvenliğin bu müdahalesini protesto ettik. Bu protesto nedeniyle bana tekrar ceza verdiler. Okul içerisinde öğrencilerin yönetimi protesto etmesi ve fikrini söylemesi aslında en demokratik hakkı. Bunun dışında öğrencilerin okul içinde kantin açılmasını istemesi de hakkı ama yönetim bunu gerçekleştireceğine güvenliği ve soruşturmaları aracılığıyla saldırıyor" dedi.
Sorunlar çözülmediği için boykot kararlarına devam ettiklerini söyleyen Eksen, "Bu okulda bir hürriyet sorunu var. Haklarımızı tekrar kazanabilmek için eylemlerimize devam edeceğiz" diye konuştu.

KARŞI OLANI YASAKLIYOR

İki kez 1 aylık ceza verilen öğrenci M. M. ise İTÜ Rektörlüğü'nün çay kazanını kaldırttığını hatırlatarak, "Soruşturma dosyasında bizden kimlik istediklerini ve vermediğimizi yazmışlar ama benden kimlik istememişlerdi. Aslında biz bu boykotla birlikte yeni sorunlar doğduğunu anladık. Bu da şu; aslında rektörlük kendisine karşı olan her görüşü bastırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Yaptıkları eylemin düşünce özgürlüğü boykotuna dönüştüğüne dikkat çeken M. M. şöyle konuştu: "Rektörlük bir sene önce çeşitli kulüplerin etkinliklerini yapmayı da yasaklamıştı. Rektörlük kendisine karşıt hiç bir şeye izin vermiyor. Dolayısıyla bu bir düşünce sorunu özgürlüğü haline geldi. Yemekhanenin kapatılmasına yönelik bir protesto gerçekleştirmiştim. Buradan da soruşturma açıldı ve 1 ay daha ceza verilebilir. Okulumuzda çok ciddi bir özgürlük sorunu olduğu gözüküyor. Bize bu soruşturmaları 7 Ocak'ta açtılar. 13 Ocak'ta savunmamızı verdik. Ancak bize cezayı dönem başında verdiler ki dava açıp yürütmeyi durdurama kararı çıkmasın."

DOĞA KOLEJİ'Nİ SATIN ALMIŞTI

Aylarca öğretmenlerine maaş vermeyen Doğa Koleji, geçen aralık ayında İTÜ Vakfı'na satılmıştı. İTÜ Vakfı tarafından yapılan açıklamada "Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yönettiği süreç, Doğa Koleji’nin borçlarının yapılandırılması ve Doğa Koleji’nin tamamen İTÜ’ye geçmesi konularında uzlaşma ile sonuçlanmıştır" denmişti. Doğa Koleji'ni satın alan İTÜ'nün, öğrencilerinin ucuz gıdaya ulaşmasını sağlayamaması dikkat çekti. Öğrencilerin kantin fiyatları ve yemekhane zamlarına tepki gösterdiği için ceza alması ise tepkilere neden oldu.

MEB onaylı kitapta dini propaganda! Eğitim Tokat'ta ulaşıma 'kar' engeli Eğitim Tokat'ta 4 ilçede taşımalı eğitime kar engeli Eğitim Öğretmen atama sonuçları açıklandı Eğitim