İYİ Partili Öztürk: AKP'nin dev projeleri neden pahalıya patlıyor?

Abone ol

İYİ Parti Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AKP'nin 2002 yılından bu yana yatırım için 2,5 trilyon dolar harcadığını söyledi.

İYİ Parti Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AKP'nin 2002 yılından bu yana yatırım için 2,5 trilyon dolar harcadığını belirterek, 'Niçin emsalleriyle karşılaştırıldığında bu dev projeler bize pahalıya patlıyor? Çünkü AK Parti iktidarı Türkiye'ye özgü bir havuz ekonomisi uyguluyor, ihalelerin yandaşlara peşkeş çekilmesi sağlanıyor' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü ile 125 üniversitenin bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

'AKP'NİN DEV PROJELERİ NEDEN PAHALIYA PATLIYOR'

İYİ Parti Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AKP'nin 2002 yılından bu yana yatırım için 2,5 trilyon dolar harcadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sahip olduğumuz yatırımlara baktığımızda, 2,5 trilyon doların gerçekten bu yatırımlara harcanıp harcanmadığı şüpheli. Yatırımlar, dev projeler olarak topluma sunuluyor. Türk milletinin 2,5 trilyon dolarına mal olan bu yatırımların maliyetleri neden yüksek? Niçin emsalleriyle karşılaştırıldığında bu dev projeler bize pahalıya patlıyor? Çünkü AK Parti iktidarı Türkiye'ye özgü bir havuz ekonomisi uyguluyor, ihalelerin yandaşlara peşkeş çekilmesi sağlanıyor.

Ekonomik dar boğaza girene kadar dev projeler olarak sunulan köprü, tünel, otoyolların yüksek maliyetleri de dikkat çekici. Her meselede yerliliğe ve milliliğe vurgu yapan iktidar partisinin iş köprü, otoyol ve tünel yapımına gelince maliyetleri ve geçiş ücretleri dolar kuruna bağlaması yerlilik ve millilik ölçüsünü ortaya koymaktadır. Yüksek tutulan araç geçiş ücretleri, geçiş garantisi verilen rakamları karşılamıyor. Alınmayan hizmet karşılığı adı verilen ucube bir uygulamayla köprü ve otoyolları kullanmayan araçlar için ödeme yapılıyor. Geçiş ücreti kullanım payı gibi uygulamalarla dolaylı vergilere maruz kalan vatandaşlarımız nasıl bir borç yükünün altına sokulduğunun farkında bile değil."

KARAVAN TARTIŞMASI

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu da Türkiye genelinde 2 bin, İstanbul'da 250 adet karavanın trafik yoğunluğunu yaratmayacağını dile getirerek, bununla ilgili karar yeniden değerlendirilerek, bu karavanların İstanbul'da üç köprüden de geçişine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde bu taşıtların turistik amaçlı şehir trafiğine girmelerinde tahdit olmadığını ifade eden Çulhaoğlu, karavanla yurt dışından gelen turistlerin ve içeride özel turistik amaçlı kullanıcıların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Avrupa ülkelerinde otoyollarda bulunan tesislerde turistik amaçlı kullanılan karavanların konaklaması için park yerlerinin ayrıldığını, elektrik, su ihtiyaçlarını ve atık sularını boşaltma yerleri yapılmasının zorunlu tutulduğunu aktaran Çulhaoğlu, "6,5 milyon karavan sahibi Avrupalı turist, altyapılarının mükemmel olması nedeniyle İtalya, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan'a milyarlarca avro döviz bırakmaktadır. Ülkemizde de yetkililer bu konunun üzerine eğilmeli. Bu turizm kolunda ülke olarak hak ettiğimiz payı almamız için kara yollarımızda karavanların hizmet alacağı tesis sayısını ve nitelikli kamp yerlerini artırmamız gerekmektedir." dedi.

İşte CHP'de 7 il için konuşulan isimler Siyaset İbrahim Kalın'dan sınır ötesi operasyon açıklaması Siyaset Muharrem İnce sahaya indi: Türkiye'yi karış karış gezeceğim Siyaset Yılmaz Özdil: Erdoğan bir tane bira içmiş olsaydı Siyaset