İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projesi yola çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka Örnekköy'de hayata geçirdiği Sosyal Projeler Yerleşkesi'nin açılışı gerçekleşti.
Kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için fırsat eşitliği sağlayacak birimleri tek bir çatı altında toplamayı hedefleyen projenin açılış merasimine İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Tunç Soyer'in beraberinde Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP İzmir Milletvekilli Kani Beko, İzmir Büyükşehri Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP İlçe Başkanları ve fazlaca sayıda partili katıldı.
Yeni açılan yerleşkeye gelen kadınlara muhtelif eğitimlerin verileceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bugün “Eşit Bir Yurttaşlık Mümkün” vizyonumuz ile bir ilki daha gerçekleştirmenin, ülkemize örnek olacak bir projeyi daha şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Kütüphaneden etüt salonları, yoga atölyesi, beyaz perde ve konferans salonlarına kadar pek Çok üniteyi bir araya getiren bu benzersiz tesisi bugün hizmete açmış oluyoruz. Sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan hizmetlere erişimde, dezavantajlı konumda olan kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için bir fırsat eşitliği sağlayacak birimleri, burda, tek bir yerleşke de bir araya getirmiş olduk.
Kadınların güçlenmesi, sosyal yaşamdaki varıyetini görünür kılmak, katılımını çoğaltmak için ortak ömür ve dayanışma merkezi olarak tasarladığımız, “Güçlü Geleceğin Anahtarı” sloganıyla kapılarını açan anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi, yerleşkemizin lokomotifi olarak öne çıkıyor.
Bu merkezimizde; toplumsal cinsiyet eşitliği, hanım sağlığı, şiddetle mücadelede önleyici tedbirler, ayrımcılık, yazışma gibi konularda, kadınlara bir çok eğitim verilmekte. Anahtar birimimizde kadınlar için ayrıca istihdam ve girişimcilik kursları, psiko-sosyal destek hizmetleri ve hukuk danışmanlığı ile spor ve sanat etkinlikleri yer almakta" dedi.
KENDİ ÇALIŞTAYLARINI YAPABİLECEKLER
Seçim projelerinden olan Masal Evi projesinin de burda yer aldığını belirten Soyer, "Burada, hanım alanında faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının toplantılarını, seminerlerini, eğitimlerini ve çalıştaylarını yapabilecekleri alanlar da yer almakta.
Böylece bu merkezimizde; hanımefendilerin güçlendirilmesi, şiddete karşı mücadele gibi bir çok alanda, ortak aklı harekete geçirmiş oluyoruz. Yerleşkemize gelen hanımefendiler, 3-6 yaş arasındaki çocuklarını burada bulunan Masal Evi’yle buluşturabilecekler. Kendileri ise Meslek Fabrikamız bünyesindeki kurslardan yararlanarak meslek kazanıyor.
Böylece hanım istihdam edilmesine katkı sağlamaktayız. Çocuklara oyun ve aktif öğrenmeye dayalı hizmet veren Masal Evimiz ile beraber 7-14 yaş grubunun, eğlenceli ve emin bir ortamda gelişimlerini desteklemek suretiyle Çocuk ve Gençlik Merkezimiz (ÇOGEM) de bu kampüsümüzde yer almakta" dedi.
FARKINDALIĞI VE TOPLUMSAL DUYARLILIĞI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ
Toplumda yer edinen bütün kesimlerin farkındalığını artırmayı hedeflediklerinin önemini vurgulayan Başkan Soyer, "Yerleşkemizde bulunan “Genç İzmir”de ise, gençlerin sesini, coşkusu ve heyecanını, şehir yaşamına dahil edebilecekleri bir ortam yarattık. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi ve Örnekköy'deki Genç İzmir merkezimizde gençler pek oldukca faaliyete erişebilecek. Engelsiz İzmir gayemiz doğrultusunda, Limontepe’nin ardından Farkındalık Merkezimizin ikincisini tekrar burda açıyoruz.
Farkındalık Merkezi’nde, engelli fertlerin sosyal yaşama katılımını artırmak ve günlük hayatta karşılaşmış oldukları zorluklara dair toplumumuzun bütün kesimlerindeki farkındalığı ve sosyal duyarlılığı artırmayı hedefleyen faaliyetler yürütülecek" diye konuştu.
İZEMAN MİSAFİRHANELERİ DE YER ALIYOR
Dokunulabilir engelsiz çağdaş sanat müzesinin de arasında yer aldığına dikkati çeken Soyer, "Yerleşkemizdeki en mühim birimlerden biri, İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi (İZDEM).
Müzemizde; İdol Sanat Evi sanatçıları tarafından çalışılan 44 adet seramik kabartma tablo ile beraber dünyaca ünlü bir oldukca sanatçının eseri, dokunulabilir ve sesli betimlemeli olarak yer almakta. Örnekköy Yerleşkemizde ek olarak belediye şirketimiz İzelman’ın Misafirhanesi de yer almakta.
Deprem sonrası, yurttaşlarımıza tahsis ettiğimiz misafirhanemiz; 34 oda ve 70 yatak kapasitesi ile bir sosyal tesis olarak düzenlendi. Tesiste; çocukların yaratıcılıklarını açığa çıkaracak İnovasyon Merkezi ile gençlerin derslerini takip edebilecekleri EBA erişim merkezi ve kütüphanemiz yer almakta" ifadelerini kullandı.
HARABEYE DÖNMÜŞ BİR ALANDI
Alanın gelecek nesillere aktarılması için yoğun bir gayret harcandığını belirten Soyer, "İnsanların doğuştan kazandıkları haklar vardır. Hiçbir fark gözetmeksizin, tüm insanlara aittir bu haklar.
İnsan onuruna yaraşır biçimde yaşamak, barınmak, esenlik ve tahsil hizmetlerinden istifade etmek, daha sağlıklı gıdaya erişmek, fikir, inanç ve ifade özgürlüğüne sahip olmak bunların başında geliyor.
Biz, başta dezavantajlı yurttaşlarımız dahil olmak suretiyle İzmir’de yaşamakta olan herkezin, eşit ve adil biçimde kamusal hizmetlere erişimi için oldukca büyük bir kararlılıkla, çalışmaktayız. Hiç kuşkum yok ki, Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi bu kararlılığımızın ve mücadelemizin sembollerinden biri olacak, İzmir’de yaratmak istediğimiz geleceğe ışık tutacak.
Yerleşkemizin bayanlara, gençlere, çocuklara, engelli bireylere ve normal olarak tüm İzmirlilere hayırlı olmasını temenni ediyor; bu önemli projemizi yaşama geçiren Sosyal Projeler Dairemiz nezdinde, çalışma arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.
Burası harbiden harabeye dönüşmüş bir yapıydı, her santimetrekaresi gelecek nüfuslara aktarılabilecek bir kampus haline getirildi. Yerleşkemizin engelli bireylere, kadınlara, küçüklere ve tüm İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum" dedi.