'Kayyum rektör istemiyoruz' diyen Boğaziçi öğrencileri ev baskınlarıyla gözaltına alındı!

Abone ol

AKP'li Melih Bulu'nun kurum dışından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasını protesto eden öğrenciler bu sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı. 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği açıklandı.

AKP'li Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanması nedeniyle öğrenciler dün öğleden sonra üniversite önünde eylem yaptı. Barikat kuran polisin kelepçeyle üniversitenin bahçe kapısını kilitlemesi hafızalara kazınırken, eylem sırasında gözaltına alınan bazı öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Hükümet ve AKP'den öğrenci eylemine yönelik suçlayıcı açıklamalar gelirken, bu sabah saatlerinde öğrenci evlerine polis baskınları yapıldığı belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, üniversite önündeki basın açıklaması ve protestolar sırasında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" gerekçesiyle 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Polis açıklamasında, 13 ilçede 24 adrese baskın yapıldığı ve 16 kişi gözaltına alındığı belirtildi.

Öğrenci Kolektifleri sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre ise Kolektif üyesi 4 öğrenci de gözaltına alınanlar arasında.

T24'ün aktardığına göre ise, gözaltına alınan öğrencilerden bazıları:

Gözaltına alınan öğrencilerin isimleri ve okulları şöyle:

1. Ahmet Furkan Polatkan (Mimar Sinan Üniversitesi)
2. Arda Yüksel (Mimar Sinan Üniversitesi)
3. Azad Aksoy (İstanbul Üniversitesi)
4. Burak Çetiner (Boğaziçi Üniversitesi)
5. Cihan Çiçek
6. Denizhan Eren (Boğaziçi Üniversitesi)
7. Doğukan Gürbey
8. Ferhat Can Ergen (İstanbul Üniversitesi)
9. Harun Reşit
10. Kudret Çetinkaya (İstanbul Üniversitesi)
11. Roni Gören (Mimar Sinan Üniversitesi)
12. Şiran Delepalta
13. Taylan Karatepe
14. Tuana Oğuz
15. Ulaş Bedri Çelik (İstanbul Üniversitesi)
16. Yunus Özcan

12 EYLÜL'DEN SONRA KURUM DIŞINDAN ATANAN İLK REKTÖR

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı çıkıyor. Bulu'nun 12 Eylül askeri darbesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne kurum dışından atanan ilk rektör olduğunu belirten öğretim üyeleri ve öğrenciler, akademik yöneticilerin seçimle belirlenmesi çağrısı yapıyor.

SON 5 YILDIR SEÇİM RAFA KALKTI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2016 yılından bu yana rektörleri, üniversitede seçim yapılmadan atıyor. 2016 yılındaki çıkartılan KHK ile rektörlük seçimi kaldırılmış ve şu sistem getirilmişti: “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır."

Hükümet ve AKP'den öğrenci eylemine yönelik suçlayıcı açıklamalar gelirken, bu sabah saatlerinde öğrenci evlerine polis baskınları yapıldığı belirtildi. Öğrenci Kolektifleri sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Sağlık Bakanlığı'ndan Çin'den alınan koronavirüs aşılarıyla ilgili yeni açıklama Güncel 28 subay ve 1 sivil hakkında gözaltı kararı Güncel Gülistan Doku 365 gündür bulunamadı: 'İntihar etti diyorlarsa bedenini versinler...' Güncel Muğla'da iki kişi sahte içki nedeniyle öldü Güncel