'Katkı payını ödeyemeyen iktidar çözümü sansürde buldu'

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko katkı paylarının ne zaman ödeneceğini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a, sordu.

Pandemi süreci dahi vatandaşlardan katılım payı ve ilave ücret talep edildiğini, 2019 yılı ve Ocak-Mart 2020 dönemine ait ödenmesi gereken devlet katkı payının neden ödenmediğini soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko katkı paylarının ne zaman ödeneceğini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a, sordu.

HÜKÜMETTEN SANSÜR

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Bütçe İstatistiklerinde, Hazine’nin 2019 Yılı ve 2020 Ocak-Mart döneminde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi için ödemesi gereken devlet katkısını ödemediğini meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konunun basına yansımasını engellemek için Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin 14 Temmuz 2020 tarih ve 2020/4764 sayılı kararı ile erişime engellenmesine tepki gösterdi.

Beko, "Dış işleri, İç işlerinden sonra ekonomideki sıkıntıları yazmanın da yasaklanması kabul edilemez bir durum. Gerçeklerin ortaya çıkmasından korkan bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu böyle gitmez, biz bu sorunları sokak, sokak gezer yine de halkımıza anlatırız. Katkı payı haberini bile sansürleten bir iktidarla karşı karşıyayız. Birçok önergem yanıtsız kalıyor ama inatla bu konulara ilişkin sorularımı halkımız adına sormaya devam edeceğinden kimsenin tereddütü olmasın. Şu bilinsin ki AKP iktidarı ülkeyi yönetemiyor" ifadelerini kullandı.

DEVLET KATKISI NEDEN ÖDENMEDİ?

Beko meclis başkanlığına sunduğu önergesinde, Bakan Selçuk'a, "Tüm dünyayı ve aynı zamanda ülkemizi de ağır biçimde etkileyen Koronavirüs salgını döneminde dahi vatandaşlardan katılım payı ve ilave ücret talep edilirken, 2019 yılı ve Ocak-Mart 2020 dönemine ait ödenmesi gereken devlet katkısı neden ödenmemiştir?" diye sordu.

CHP'li Beko şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

1-Sosyal güvenlik gelirleri ve benzeri mali yükümlülüklerin kanunla konulacağı, değiştirileceği ve kaldırılacağı bilinmekteyken ve bu konuda her hangi bir yasal düzenleme de yapılmamışken Bakanlık hangi gerekçe ile bu ödemeleri yapmamaktadır?

2- Pandemi döneminde artan işsizlik ve yoksulluk karşısında sosyal korumaya olan gereksinim artarken ve krizin etkilerini hafifletmek için sosyal harcamaların arttırılması gerekirken yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gereken devlet katkısı nereye harcanmıştır?

3-Hazine’nin devlet katkısını ödememesine bağlı olarak yakın gelecekte emekli aylık ve ödenekleri ile sağlık/tedavi hizmetleri ücretlerinin ödenmesinde bir sorunla karşılaşacağı endişesi mevcuttur. Bu endişenin gerçeklik payı ne kadardır? Bu durumun yaşanmaması için alınan önlemler nelerdir?

4- Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli aylık ve ödenekleri ile sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü iken bu durumda bu ödemeleri nasıl ve hangi kaynaktan ödeyecektir? Bu ödemeler zamanında yapılabilecek mıdır ve bu ödemelerin yapılabilmesi için hangi kalemlerden tasarruf yapılacaktır? Hazine’nin bu ödemeyi ne zaman yapacağı öngörülmektedir?

Rekabet Kurulu'ndan e-ticaret sitelerine inceleme Ekonomi Vakıfbank'tan 'İBB'ye haciz' savunması Ekonomi Bisam: Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması 2,367 lira Ekonomi Türkiye'de 13 milyon, İngiltere'de 1.3 milyon işsiz var! Ekonomi