Kavcıoğlu açıkladı: Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini arttı!

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB'nin 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2'ten yüzde 42,8'a çıkardığını duyurdu.

GERÇEK GÜNDEM - Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporuna ilişkin sunum yaptı.

Kavcıoğlu, ''Manşet ve çekirdek enflasyon oranları dünya genelinde yüksek seyirlere ulaştı. Salgının etkilerinin zayıflamasıyla ortadan kalkması beklenen arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. Jeopolitik risklerde bahsedilen kanallar da enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etti'' dedi.

''İŞSİZLİK ORANI GERİLEDİ''

''İşsizlik oranı geriledi'' diyen Kavcıoğlu, ''Türkiye salgın sonrasında OECD ülkeleri arasında istihdamını en fazla artıran ülke oldu'' ifadelerini kullandı.

''TİCARİ KREDİLERDE RAHATSIZLIĞIMIZI DİLE GETİRDİK''

Kavcıoğlu, ''Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretti. Ticari krediler ivmelemenin uyumlu olmayan kısmıyla ilgili duyduğumuz rahatsızlığı PPK’de dile getirmiş, mikroihtiyati tedbirleri artıracğımızı söylemiştik. Kredilerin yatırım ve ihrcatta kullanılması için tedbirleri kararlılıkla uygulamaktayız'' dedi.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2'ten yüzde 42,8'e çıkardığını duyurdu. Öte yandan Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 12,9, 2024 yıl sonu tahmininin yüzde 8,3 olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu, ''10,6 puanlık güncelleme TL cinsinden ithalat enflasyon tahminini 5.5 puan, gıda fiyatları 2.8 puan etkiledi. Yönetilen yönlendirilen fiyatlar büyük ölçüde alkol tütün ve doğal gazdaki artışla 2.1 puan yukarı çekti'' dedi.

Kavcıoğlu'ndan 500 TL banknot iddialarına yanıt

LİRALAŞMA VURGUSU

Kavcıoğlu, ''Hane halkı, firma, banka bilançolarında mili paranın artması, tek ödeme amacının TL olması nihai hedefimizdir. Önemli bir bileşen de uygun maliyetli vadeli kredilerin üretim yatırım ve ihracat artışlarıyla sürdürülebilir fiyat istikrarını desteklemesidir. Kredilerin doğru kompozisyonla tabana yayılması için mikroihtiyati tedbirleri güçlü şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan MB olarak firmaların ödemelerini TL ile yapmasını önemsiyoruz. Bu konuda son dönemde atılan adımları değerli buluyoruz. Sağlıklı, güçlü istikrarlı TL altyapısını sağlamak, kalıcı fiyat istikrarı için en önemli eşiktir'' diye konuştu.

Altın fiyatlarında Fed ve Çin baskısı: Son iki ayın en düşük seviyesi Ekonomi Dolarda karışık seyir sürüyor Ekonomi Ekonomik güven endeksi nisan ayında yine geriledi Ekonomi Bakan Nebati'nin 'turizm' açıklamasına sektör temsilcilerinden tepki: 'Yetkililer hayal sattıkça batıyoruz' Ekonomi