Kayseri'ye özel yasanın arka planı: "Davalarımızı engellemek için bu kanunu çıkardılar"

Abone ol

Meclis'ten Kayseri'de faaliyet gösteren bir kooperatife özel yasa çıkarıldı. Mağdurların avukatı “Eğer yeni çıkan bu kanun uygulanırsa, kooperatiften ev alamayan üyelerden 3 milyon lira daha alınacak ve daha büyük mağduriyetler oluşacak” dedi.

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

Kayseri’de 2011 yılında Eser Yapı Kooperatifi’nden aldıkları evler için yeni borçlar çıkarılan ve evlerinden tahliye edilen insanların mağduriyetlerinin gündeme taşınmasından sonra beklenen yasa sonunda çıktı. Ancak çıkan yeni yasa tartışmaları da beraberinde getirdi.

Mağdurların avukatı, “Eğer yeni çıkan bu kanun uygulanırsa, kooperatiften ev alamayan üyelerden 3 milyon lira daha alınacak ve daha büyük mağduriyetler oluşacak” dedi.

Kayseri’de 2011 yılında aldıkları evler için borçlanan mağdurlar evlerinden tahliye edilmişti. Yüz kadar ev tahliye edilmiş, evinden çıkarılan Ayşegül Musagün ise, “Nereye gideceğimi bilmiyorum. Sokaklarda ve parklarda idare etmeye çalışacağım. Ne yapacağımı bilmiyorum” açıklamalarında bulunmuştu.

Kooperatiften ev alan yüzlerce insan, kendilerini mağdur eden AKP’li Kayseri Melikgazi Belediyesi’nin desteklediği ES-ER inşaat bünyesinde ki S.S Organize Kent Konut Yapı Kooperatifi ve Şeker Kent Konut Yapı Kooperatifi’ni protesto etmiş ve mağduriyetlerine çözüm bulunmasını talep etmişti.

KAYSERİ’YE ÖZEL YASA

Kooperatiften ev alan insanların mağduriyetlerinin Meclis’e taşınmasından sonra sonunda beklenen yasa geldi ancak düzenlemenin sadece Kayseri özelinde olması pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

“BİZZAT BİZİM İÇİN ÇIKARILAN BİR KANUN, HUKUK KATLİAMI”

Konuya ilişkin Gerçek Gündem’e konuşan mağdurların avukatı Furkan Altan, kanunun ilk çıktığı zaman seslerini duyurmaya çalıştıklarını ama bunu başaramadıklarını söyledi:

“Bu kanun bizzat bizim için çıkmış bir kanundur. Meclis’teki tüm partilerin böyle bir hukuk katliamıyla ilgili mutabakata vardıkları ender durumlardan birisidir.”
Altan, Kayseri’de kooperatifçiliğin diğer şehirlerden daha yaygın olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kooperatifin 2010’lu yıllarda 1600 üyesi vardı. 1600 üyenin 280 üyeden fazlası kooperatiften ev aldı ve kooperatif ev alanlara bir daha para vermeyeceklerini söyledi. Daha sonra kooperatif yönetimi işleri beceremedi ve binden fazla üye istifa etti. Kalan 150-200 kişi ise hala evini alamayan ve ödemeleri devam eden kooperatif üyeleri. Bu kişiler hala konutları bekliyorlar. Şu anki yönetim evini hala alamayan üyelerden oluşuyor. Biz de dava açtık. Evlerini alamamış insanlara katkıda bulunulması gerekiyor çünkü kooperatif bir ortaklıktır.”

İŞİN SİYASİ BOYUTU DA VAR

Bilirkişi raporlarının, davalarının ve mahkemenin kararlarının kendilerinin lehine sonuçlandığını ifade eden Avukat Altan, işin siyasi boyutunun da olduğunu sözlerine ekledi:

“Bizim dava açtığımız kişiler kendilerini mağdur göstererek CHP grup toplantısına gittiler ve orada Kılıçdaroğlu’yla görüştüler. Kılıçdaroğlu da davalıları Kayseri CHP milletvekili Çetin Arık’a yönlendirdi. Çetin Arık kanun teklifini hazırladı ama teklif CHP tarafından verildiği için Meclis’te reddedildi. Kılıçdaroğlu’nun ardından davalılar Erdoğan’la görüştü. Erdoğan Mustafa Elitaş’ı aradı ve bu mağduriyeti çözmesini söyledi. Daha sonra ise AKP Meclis’e kanun teklifi sundu ve kabul edildi. En sonunda da böyle saçma bir kanun çıkardılar.”

“KANUNUN ÇIKMASININ TEK NEDENİ BİZİ ENGELLEMEK”

Kanunun kabul edilmesinin tek nedeninin kendilerinin engellenmek istemesi olduğunu belirten avukat, “Bu kanunun çıkmasının tek nedeni kazanacağımız kesin olan davaları engellemek. Bizzat davalarımızı engellemek için bu kanunu çıkardılar” dedi.

Kanunun katliam denebilecek düzeyde maddeler içerdiğini belirten Furkan Altan, çıkan bu kanun yüzünden tüm mahkeme kararlarının iptal edildiğini söyledi.
Meclis’teki tutanaklarda AKP’nin çıkardığı torba yasanın içinde bulunan teklifin CHP ve İYİ Parti tarafından reddedildiğini söyleyen avukat, bu düzenlemenin tamamen kanuna aykırı olduğunu ifade etti:

“CHP ve İYİ Parti bu kanunu tüm Türkiye çapında uygulanması gerektiğini düşündükleri için reddettiler. Böyle saçmalık mı olur, nasıl Kooperatifler Kanunu’na aykırı bir düzenleme çıkarıldı?”

“DAHA BÜYÜK MAĞDURİYETLER OLUŞACAK”

Kanunun mahkemeler tarafından iptal edileceğini düşündüklerini söyleyen avukat, kanunun iptal edilmemesi durumunda daha büyük mağduriyetlerin oluşacağını söyledi. Altan, “Eğer kanun iptal edilmezse kooperatiften ev alamayan üyelerden 3 milyon lira para alınması gerekecek. Daha büyük mağduriyetler oluşacak, tamamen rezalet bir durum. Bizim aleyhimize çıkarılmış bir kanunla baş başa kaldık” ifadelerini kullandı.

'Ciddi anlamda ilaç yokluğu yaşıyoruz' Güncel Kapadokya'daki yıkıma 'kaçak tuvaletler yıkılıyor' diyen Murat Kurum'a yanıt gecikmedi Güncel İstanbul'da IŞİD operasyonu: 7 gözaltı Güncel Öğrenciye şiddet uygulayan müdüre karşı çıkmanın cezası 'sürgün' oldu Güncel