Kavala’nın tutukluluğu sürüyor; gözler Avrupa Konseyi’nin alacağı kararda
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in kararını hatırlatıp Kavala’nın serbest bırakılmasını talep etmişti. Mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmetti. Gözler Komite’nin alacağı karara çevrildi.
GERÇEK GÜNDEM/ İş insanı Osman Kavala, tutukluğundaki dördüncü yılı geride bıraktı. Kavala’nın demir parmaklıklar ardındaki 1488. gününde bugün bir kez daha duruşması görüldü.
Dünyanın yakından takip ettiği duruşmada savcı, Kavala’nın tutukluluğunu devamı yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti kararında Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmetti.
Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verildi
AİHM KARARI
Osman Kavala’nın bugünkü duruşmasını dünya siyasetinin yakından izlemesinin nedeni ise, Kavala’nın tutukluğunun ikinci yılında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği “Kavala’yı derhal serbest bırakın” kararının uygulanmamasıydı.
Anayasa Mahkemesi dahil Türk yargı organları AİHM kararını görmezden geldi. Bu durum uluslararası arenada yeni bir krizin fitilini ateşledi.
AİHM kararlarının üye ülkelerce uygulanmasını denetlemekle yükümlü olan
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 12 Mayıs 2021’de Osman Kavala’nın serbest bırakılmamasıyla ilgili çağrılarına bir yenisi ekledi. Ancak bu çağrıları da karşılık bulmadı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kavala için, "Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye'yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.
30 KASIM’DA GÖRÜŞÜLECEK
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 16 Eylül’de yaptığı açıklamada, 30 Kasım-2 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek toplantıdan önce AİHM kararının uygulanarak Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması talebini yineledi. Komite, bunun gerçekleşmemesi halinde ihlal prosedürünün başlatılacağı uyarısında bulunuldu.
Komite, AİHM kararları uygulanmadığı için Türkiye’ye yönelik çeşitli yaptırım kararları alabilir. Kararların en uç noktası ise, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesi.
HUKUKÇULAR NE SÖYLEMİŞTİ?
Kavala duruşmasından önce Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu, “Konu bir hukuki kararın çok ötesinde. Hukuki bir karar beklemek mümkün değil. Tamamen siyasi bir karar olacak. Siyaset, Osman Kavala’nın yarın tahliye edilmesini isterse, Kavala yarın tahliye edilecek. Siyaset tahliyesini istemezse Osman Kavala tahliye edilmeyecek. Yani bu kadar siyasileşmiş bir konuda mahkeme heyetinin karar vermesini beklemek hayalcilik olur. Verilen karar mahkeme karar değil siyasi karar olacak.” demişti.
Gerçek Gündem’e AİHM’in verdiği kararları değerlendiren İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak ise Avrupa Konseyi tarihinde ihraç süreciyle ilgili Türkiye’nin yaşadıklarıyla birebir örneğin olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Mesele şu ki, Türkiye çok büyük bir ülke, bir sürü politik şey devreye giriyor.
Bakanlar Komitesi’nin bu yöndeki kararları çoğunlukla alınıyor. 47 devletin 32 ya da 33 tanesinin ‘evet biz mahkemeye geri götürüyoruz bunu’ demesi lazım. Ama şimdi bir kısmının demeyeceğini biliyoruz zaten. Azerbaycan demeyecektir, Rusya demeyecektir çok büyük ihtimalle, Polonya, Macaristan demeyecektir. Öyle olunca da 32, 33 oy çıkması da bir mesele.
Yani birebir örneği yok. AİHM kararını uygulamadığı için Avrupa Konseyi’nden atılmış bir devlet yok. En yaklaşmış olanı Yunanistan ama o da Albaylar Cuntası döneminde.
Bir ilk olacak yani; Türkiye kararları ben uygulamıyorum deyip o noktaları kadar gelir mi? Pat diye ihraç kararından önce başka yaptırımlara başvurulma ihtimali yüksek. Nedir o? Oy kullanma hakkı sınırlandırılabilir, başka hak ve yetkileri kısıtlanabilir Avrupa Konseyi’nde… Yine de uygulanmıyorsa ondan sonra zaten geri dönülmez bir yola girilir. Muhtemelen Türkiye’nin iç politikasındaki gerilim noktalarıyla kesişecek. Gidişat o yönde gözüküyor."