Kanal İstanbul güzergahında imar ve tapu tartışması: Kimisine 15 kimisine 3 kat imar izni

Abone ol

İBB ve Başakşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Hayrettin Özbakır, Şahintepe Mahallesi’nde yaşayanların tapuları üzerinde oyunlar oynandığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin şubat ayı toplantılarının son oturumunda Kanal İstanbul projesi tekrar gündeme geldi. İBB ve Başakşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Hayrettin Özbakır, Şahintepe Mahallesi’nde yaşayanların tapuları üzerinde oyunlar oynandığını söyledi. Özbakır, “Yeni imar planlarıyla yurttaşların arsalarının bir kısmı Arnavutköy, Hacımaşlı köyüne taşındı” dedi.

Gazete Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre, Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda CHP’li Meclis üyesi Hayrettin Özbakır gündem dışı söz aldı. Özbakır, Şahintepe Mahallesi’nin Kanal İstanbul projesine cephesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu mahallemiz yokluklar içinde Anadolu'nun çeşitli illerinden göç edip gelen vatandaşlarımızın ikamet ettiği, çeşmelerden kovalarla su taşıdığı, yolları olmayan çamurlu sokaklardan, ulaşımı olmayan otobüse minibüse ulaşmak için kilometrelerce yürüdüğü, okullarda öğrencilerin 60-70 kişilik sınıflarda eğitim gördüğü, sosyal donatılarının parklarının olmadığı, yokluklar içinde bir mahallemiz. Şimdi bu mahallemizde yer alan vatandaşlarımızın arsaları, evleri üzerine bir çökme operasyonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başakşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilmek üzere harekete geçildi” dedi.

‘BAZISINA 15, BAZISINA 3 KAT’

Yeni imar planlarıyla bölgede oturanların arsalarının bir kısmının Arnavutköy, Hacımaşlı köyüne taşındığını anlatan Özbakır şöyle devam etti:
“Rant uğruna yalan kanalı üzerinde oluşturulan rantı bu gariban vatandaşlara çok görüp kendi yandaşlarına devşirmenin peşindeler. Fakir fukaranın tapusunu zengine talana meze yapmanıza asla izin vermeyeceğiz. Sözde ‘Yenişehir’ adında Kanal İstanbul’da 2 milyon nüfusluk bir bölge yaratılacak. Burada Çevre Bakanlığı kişisine göre imar veriyor. Askıya çıkan imar izinlerinde bazı bölgelerde 15 kat izin verilirken bazılarına 3 kat izin verildi. Kim bu 15 kat imar izni verilen şanslı kişiler? Yoksa Katar Emiri’nin annesi mi? Berat Albayrak’ın da Kanal İstanbul’da arazisi var. Talih kuşu ona mı kondu acaba? Veya AKP’li yandaş müteahhitlere mi?”

‘BELEDİYELER DEVRE DIŞI’

Özbakır, projede imarları ve kat izinlerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verildiğini anımsatarak özetle şöyle konuştu:
“Belediyeler devre dışı. İstanbul’daki tarım arazilerinin imara açılmasını sevinçle karşılayan Ürdünlü emlakçıyı hatırlarsınız. Onu mutluluktan havaya uçuran bizim Çevre Bakanlığımız, Büyükçekmece’deki, Silivri’deki ve Çatalca’daki çiftçimizin de kan ağlamasına neden oluyor. Kanunen açıklanması gereken bu bilgiler gizleniyor. AKP, gördüğünüz gibi Kanal İstanbul'da rant içinde rant yaratıyor. 15 kat imar izni verilen kat maliklerinin ismi gizleniyor. AKP, Paris İklim Anlaşması’nı meclisinde en son uygulayan ülke oldu. Avrupa artık ülkelere karbon vergisi uygulayacağını açıkladı. AKP de dünyaya şirin görünmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ‘İklim Değişikliği’ tanımını monte etti. Ama gelin görün ki hem İstanbul’un hem de Marmara Bölgesi’nin iklimine, doğasına büyük zarar verecek olan Kanal İstanbul isimli gayrimenkul projesinin koordinasyonunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıyor. Bir beton kanal etrafına 2 milyon nüfusu yerleştirince acaba hangi iklim değişikliği yaşanacak?”

‘ÇÖKME ANLAYIŞINI REDDEDİYORUZ"

Özbakır’a yanıt veren AK Parti Meclis üyesi Hamdi Demirhan da özetle, “Kanal İstanbul’u anlamak ileri görüşlü bir vizyon gerektirir. Tabii ki bu vizyonu arkadaşımızdan beklemiyoruz. Çökme anlayışını reddediyoruz. İmar uygulaması tüm insanlardan, arazilerden eşit şekilde donatı alanı alınmıştır. İtiraz süreci de şeffaf ilerliyor. Kanal İstanbul’da birçok ilçemizde uygulanmayan DOP alanı uygulanmış ve yüzde 45 tüm arazilerden DOP alanı kesilerek bu araziler sosyal donatı alanı olarak planda kazandırılmıştır” dedi.

Maden şirketinin toplantısına halk engeli Çevre Termik santraller için yapılan geçici düzenleme, çevre mevzuatını yok sayıyor! Çevre Bakanlık, Beykoz'daki ormanlık alanda sit değişikliğine gitti; Yapılaşmaya açılıyor Çevre Validebağ Korusu’ndaki şüpheli yangında tartışma yaratacak karar Çevre