Kars Halk oyunları Ege'de konuşuldu
“Çok Kültürlülük ve Göç Bağlamında Kars Halk Oyunları” konulu konferans düzenlendi.
Furkan İçen- Baz Mohammad Yosufi İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Aralık ayı etkinlikleri kapsamında, “Çok Kültürlülük ve Göç Bağlamında Kars Halk Oyunları” konulu konferans düzenlendi.
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Etkinlik Salonu’nda “Çok Kültürlülük ve Göç Bağlamında Kars Halk Oyunları” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Türk Halk Oyunları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin, Öğretim Görevlisi Dr. Bora Okdan, Araştırma Görevlileri İdris Ersan Küçük ve Gökçe Asena Altınbay Çakır, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin, “Mayıs ayında geleneksel oyunları ve müzikleri derleme konusunda Kars’ta bir alan araştırması yaptık. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nden oyun ve musiki örnekleri sunarak hem günümüzde geleneksel yaşamın izlerinin devam ettiğini göstermek hem de öğrencilerimize Türk halk oyunlarının çeşitlendirilmesini anlatmak amacıyla bu sunumu gerçekleştirdik” dedi.
“8 geleneksel Türk oyun türü bulunuyor”
Dans kültürünün gelişmesindeki en büyük faktörlerden birinin göç olgusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özbilgin, “Türkiye içinde Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nden başlayan ve Türkiye’nin batısına doğru ilerleyecek şekilde Bar, Kafkas, Halay, Horon, Hora Bölgesi, Karşılama, Teke ve Zeybek olmak üzere 8 geleneksel Türk oyun türü bulunmaktadır” diye konuştu. Kars Yöresi geleneksel dans ve müzik kültürünün değerlendirilmesi hakkında bilgi veren Arş. Gör. Gökçe Asena Altınbay, “Kars yöresi çok göç alan bir bölge olduğu için birçok kültürün beşiği haline gelmiştir. Bu bağlamda Kars yöresi, geleneksel Türk oyunları kültürünün incelenmesi açısından önemli bir yer tutmaktadır” dedi. Dr. Bora Okdan ve Arş. Gör. İdris Ersan Küçük, Kars bölgesindeki yerel halk oyunları ve musikilerinin türlerinden örnekler verdi. Konferans sonunda konuşmacılara katılım belgesi verildi.