İYİ Parti'den açıklama: Kayıp para aslında 140 milyar dolar!
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın “Merkez Bankası olağanüstü durumlarda doğrudan döviz alım satım işlemi yapabilir” açıklamalarına İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu’ndan yanıt geldi.
Tatlıoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası rezervlerindeki erimenin Türkiye gündeminde hem yerini koruduğunu hem de hacminin büyüdüğünü belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ı, açıklamaları üzerinden eleştirdi.
Tatlıoğlu, “Merkez Bankası’nın Hazine işlemlerinde 140 milyar dolarlık döviz satışını açıklayacak bir hareketinin olmadığını vurgulamak gerekiyor. Bu konuda bilgilendirme yapılması gerekir ve de altın rezervleri konusunda bir bilgilendirme yapmalı, doğrudan ve ihale yoluyla satış cetvelini güncelleştirmelidir” diye konuştu.
“İSTİSNAİ BİR YÖNTEM”
“Bu satış dünya merkez bankacılığının geleneksel politikaları içerisinde olan doğrudan müdahale ve ihale yaparak satış tarzının dışında yapılmıştır. 16 Nisan’da Merkez Bankası Başkanı’nın açıklaması, bugün Hazine Bakanı’nın açıklamasından döviz işlemlerinin Hazine ile yapılan protokol üzerinden yapıldığı söyleniyor.
Bu yöntem istisnai bir yöntem. Neden böyle bir yönteme başvuruldu? Bununla ilgili bir açıklama yok. Merkez Bankası döviz işlemleri piyasada döviz ve faiz istikrarını sağlamak için yapılır. Geldiğimiz noktada; 140 milyar dolar civarında döviz erimesine karşılık, yaklaşık bir yılda faiz yüzde 19’a çıkmış ve döviz yüzde 40 artış olmuş.”
“NEDEN BÖYLE BİR YÖNTEM KULLANDINIZ?”
“Esas konu bugün şudur, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin Hazine üzerinden satıldığı açıklanmasına rağmen ilgili dönemde Merkez Bankası’nın Hazine hesaplarında böyle bir işlem gözükmemektedir.
Merkez Bankası’nın Hazine hesabında bu işlemler takip edilmeli. Merkez Bankası’nın Hazine hesabında borç alacak ilişkisi doğarak oradan kamu bankalarına bu paranın yönlendirilmesi söz konusu olmalı ancak Merkez Bankası’nın Hazine hesabında böyle bir işlem yok.
Dolayısıyla 2017 yılında yapılan sıra dışı bir protokole dayalı Merkez Bankası’nın bu paraları kamu bankalarının yurt dışı muhabir hesaplarına çıkardığı ve buradan bu dövizi sattığı anlaşılmaktadır.
Burada soru hiçbir şekilde farklı yere çekilmeden ağırlığını aynen korumaktadır. Neden böyle bir yöntem kullandınız, hangi amaca hizmet etmek için ve hangi tarihlerde bu dövizleri kaça sattınız?”
“UTANIN DEMEYE UTANIYORUZ”
“Maalesef bakanlıkları saydığımızda birçok bakanın kendi konusunda önemli bir iş sahibi olduğunu görüyoruz. Siyasi yolsuzluk o hadde geldi ki utanın demeye utanıyoruz. Bu kadar vurdumduymazlık, milletten ve Allahtan korkmazlık Türkiye’nin hak ettiği bir fotoğraf değil.”