Kadına yönelik şiddet temmuzda arttı; ilk sırada polisler var

Abone ol

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, ihbar hatlarına gelen kadına yönelik şiddet başvuruları üzerinden hazırladığı Temmuz 2020 verilerini paylaştı. Temmuz ayında yapılan başvurusu sayısı bir önceki aya göre yüzde 15 oranında artarak 417’e ulaştı.

Temmuz ayında kadına yönelik şiddet verilerini paylaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bir önceki aya göre kadına yönelik şiddet vakalarının yüzde 15 oranında artarak, 417’ye ulaştığını açıkladı. Kadın Meclisleri, şiddete uğrayan kadınların yüzde 22’sinin kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını belirterek, 'İlk sırada yüzde 57 oranı ile polis var' dedi.

Kadın Meclisleri, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı bu ayda kendilerine ulaşan kadınların yüzde 22’sinin ‘kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını’ belirterek, şunlara dikkat çekti:

-İlk sırada yüzde 57 oranı ile polis var.

-Çocuk istismarı nedeniyle gelen başvurular yüzde 39,6 arttı.

-En çok başvuru yüzde27 oranı ile evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geliyor.

- Temmuz ayında kadınların en çok başvuru nedeni fiziksel şiddet oldu.

- Türkiye’nin 45 farklı ilinden ve 3 farklı ülkeden kadınlar başvurdu.

Kadıların bildirdiği sorunlar ise şöyle sıralandı:

- 6284 sayılı Kanun kapsamında karakola yapılan müracaatlarda koruma kararının 24 saat içinde çıkarılması gerekirken bu süre geciktiriliyor.

-Koruma kararlarının şiddet uygulayan kişiye tebliği uzatılıyor. Bu durum kadınların tekrar tekrar şiddetle karşılaşmalarına neden oluyor.

-Hakkında uzaklaştırma kararı verilen failler bu kararı ihlal ettiklerinde uygulanması gereken zorlama hapis cezası çoğu kez uygulanmıyor.

-Şiddetle mücadele etmek üzere ilgili kurumlara (Şönim, Karakol, Mahkeme vb.) başvurduklarında kendilerine yeterli ve doğru bilgi verilmediğini; nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bu kurumlardan destekleyici bir yaklaşım göremediklerini ifade eden kadınlar var.

‘KADINLAR KARAKOLDA ŞİKAYETTEN VAZGEÇİYOR’

-Şikayetçi olmak isteyen kadınlar özellikle karakollarda şikayet etmekten vazgeçirilmeye çalışılıyor. Fail kamu görevlisi ise kadınlar şikayetçi olmaktan korkuyorlar.

-Boşanma sürecinde kadınlar artan maddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Çocuklarının velayeti konusunda da kadınlar kaygı yaşıyor.

Kadınlar boşanmaya karar verdikleri süreçte ve ayrıldıktan sonra şiddet ve ölüm tehdidi ile -karşılaşıyor.

-Şüpheli kadın ölümlerine dair öldürülen kadınların yakınları kamuoyu desteği ve hukuksal destek arayışında kamu kurumlarında çözüm bulamadıkları için bize başvuruyor.

Raporun tamamı için tıklayınız

Validen salgın açıklaması: Bayram dolayısıyla kıpırtı var ama kontrol edilebilir noktada Güncel Ersoy: Bugün için yasaklamaya yönelik tedbir düşünmüyoruz Güncel Çanakkale'de orman yangını Güncel İş görüşmesine giden kadına skandal teklif: 'Korkunç zevk alırsın' Güncel