Karar yazarından seçim kanunu için 'üçüncü' ittifak çıkışı: 'Öyleyse yüzde 7’nin hikmeti ne?'
Karar yazarı İbrahim Kiras, AKP ve MHP'nin seçim kanunu teklifini değerlendirdiği yazısında iktidarın amacının "Gelecek ve DEVA’yı belki Saadet Partisiyle beraber bir üçüncü oluşuma teşvik etmek" olduğu yorumunda bulundu.
AKP ve MHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na(TBMM) sundukları seçim kanunu teklifi siyaset gündeminin ana maddesi oldu.
Seçim kanunu teklifine yönelik yorumlar ve eleştiriler sürerken barajın yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülüyor olması da kamuoyu tarafından yetersiz görüldü.
Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılıyor. Kanun değişikliği ile, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları şartı olacak. Kanunun TBMM'de kabul edilmesiyle birlikte milletvekili transferleri ile partilerin seçime girmesinin de önüne geçiliyor.
Düzenlemenin ittifaklara etkisi de tartışma konusu oldu. Karar yazarı İbrahim Kiras, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yapılan değişiklikleri hatırlatttığı yazısında TBMM'den geçmesi beklenen seçim kanununu değerlendirdi.
Kiras, "Bugünkü sistemde önemli olan cumhurbaşkanın kim olacağı. Bu makamda oturacak kişi seçildikten sonra diğer makamların ve kurumların önemi de işlevi de pek kalmıyor. Dolayısıyla bugünlerde attıkları hiçbir adımda iktidar partileri için cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmanın dışında bir siyasi amaç söz konusu olamaz." ifadelerini kullandı.
Seçim kanununda yapılan değişikliklerin ittifaklarla ilgili olduğunu savunan Kiras, "Buna göre, ittifak içinde yer alan partilerin kazanacağı milletvekili sayısı, ittifak yokmuş gibi hesaplanacak. Dolayısıyla nispeten düşük oy oranına sahip partilerin milletvekili çıkarmaları engellenmiş olacak. İttifak partilerinin aldığı oyların ittifakın diğer ortaklarına faydası olmayacak. Bunun anlamı seçim sisteminden ittifak seçeneğinin pratikte kaldırılmasıdır." diye yazdı.
Kiras iktidarın 6 muhalefet partisinin ortak hareketini engellemek istediğini ifade ettiği yazısında "Nasıl engellenecek altı partinin ortak hareketi? Özellikle yeni kurulan ve oy oranları barajın altında olduğu düşünülen partilerin beklendiği şekilde Millet ittifakına dahil olmak yerine üçüncü bir oluşum içinde seçime gitmeyi kendileri açısından daha kazançlı görmeleriyle." ifadelerini kullandı.
Kiras, "Ülke barajının yüzde 7’ye düşürülmesinin başka bir anlamı da yok. MHP oyları yüzde 10 barajının altında kaldı, onun için baraj düşürüldü iddiası zayıf bir açıklama. Çünkü MHP’nin cumhur ittifakından ayrılma ihtimali olmadığına göre buna ihtiyacı da yok. Öyleyse yüzde 7’nin hikmeti ne? Bu sorunun cevabını bizzat iktidar mensupları yayıyorlar: Anketlerde oy oranları yüzde 3’ler seviyesinde görünen Gelecek ve DEVA’yı belki Saadet Partisiyle beraber bir üçüncü oluşuma teşvik etmek." değerlendirmesinde bulundu.