Kanada, İran'ı BM Kadın Hakları Komisyonu'ndan çıkarmaya çağıran önergeyi kabul etti

Abone ol

Kanada Parlamentosu, dünyada İran İslam Cumhuriyeti'ni BM Kadın Hakları Komisyonu'ndan çıkarmaya çağıran önergeyi kabul eden ilk ülke oldu.

GERÇEK GÜNDEM

Kanada Parlamentosu, dünyada bir ilke imza attı ve 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestoların devam ettiği İran'ı, BM Kadın Hakları Komisyonu'ndan çıkarmaya çağıran önergeyi kabul etti.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, geçtiğimiz günlerde BM Genel Sekreteri António Guterres'e İran’ın BM kadın Statüsü Komisyonundan çıkarılması adına bir mektup yazmıştı. Federasyonun mektubunda, "16 Eylül 2022'de, İran Cumhuriyeti'nde Mahsa Amini'nin Devrim Muhafızları tarafından öldürülmesiyle başlayan direniş, kanlı ve intikam dolu bir boyuta evrildi. Siyasal İslamcı kadın düşmanı hükümet, ülkenin dört bir yanına yayılan protestolar sırasında düzinelerce insanı öldürdü. İran'da 2017'de 'Beyaz Çarşamba' protestosu ile öne çıkan kadınlar, 'kadınlar, yaşam, özgürlük' saçlarını keserek canları pahasına sokaklara dökülenler ile mevcut mücadelelerinde 'sokaklar bizim' diyenler, halk için bir ilham, gurur ve umut oldu. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, kadın kardeşlerinin sesini yükseltmeye devam edecek ve İran'da direnenlerle dayanışma içinde direnişi sürdürecektir. Otoriter ve ihlalci siyasetin dünyada ivme kazandığı bir iklimde yaşıyoruz. Bu bağlamda, uluslararası toplum ve insan hakları izleme mekanizmaları güçlü bir şekilde İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Kadın Statüsü Komisyonu'nda yer almasına karşı çıkıyorlar. İran'ın bu komisyonda bulunması,
İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm kadınlara hakaret." ifadeleri yer almıştı.

Kanada Parlamentosu'nda alınan kararın ardından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu paylaşımda bulundu. Kanada'yı kutlayan federasyon, paylaşımına, "Kadınların baskı altında olduğu bir ülke BM insan hakları komisyonda temsil edilemez." notunu düştü.

NE OLMUŞTU?

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “uygunsuz kıyafet giymesi” nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi üzerine İran genelinde kitlesel sokak eylemleri meydana gelmişti. Eylemler, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana İranlı dini liderlere karşı en büyük başkaldırılardan biri oldu.

Eylemler sırasında çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Azerbaycan ve Ermenistan'dan 'çözüm' anlaşması Dünya Leonardo DiCaprio'dan Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'ya tebrik Dünya Yunan basını: Yunanistan'daki dinleme skandalında bakanlar da dinlenmiş olabilir Dünya Galler, 'Türkiye'den ilham aldı; ismini değiştirmeyi planlıyor Dünya