İzmir Tabip Odası: Hekimler ücretsiz izne çıkarılamaz!

Abone ol

İzmir Tabip Odası, pandemi mücadelesi sürerken özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin ücretsiz izine gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

İzmir Tabip Odası, torba yasa ile yürürlüğe giren işçilerin işveren tarafından ücretsiz izne çıkartılma uygulamasının sağlık çalışanlarına bu kadar gereksinim duyulan bir dönemde başladığını bildirildi.

Oda tarafından yapılan açıklamada, ücretsiz izin uygulamasının, hem sağlık çalışanlarının gelirini ortadan kaldırdığı hem de sağlık çalışanlarının, sağlık hizmetlerinin dışına itilmesine neden olduğu belirtildi.

Ayrıca açıklamada, hekimlerin geçimlerini sağlayacak bir işte çalışma haklarının, işverenlerin çıkarları doğrultusunda ve toplum sağlığına da aykırı olarak adaletsiz bir biçimde sınırlandırıldığı kaydedildi.

Oda açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Pandemi sürecinde elektif hasta muayenesi ve ameliyatların azalmasına bağlı olarak bazı özel sağlık kuruluşlarının gelirlerinin azalmış olması ve özel sağlık kuruluşlarının bu dönemde “kâr etmediği” gerekçesiyle, sıkıntıya katlanma külfetinin bütünüyle sağlık çalışanlarına yüklenmesi kabul edilemez. Pandemi sürecindeki uzamalar özel sağlık kuruluşlarından on binlerce sağlık çalışanın çok daha uzun süreli ücretsiz izne çıkarma hatta işten çıkarma girişimlerine sebep olabilecektir. Bu durumda derhal tedbirler alınmalıdır.”

MAAŞLAR SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN ÖDENSİN

İzmir Tabip Odası, pandemi süresince sağlık hizmetlerinin aksamaması, artan sağlık çalışanı gereksiniminin karşılanması ve sağlık çalışanlarının geçimlerini sağlayacak bir işte çalışabilmelerinin sağlanması için de şu çözüm önerilerinde bulundu:

1-Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastane ve tıp merkezlerinin tüm çalışanlarının (hekimden güvenlik görevlisine kadar) tüm maaşlarının Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmesi. Bu dönem içinde söz konusu hastanenin SGK faturalarındaki hizmet bölümünün bu ödeme içinde olması, bu faturaların sadece ilaç ve masraflarının hastaneye ödenmesi.

2- Bu süre içinde pandemi hastanelerinin geçici kamulaştırılması ve ikinci basamak kamu hastanesi gibi çalıştırılması, bu dönemde ücretlerin kamu hastaneleri ile paralel hale getirilmesi.

3- Pandemi hastanesi ilan edilen hastanelerde çalışan hekim ve diğer sağlık çalışanlarının 4857 sayılı kanuna eklenen ve üç aya kadar ücretsiz izne çıkarılmaya gerekçe oluşturacak geçici 10. maddeden, hastanenin pandemi mücadelesini zafiyete uğratacağı gerekçesiyle muaf tutulması.

4-İzne çıkarılmak zorunda kalınan sağlık çalışanlarının bordrolarında gösterilen ücret miktarının %60’ının devlet, %40’ının hastane tarafından ödenmesi.

5- Ücretsiz izne çıkarılan hekimlerin genelgede belirtilen duruma uymaması nedeniyle (istifa etmek üç ay süreyle yasaklandığından) başka bir özel hastanede ya da sözleşmeli olarak kamu hastanelerinde çalışmasının sağlanması.

6- Hastanelerin SGK prim, stopaj ödemelerinin, elektrik ve su giderlerinin bu dönemde alınmaması, kirada olan hastane ve kurumların kiralarının eylüle kadar ertelenmesi.

7- Pandemi hastanesi olmayan kamu-özel sağlık kuruluşlarının periyodik olarak güncellenerek kamuoyuna açıklanması, böylece salgın dışı hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik işlemlerin gecikmeden yapılması.

Karadeniz'de 4 valilikten çay hasadı tedbirleri Ekonomi Türkiye Kasaplar Federasyonu: Ramazanda ete zam yok Ekonomi Altını olanlar dikkat! Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları yükselir mi? Ekonomi İkinci sokağa çıkma yasağında alışveriş sepetini atıştırmalıklar doldurdu Ekonomi