İzinleri iptal edildi! İş yükü artan asistan doktorlara mobbing

Abone ol

Asistan hekimler iş yüklerinin artması ve maruz kaldıkları mobbing ile gündeme geldi. Asistan hekimler izinlerini kullanamadıklarını ifade etti.

Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kalp damar cerrahisi bölümünde baş asistan olarak çalışan Mustafa Yalçın’ın yaşamına son vermesi, asistan hekimlerin üzerindeki işyükünü ve yaşadıkları mobbingi yeniden gündeme getirdi.

BirGün'den Meral Sayıldız'ın haberine göre; asistan hekimler kendilerine dayatılan sözleşmelerde, çalışma saatlerinin başhekimlik tarafından belirleneceğine ve sözleşmelerin tek taraflı feshedilebileceğine dair maddeler bulunduğunu aktardı. Asistan hekimler bu Ortak Kullanım Sözleşmesi adı verilen belgeleri imzalamadıkları takdirde ise hastaneye ve yemekhaneye giriş çıkış yaptıkları kartların iptal edildiğini söyledi.

Severek yaptığı mesleğini kötü çalışma koşulları nedeniyle bırakmak zorunda kaldığını söyleyen bir asistan hekim “Kâğıt üzerindeki çalışma şartlarına asla uyulmuyor, 17.00’de bitmesi gereken iş 20.00’de bitiyor. Genelde branşlarda ayda 9-10 gün nöbete kalınır, nöbet ertesi izin mevzusu var. Çoğunlukla asistan hekimler nöbet ertesi izne çıkarılmaz, çalışmaya devam ederler. Uyumaya, yemek yemeye bile vaktimiz yok” dedi.

NÖBET ERTESİ İZİN KULLANAMIYORUZ

Görev tanımlarının kıdemli kişilerin inisiyatifine göre değiştiğini kaydeden asistan hekim şöyle konuştu: “Asistan hekimin eğitim durumu o bölümün ana bilim dalı başkanının inisiyatifine kalmış durumda. İstenilirse poliklinikte, istenilirse başka bir yerde görevlendirir. Eğitim toplantıları dinlenmeniz gereken öğlen saatlerinde veya sabah çok erken saatlerde yapılıyor. Nöbette yasal sınır ayda on nöbet olmasına rağmen çoğu yerde daha üst sayılarda nöbetler yazılıyor ama bunlar kâğıt üzerinde gösterilmiyor. Nöbetlerin yalnızca 8’inin parası karşılanıyor, geri kalanı ödenmiyor. Eğer nöbet ertesi izin isterseniz, kullandığınız zaman fazla nöbet parası alamıyorsunuz.”

Asistan hekim pandemi döneminde de ücretlerin düşük olduğunu ve ek ödeme almadıklarını söyledi.

KARTLARIMIZ İPTAL EDİLDİ

Başka bir hekim ise asistan hekimlere ve akademisyenlere dayatılan Ortak Kullanım Sözleşmesi nedeniyle sorunlar yaşadıklarını dile getirdi: “Belli bir performansın altında kalınması halinde tek taraflı bir şekilde sözleşmenin sonlandırılabileceği ve hasta bakımının durdurulabileceği söz konusu. Biz bu sözleşmeyi kabul etmedik.”

Sözleşmeyi kabul etmediklerini söyleyen hekim idari kartlarının bu nedenle iptal edildiğini kaydederek şöyle konuştu: “Yemekhanede yemek yiyemiyoruz, kapılar kartımız olmadığı için açılmıyor, kendi adımıza hasta bakamıyoruz, döner sermaye ve performans yatmayacak. Bizim eğitim almak için hasta bakmamız lazım. Resmi olarak değil resmi olmayan şekilde hocalarımızın refakatçiliğinde hasta bakabileceğimiz söylendi. Bu halde hasta baksak bile yine de kart ve sistemi kullanamayacağız ve döner sermayeden alamayacağız.”

Takip ediyorlar‘mış’

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, uğradığı mobbingi 5 sayfalık mektupta anlattıktan sonra intihar eden Doktor Mustafa Yalçın’a ilişkin açıklama yaptı. Kılavuz, “Kurumumuz için gelecek vadeden çalışma arkadaşımız Dr. Mustafa Yalçın’ın kaybı tüm detaylarıyla savcılık tarafından araştırılmaktadır. Üniversite olarak da süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Kamuoyuna duyurulur” dedi.

Artış yaşanan kentte, hafta sonuna köy ve yaylalara çıkış yasağı Güncel Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'dan kafe ve restoranlar için öneri Güncel Motosikletli kuryelerden çağrı: Hız limitinin olmadığı bir sistemde çalışalım Güncel Prof. Dr. Sözbilir'den İzmir'deki artçı depremler hakkında açıklama: Heyelanları tetikledi Güncel