Karadeniz'de sürüklenen mayınlar için provokasyon uyarısı: "Türkiye'nin taraf olması için kullanılabilir"

Abone ol

Rus istihbaratının Ukrayna açıklarında bağlantılarından koparak Karadeniz'de sürüklendiğini öne sürdüğü mayınlardan ikisi İstanbul Boğazı ve İğneada açıklarında tespit edildi. Ancak mayın tehlikesi devam ediyor.

GERÇEK GÜNDEM - Ukrayna'nın Odessa kentinin açıklarına döşenen mayınların yerlerinden koparak Karadeniz'e sürüklenmesinin ardından Türkiye sularında iki adet mayın tespit edildi.

Boğaz'da ve İğneada açıklarında tespit edilen mayınlar SAS timleri tarafından emniyete alınarak etkisiz hale getirildi. Ancak Boğazlar ve Karadeniz'deki ticari ve askeri gemiler için mayın tehdidi devam ediyor.

Konuyla ilgili Gerçek Gündem'e değerlendirmelerde bulunan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, konunun kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini ve tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Ağar, "420 mayın iddiasını ortaya koyan Ruslar. Bu bilgiyi Ukrayna tarafının da açıklanması gerekiyor. Benim öngörüm şu; bu mayınlar üretilirken ve döşenirken palamarlarından sökülmemek üzere döşenirler. Bunlar neden serbest kaldı ve neden 420 tanesi birden? 5, 10,20 değil 420! Son derece şüphe çeken bir durum var. Bu mayınlar Rusların canını yakacak türde mayınlar ve tespit edildikleri ölçüde Rus komandoları tarafından etkisiz hale getirilmesini beklersiniz. Bir manipülasyonla mı karşı karşıyayız bunu çözmemiz gerekiyor. Tekrar etme ihtimali son derece yüksek ve böyle bir durumun sonuçları askeri ve siyasi olur" ifadelerini kullandı.

"İŞ RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN KARŞI KARŞIYA KALMASINA DOĞRU GİDİYOR"

Karadeniz'de mayın temizleme amaçlı olası bir NATO misyonunun Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirebileceğini belirten Ağar, "Burada iş dönüp dolaşıp Rusya ile Türkiye'nin karşı karşıya kalmasına doğru gidiyor. Montrö'nün devrilmesine doğru gidiyor. Bu mayınlardan sonra NATO'nun kalıcı mayın eylem grubunun Karadeniz'de konuşlanması gündeme geldi. Böyle bir durum Montrö konusunda Türkiye'yi baskı altına alabilir." şeklinde konuştu.

Boğazlar'a doğru sürüklenen mayınların Türkiye'nin taraf olması için araçsallaştırılabileceğini belirten Ağar, şu ifadeleri kullandı:

"200 bin kilometrekarede 420 tane mayın var. Burada 420 mayını arayıp bulmak, samanlıkta iğne aramak gibi. Karadeniz'de bir gemiye çarpıp batırabilir ama Boğazlar için durum değişik. Hem dikine hem yatay trafik var. Tespit etseniz bile müdahale edene kadar bir şey olma riski var. İnsanlara zarar verebilir. Patlayıcı özelliği olan bir gemiye çarparsa bir çevre felaketine sebep olabilir. Bu korkunç bir tedirgilik kaynağı. Karar vericileri manipüle edip, bazı kararlar vermeye neden olabilir. Türkiye'nin taraf olması için bu mayın konusu araçsallaştırabilir, dikkatli olmak gerekiyor.

Boğaz ağzının iyi kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Balıkçılara büyük görev düşüyor. Özellikle Boğaz ağzında hem gece hem gündüz, hem denizden hem havadan hem de yapılabiliyorsa deniz altından kontrollerin çok yoğun yapılması gerekiyor"

Kobani davası: Eski Mahkeme Başkanı Çolak ile ilgili iddia gerçekse beraat verilmeli Gündem Arkadaşıyla tartıştı, kapıyı açıp atlamak istedi Gündem Askeri tarihçi Profesör Mesut Uyar: Rusya'nın haksızlığı türlü bahanelerle yumuşatılmaya çalışılıyor Gündem Artvin'de 23 yaşındaki genç babasını öldürdü Gündem