Kanser ölümlerinin en fazla yaşandığı yerde yeterli hastane yok

Abone ol

CHP’li Yüceer, 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesi yayımladığı raporla Türkiye’deki kanser gerçeğine dikkat çekti.

Türkiye’de 5 kişiden birinin ölüm nedeni kanser. Erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülüyor.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, kanser verilerini raporlaştıran CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de “Sağlık Bakanlığı, artık göstermelik kamu spotlarının ötesine geçmeli” uyarısında bulunuyor.


- 5 ölümden 1’i kanserden: TÜİK verilerine göre, 2018’de 421 bin 164 kayıtlı ölümün 83 bin 163’ü, yani yüzde 19.7’si kanser kaynaklı. Yani Türkiye’de 5 ölümden 1’inin sebebi kanser. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri yüzde 52.5 ile akciğer, yüzde 33 ile prostat kanserleri iken kadınlarda en sık görülen türler yüzde 43.8 ile meme kanseri, yüzde 21.7 ile tiroid kanseri.

- 5 ilin 3’ü Marmara’da: Türkiye’de kanser nedenli ölümlerin en yüksek olduğu 5 ilin 3’ü Trakya’da. İstanbul da dahil, Trakya’da bulunan illerin tamamı, kanser nedenli ölümler bakımından ilk 10’da. Türkiye’de kanser nedenli ölümlerin, sebebi bilinen ölümlere oranının en yüksek oldugˆu 11 ilden 6’sı Marmara Bölgesi’nde.

- Kırklareli ilk sırada: Kanser ölümlerinin toplam ölümlere oranı en yüksek il Kırklareli. Burada her 4 kişiden birinin ölüm nedeni kanser. Kırklareli’ni yüksek kanser ölüm oranları ile İstanbul, Van, Eskişehir, Edirne, Kocaeli ve Rize takip ediyor.

- Yeterli hastane yok: Trakya’da, başta Tekirdağ olmak üzere, kanser hastalarına hizmet verecek yeterli sayıda, yeterli donanımda sağlık merkezleri, onkoloji hastaneleri bulunmuyor. Bir planlama da yok.

- Eğitim seviyesi düştükçe ölümler artıyor: Türkiye’de eğitim seviyesi düştükçe kanser nedenli ölüm oranı artıyor. İlkokul mezunlarında 43.8’e yükselen kanser nedenli ölüm oranı üniversite mezunlarında 6.1’e düşüyor. Bu nedenle toplumun tamamına ulaşan yaygın bir bilinçlendirme ve tarama çalışması yapılması gerkiyor.

- 15 milyon taranmalı: Ülkemizde 2012 yılından itibaren uygulamaya başlanan kanser tarama programları çerçevesinde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için taramalar yapılıyor. Risk grubundaki yaş aralığına göre kaba bir hesaplama yapıldığında, 14 milyon kadının beş yılda bir serviks kanseri, 12 milyon kadının iki yılda bir meme kanseri, 13 milyon kişinin iki yılda bir kolon kanseri taramasından geçmesi gerekiyor. Bu programlar dahilinde yılda yaklaşık 15 milyon kişinin taranması gerekli. Bakanlık elindeki verileri paylaşmıyor.

- Halk sağlığı sorunu: Sağlık Bakanlığı, artık göstermelik kamu spotlarının ötesine geçmeli. Bu konunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu kabul etmeli. Birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlardan başlayarak kanserin erken teşhisi ve tedavisi için gerekli mekanizmayı oluşturmalı.

Dünyayı korkutan koronavirüsün akciğerde nasıl yayıldığı görüntülendi Sağlık 'Meme kanserinde mamografi ile çok erken tanı sağlanabilir' Sağlık Hindistan’da üçüncü koronavirüsü vakası Sağlık Uzmanlar bu gıdaları öneriyor! Gece tüketildiğinde vücudu temizliyor Sağlık