Karar yazarı Kiras: Üç bin kilometre yolu aşarak Türkiye'ye gelen insanların durumu izaha muhtaç
AKP'nin mülteciler ve düzensiz göçmenler konusunda politikasızlığını hatırlatan İbrahim Kiras, diğer siyasi partilerin de tutumunun hatalı olduğunu yazdı.
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaşın etkisiyle Türkiye'ye çok sayıda Suriyeli, geçici koruma statüsünde sığındı.
Bölgesel gerilimler ve çatışmaların artması nedeniyle Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden de Türkiye'ye çok sayıda kaçak göçmen geldi.
Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre ise Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 21 Nisan 2022 tarihi itibarıyla 3 milyon 762 bin 385 kişi oldu.
Artan ekonomik kriz ile birlikte göçmenlere yönelik tepkiler artarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun TGRT Haber'de sarf ettiği sözler tepkilere neden oldu.
Türkiye'de son dönemde siyasetin önemli gündem başlıklarından olan göçmen sorunu, kayıtdışı istihdam ve işsizlik krizini büyütmedeki etkisi nedeniyle de yakıcı bir sorun haline geldi.
Karar yazarı İbrahim Kiras, bugünkü köşesinde sığınmacılar hakkında yapılan tartışmaları ve gelişmeleri değerlendirdi.
AKP'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda politikasızlığını hatıraltan Kiras, "Bundan 11 yıl önce başlayan iç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacıları Türk milleti bağrına bastı. Niye geliyorlar, gelmesinler demedi. Ne var ki aradan geçen zamanda bu insanların geleceğine ilişkin hiçbir vizyon ve hiçbir somut politika üretilmedi. Ne kadarı kalacak, ne kadarı gidecek, kalacak olanların topluma entegrasyonu için hangi adımlar atılacak, hiçbiri belli değil. Bir “Göç Bakanlığı” bile yok Türkiye’nin." değerlendirmesinde bulundu.
Afganistan ve Pakistan'dan İran üzerinden gelen düzensiz göçmenler için de uyarıda bulunan Kiras, "Suriyeliler konusundaki bu politikasızlık yetmezmiş gibi son birkaç yıl içinde Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen dikkat çekici sayıdaki “18-30 yaş arası erkek” göçmen kitlelerinin bazı şehirlerde asayiş haberlerine konu olmaya başlaması toplumdaki gerilimi daha da arttırdı. Kaldı ki Afganistan’dan veya Pakistan’dan yola çıkıp aradaki neredeyse iki üç bin kilometre yolu aşarak -ve elini kolunu sallayarak- Türkiye’ye gelen bu insanların durumu Suriyeli sığınmacıların durumundan çok farklı ve gerçekten izaha muhtaç." diye yazdı.
Türkiye'de yabancı karşıtlığına ve siyasi partilerin sığınmacılar konusunda hatalarına dikkat çeken Kiras, "Yapılması gereken, meselenin partiler üstü bir konu olarak ele alınıp devlet kurumlarının, üniversitelerin, sivil toplumun, entelektüel kamuoyunun ortaklaşa çalışması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde sürdürülebilecek bir milli politika geliştirilmesi olmalı. Bu yapılabilir mi? Bugünkü yönetim anlayışıyla yapılamaz tabii. “1 milyon Suriyeli için sınırın diğer yanında yeni şehirler inşa etme projesi” gibi girişimler sorunu çözmeye değil çözer gibi yapmaya yönelik “seçim hazırlığı” adımları. Böyle bir çözüm yolu mevcut ve uygulanabilir olsaydı daha önce yapılırdı zaten." diyerek AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı geri dönüş plannı eleştirdi.