Kar yağışı çiftçiyi kurtarmayabilir: Çiftçinin sulama elektriği yeni yıla yüzde 92 artışla başladı

Abone ol

Yıldırım, kar yağışının çiftçilerin sorununu çözmekten uzak olduğunu, elektriğe gelen zamlarla sulama maliyetinin arttığını kaydetti. Yıldırım'a göre artan maliyetler, çiftçileri üretmekten uzaklaştırabilir bu durumda gıda fiyatlarını yükseltir.

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Kuraklık riski ve tarımsal sulamanın maliyeti” başlıklı yazısında kar yağışlarının kuraklık sorununa bir nebze çözüm olacağını ancak çiftçinin sorunlarının bitmediğini kaydetti.

Yıldırım, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı sonu itibariyle paylaştığı kuraklık haritalarında özellikle Güneydoğu Anadolu'da kuraklığın derinleştiği ve 2021'de olduğu gibi 2022'de ciddi sıkıntı yaratabileceği görülüyordu. Ancak, ocak ayında Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman başta olmak üzere yoğun kar yağışı kuraklık haritasını değiştirebilir” bilgisini verdi.

“Elbette kuraklık riskinin tamamen geçtiğini söylemek çok zor. Fakat, geçen yıla göre yağışların daha iyi olduğunu ve normale yaklaştığı söylenebilir” diyen Ali Ekber Yıldırım, tarımsal sulama maliyetinin çok yüksek olacağı uyarısında bulundu.

“ÇİFTÇİNİN SULAMA AMAÇLI KULLANDIĞI ELEKTRİĞE BİR SEFERDE YÜZDE 92 ZAM YAPILMIŞ OLDU.”

“Kuraklıkla ilgili hiç sorun yaşanmasa bile üretimde bir miktar kayıp yaşanacak” diyen Yıldırım yazısını şöyle sürdürdü:

“Çünkü, sonbaharda kışlık buğday, arpa gibi ürünlerin ekimini yapan çiftçilerden bazıları gübre ve mazot fiyatlarındaki aşırı yükselme nedeniyle hiç ekim yapamadı. Bazıları ekim alanlarını daralttı. Bazıları ise ekim yapsa da yeterli gübre kullanamadı. Bu da üretim miktarında azalmaya neden olacak

Bu yıl asıl büyük sorun sulama konusunda yaşanacak. Çiftçi, "kuraklık yok, su çok" diye sevinemeyecek. Su çok olsa da kullanmak kolay ve ucuz olmayacak. Yılbaşı gecesi, doğalgaz, elektrik, mazot, benzin, LPG fiyatlarına çok büyük zamlar yapıldı. Çiftçinin sulama amaçlı kullandığı elektriğe bir seferde yüzde 92 zam yapılmış oldu. Çiftçinin sulama elektriği yeni yıla yüzde 92 artışla başladı. Yani 100 liraya kullandığı elektrik 192 lira oldu.

“ÜRETİMDE AZALMA OLMASI VE GIDA FİYATLARININ ARTMASI DEMEK”

Bu zam sulama maliyetini ciddi oranda artıracak. Çiftçi su sorunu yaşarken şimdi su olsa bile kullanmak zor olacak. Özellikle şeker pancarı, pamuk, mısır, çeltik, sebze, gibi çok su isteyen ürünlerde önümüzdeki günlerde en önemli sorun elektrik zamları olacak. Zaten son bir kaç yıldır çiftçi elektrik zamlarından ciddi olarak şikâyet ediyordu. Yılbaşı gecesi bir seferde yüzde 92 zam yapılması çiftçinin sulu tarım yapmasını engelleyecek. Bazı çiftçiler "susuz tarım yapacağız verim ne olursa razı geleceğiz" diyor. Çiftçinin daha düşük üretime razı olması üretimde azalma olması ve gıda fiyatlarının artması demek.”

ÇİFTÇİLERİN ÜRETİMDEN VAZGEÇME RİSKİ

Maliyetler elektriğin üst sıralara yükseldiğini belirten Ali Ekber Yıldırım, “Bir ürün üreteceksiniz ve bunun yüzde 26'sından fazlası sulama-elektrik maliyeti olacak. Bu gerçekten çok ürkütücü” dedi.

Dünya gazetesi yazarı artan maliyetler karşısında çiftçinin üretimden vazgeçebileceğini belirterek, “Sulu tarım yerine kuru tarıma yönelebilir. Her koşulda üretimi olumsuz etkileyecek bir durum. Bu nedenle daha şimdiden çiftçiyi tarımda tutacak, üretime devam edecek bir tarım destek paketinin açıklanması ve hemen uygulama konulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“2022'DE TARIMSAL ÜRETİMİ SÜRDÜRMEK KADAR, TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİNİ SATIN ALMAK, TÜKETMEK DE ÇOK MALİYETLİ OLACAK”

Gübre fiyatlarının düşmesine rağmen çok yüksek olduğunu kaydeden Yıldırım, yazısını şöyle bitirdi:

“Bundan sonra mazot, gübre, elektrik ve diğer girdilerde herhangi bir fiyat artışı olmasa bile tarım ve gıda ürünlerinde mutlaka ciddi fiyat artışları olacak. Çünkü geçmişten gelen maliyet artışı fiyatlara yansıyacak. Bunun en somut örneği şeker pancarında yaşandı. Şeker pancarında ağustos ayında açıklanması beklenen avans fiyat ilk kez Ocak ayında açıklandı. 2021 yılında tonu 420 liradan alınan şekerpancarının 2022 yılı avans fiyatı yaklaşık yüzde 100 artışla 800 liraya çıkarıldı. Bu artış mutlaka şeker fiyatlarına yansıtılacak. Tüketici 2021 yılına göre şekeri daha pahalıya tüketecek. Benzer durum buğday, arpa, mısır ve daha birçok üründe olacak.

Özetle, tarımda 2021 yılının en önemli sorunlarından birisi kuraklık diğeri ise yüksek girdi fiyatlarıydı. 2022'de kuraklık riski azalacak gibi görünse de girdi maliyetlerindeki aşırı yükselmenin etkileri tüketiciye zam olarak yansıyacak. Bu nedenle 2022'de tarımsal üretimi sürdürmek kadar, tarım ve gıda ürünlerini satın almak, tüketmek de çok maliyetli olacak.”

Murat Muratoğlu'ndan Erdoğan'a: Dürüst olalım, dibine kadar haklı! Niye yapıyor aynı hatayı? Ekonomi Karar yazarı İbrahim Kahveci'den Kuzey Marmara Otoyolu sorusu: Bu ceza mükafat mı oluyor? Ekonomi Kulis: Merkez Bankası Denetim Genel Müdürlüğü ihaleleri yakından izliyor, başındaki isim istifa etmemekte direniyor Ekonomi Yeşim Salkım doğal gaz faturasını paylaşıp isyan etti: ‘Kabusta falan mıyız?’ Ekonomi