Kayyum atanan THK'da kriz: Toplu işçi kıyımı için mahkemeden izin alındı

Abone ol

Kayyum atanan Türk Hava Kurumu, mali krizin altından kalkamadığı iddiasıyla toplu işçi çıkarmak için mahkemeden izin aldı.

Eski Genel Başkan Osman Yıldırım'ın döneminde mali darboğaza giren Türk Hava Kurumu'nda işler bir türlü rayına oturmuyor. Geçtiğimiz yıl kayyum atanan Türk Hava Kurumu'nda yapılanma sürecine girilirken, borç yükü de giderek arttı. SGK borçları, krediler ve vergi borçları toplamda 800 milyon TL'yi bulan Türk Hava Kurumu, geçtiğimiz yılı 250 milyon TL zararla kapattı.

Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı'nın gelmesi ile birlikte direktör, özel kalem ve genel sekreter özel kalemliği gibi pozisyonları kapatan ve bu görevdekilerin iş akitlerini fesheden THK, çalışanların fazla mesai uygulamasını da sonlandırdı.

Bir takım ekonomik tedbirler alınmasına rağmen, önceki yıllarda işe alınan istihdam fazlası personel sayısının yüksek olması dolayısıyla THK, mahkemeye başvurarak toplu çıkarma yapmak için izin istedi. Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden, ekonomik şartların feshi zorunlu kıldığına dair mahkeme kararı alan THK, bugün itibariyle yaklaşık 40 kişinin işine son verdi. THK Uçuş Okulu'ndan 7, İzmir'den 3, Gökçen İktisadi İşletmeden 10, Türkkuşu'ndan 10 ve THK Üniversitesi'nden 10 olmak üzere 40 kişinin iş akdi feshedildi.


YANGIN UÇAKLARINI SATIYOR, BİRİMİ KAPATIYOR

Airporthaber'de yer alan habere göre; Bu arada Orman Bakanlığı'nın orman yangını söndürme ihalesine katılamayan THK, yangın uçaklarını da satma kararı aldı. Cl-215 tipi yangın söndürme uçaklarından 9 adet bulunan THK, bu uçakları da satarak kuruma kaynak yaratacak. Ayrıca uçakların satılmasından sonra yangın söndürme birimi de lağvedilecek.

MAAŞLAR ÖDENEMİYOR

Türk Hava Kurumu'nda bugün yaşanan işten çıkarmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceği öğrenilirken THK Genel Başkanlığı'nda 5 aydır çalışanlara maaş verilemediği, diğer iştirak şirketlerinin bazılarında ise maaşlarda gecikme yaşandığı biliniyordu.

KURUMUN ZARARI 253 MİLYON TL

Kayyumun göreve başlamasından sonra iş akdi feshinin son çare olarak görüldüğü belirtilirken kurumun ekonomik durumunun düzelmemesi ile işten çıkarmaların başladığı kaydedildi.

Halen THK'nın, 15 milyon TL vergi borcu, 25 milyon TL SGK borcu ve 740 milyon TL kredi borcu bulunuyor. 2018 yılında 57 milyon TL zarar eden kurum, 2019 yılını ise rekor denilebilecek 253 milyon TL zararla kapattı.

Sözcü yazarı Muratoğlu: Bizden gizlenen bir şeyler mi var? Ekonomi Emeklilikte dikkat edilmesi gereken 7 yıl kuralı Ekonomi ‘Kargo bedava’ sloganı 14 saate uzayan mesai demek Ekonomi Fed Başkanı Powell’dan faiz indirimi sinyali Ekonomi