Karadeniz'de 'sehayat izni' tepkisi: Çay bahçede kalır

Abone ol

İl dışındaki çay üreticilerinin Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’e seyahatlerine izin verilmemesine tepki gösteren üretici Maksut Terzi, “Çaylarımızı toplatacak kimseyi bulamayız. Çaylar bahçelerde kalır, telef olur” dedi. Konu Meclis gündemine taşındı

Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'de önümüzdeki günlerde başlaması beklenen yaş çay sezonu için önceki gün yapılan değerlendirme toplantısında, il dışındaki üreticilerin kente girişine izin verilmemesi, çay toplama işlemlerinin ise il içerisindeki kişilerce yapılması kararlaştırıldı. Çay üreticileri karara tepki gösterdi.

Sahte seyahat izin belgesini 600 liraya satan otobüs firmasına operasyon

BirGün'den Hüseyin Şimşek'e konuşan İstanbul'da yaşayan ve karar nedeniyle seyahat belgesi alamayan çay üreticisi Maksut Terzi, “Yurtdışından Türk vatandaşlarını ülkeye getiriyorlar, üreticileri tarlalarına gönderemiyorlar. Çaylar bahçelerde telef olabilir" dedi.

"TELEFONLA GÖREVLENDİRECEĞİNİZ KİŞİLERE TOPLATIN"

Yüz binlerce çay üreticisinin bu karardan dolayı mağduriyet yaşayacağını anlatan Terzi, "İl Pandemi Kurulları daha önce 30 Nisan'a kadar memleketlerimize gidebileceğimize yönelik bir karar aldı. Günlerce seyahat belgesi almaya çalıştık. Seyahat belgesini alamadan bu karar iptal oldu. Çayı telefonla görevlendireceğimiz kişilere toplatmamız tavsiye ediliyor. Bulamazsak VEFA Destek Grubu toplayacakmış. Bu süreçte çaylarımızı toplatacak kimseyi bulamayız” dedi.

Çay bahçeleri arasındaki sınırların tespit edilmesinin çok zor olduğunu söyleyen Maksut Terzi, "Başkalarına toplatsak kimin bahçesinde olduklarını bilemezler. Bu dört kentte yaşayan çay üreticileri, kendi çaylarını toplayacak durumda olmadıklarını, elemana ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Bu şartlar altında bizim çaylarımızı nasıl toplayacaklar? Bu iş dipsiz kuyuya döndü. Birer gün arayla birbirinden farklı iki karar aldılar. Kimse üreticiyi düşünmüyor" dedi.

İKİ AYRI BAŞVURU

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, çay üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sunan Gergerlioğlu, "Çay müstahsilleri ne şekilde geçimini sağlayacak? Çaylar toplanamazsa ülkenin çay ihtiyacı nasıl karşılanacak?" diye sordu.

Gergerlioğlu, konuyla ilgili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na da başvurdu.

'Evde Kal' demek yetmedi, çay hasadı için Karadeniz'e akın başladı: Gelmek zorundaydık

'Türk şoförlerin sesini duyun' Güncel Ölüm orucundaki Mustafa Koçak hayatını kaybetti Güncel Koronavirüsle mücadelede yapılan 5 doğru ve 5 yanlış Güncel Rize'de Ramazan ayı kutlamasında faciadan dönüldü! Güncel