Kılıçdaroğlu'ndan esnaf için önemli adım: Bakanlık tarafından ödenmesini istedim
Salgın nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnafla görüşen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "İşleri kapananların kiralarının Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından ödenmesini istedim. Gelir elde etmeyen ve günübirlik yaşayan bir esnaf nasıl kira ödeyecek?" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgını nedeniyle işleri olumsuz yönde etkilenen esnaf ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi.
Toplantıya İzmir, Kırşehir, Rize, Uşak, Kırklareli, Kars, Muş, Diyarbakır, Kilis, Sivas ve Manisa Esnaf Odaları Başkanları ile Kasaplar Federasyonu ve Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanları katıldı. Toplantıda CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu ve Veli Ağbaba eşlik etti.
BirGün'ün haberine göre, esnafa çeşitli mesajlar gönderen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "İşleri kapananların kiralarının Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından ödenmesini istedim. Çünkü gelir elde etmeyen ve günübirlik yaşayan bir esnaf nasıl kira ödeyecek? Hadi bir ay olsa ödesin iki, üç ay oldu, nasıl ödeyecek? Gelir elde etmeden bir birikimi olmaz zaten" dedi.
GERİDE KALDIK
Esnafın siyaseti yakından izlemesi gerektiğini, Türkiye'de esnafa yapılan yardımın diğer ülkelerin çok gerisinde kaldığını bildiren Kılıçdaroğlu, esnaf temsilcileri ile yaptığı görüşmede şunları söyledi:
"Esnaf kardeşlerimin siyaseti yakından izlemelerini, analiz etmelerini isterim. Diğer ülkeler korona dolayısıyla esnafa ne yaptı, biz esnafa ne yaptık? Halk Bankası'ndan alınan kredileri erteledik. 1 milyon 700 bin esnafımız var. Bunun 200 bini Halk Bankası'ndan kredi kullandı. Ya diğer bankalardan kullananlar? Bir önlem alıyorsanız bütün esnafı kucaklayan bir çerçeve içinde almak lazım. Covid-19 virüsü yalnızca bizi değil, bütün dünyayı etkiliyor. Bütün dünyada meclisi kapalı olan ülke sadece Türkiye. Her yerde açık, bizde kapalı. Niye kapalı? Vatandaşın derdi var, kanun çıkaralım. Hatta bu konuda bütün parlamentonun ortak hareket etmesi lazım.
AVM SAYISI FAZLA
Çok AVM olmamalı. Her vatandaş istediği yere istediği dükkanı açmamalı. Bunun adı planlamadır. Bir sokakta bir tane berber olur. Bir sokakta beş tane berber yaparsanız beşi birden batar. Dolayısıyla emeği de batırmış olursunuz. Bunun planlamaya ihtiyacı var. Biz hükümete yaptığımız ilk önerilerde bir sicil affının zorunlu olduğunu, sicil affının çıkmadığı takdirde hükümetin verdiği talimat gereği açılan kredilerden yararlanamayacağını ifade ettik.
Bu sicil affının bir şekliyle çıkması lazım. Ben esnafın bu ülkenin çimentosu olduğuna inanan bir kişiyim. Esnafın devlete yük olmadığını, devlete katkı yaptığına inanan bir kişiyim. Esnafın ahi evran kurallarına uyduğunu ve esnafın bu toplumun huzur içinde yaşaması için elinden gelen her türlü çabayı gösterdiğini bilen bir kişiyim. Dolayısıyla esnafın korunması anayasa girmişse bu gerçekler yüzünden girmiştir. Bu gerçeklerin göz ardı edilmemesi lazım."