Kemerburgaz'da rant talanı!
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in Demirören Grubu’na ilişkin iddialarıyla gündeme gelen İstanbul Eyüpsultan’a bağlı Kemerburgaz’da bir arazi tarım alanı statüsünden çıkarılıyor
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in Demirören Grubu’na ilişkin iddialarıyla gündeme gelen İstanbul Eyüpsultan’a bağlı Kemerburgaz’da yine bir imar değişikliği planı var.
AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’nin hazırladığı planın ranta kapı araladığı belirtiliyor.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; belediyenin 9 Haziran 2021 tarihli İmar Komisyonu Raporu’na göre, Göktürk yerleşkesi içerisinde bulunan, İstanbul Caddesi ve Selanik Caddesi ile Kemerburgaz Yolu arasında kalan “tarım alanı” statüsündeki alana ilişkin çalışma yapılıyor.
Raporda, bölgede depo ve fabrika gibi yapıların bulunduğu ve topografik yapının tarım yapılmasını elverişsiz kılacak şekilde tahrip edildiği öne sürülüyor. Belediyenin Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu’na bir rapor hazırlattığı ve bu raporda, “alanın tarım yapma özelliğini yitirdiğinin” belirtildiği vurgulanıyor.
İmar Komisyonu Raporu’nda ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bölgeye ilişkin 2010 yılında planlama çalışmalarına başlandığı ancak imar planlarının henüz hazırlanmadığı ifade ediliyor.
TİCARET VE KONUT ALANI OLABİLECEK
Eyüpsultan Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Haydar İşkar, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Devasa büyüklükteki bir bölgenin tarım alanı statüsünden çıkarılmak istendiğine” dikkat çekti. “Yine birilerine rant yaratılmaya çalışılıyor” diyen CHP’li İşkar, şunları kaydetti:
“Tarım alanı statüsünden çıkarılmak istenen arazi, Hamidiye Su Fabrikası’ndan Kemerburgaz Kent Ormanı’na kadar uzanan ormanlık alanlar ile tarım alanlarından oluşan devasa bir arazi. Bölgeyi tarım alanı statüsünden çıkararak yapılan arazi işgallerine meşruiyet getiriliyor. Bölge, İstanbul’un ranta açık alanlarından biri ve yıllardır burada yapılan kaçak yapılara göz yumulmuş.
Özellikle bu bölge 3’üncü havalimanının yapılmasıyla çok değerlendi. Bölge tarım arazisi vasfından çıkarıldığından kaçak yapı sahipleri imar affından faydalanabilecek diye düşünüyorum. Tarım alanı vasfından çıkarılan bölge ticaret ve konut alanına da çevrilebilecek. Bölgeye ilişkin araştırma yapıyoruz. Bu arazideki hak sahiplerinin kimler olduğunu araştırıyoruz. Gerektiği takdirde davalar açacağız.”
***
Çevre Düzeni Planı delik deşik
İstanbul’un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı 2009’da yürürlüğe girdi. Bu planda Kemerburgaz, “gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alan”, “orman alanı”, “kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı” olarak ilan edildi. Ancak bu plan, yapılan rant odaklı değişikliklerle sürekli delindi, deliniyor. Kemerburgaz’da binlerce metrekarelik arazi, 25 Ocak’ta “rezerv yapı alanı”, yani yeni yerleşim alanı ilan edilmişti. Ardından yapılan plan değişikliğiyle 405 dönüm yeşil alan imara açılmış, bu alanın yarısından fazlası konut ve ticaret birimleri için ayrılmıştı.
***
Demirören’le gündeme gelmişti
Kemerburgaz’daki araziler, son olarak organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Peker, Demirören Holding’in Kemer Country projesi içerisinde yer alan bir arsayı teminat göstererek Doğan Grubu’na ait medya kurumlarını satın almak için Ziraat Bankası’ndan kredi çektiğini ama 750 milyon dolarlık bu krediyi ödemediğini söylemişti.
Peker, “Kemerburgaz’da Göktürk denen yerde Kemer Country diye bir yer var. Orada bir arsa belirlediler, burayı imara açacaklar, hop bir imar artışı, 10 milyonluk yer 1 milyarlık oluyor. Üzerine kulübe koyamadığın yere 100 katlı binalar dikiyorsun. Artık siz de alıştınız, anlattıklarım masal değil. Ama mahkeme imarı iptal etti. Senin arsan artık çöp” ifadelerini kullanmıştı.