Kira grevleri büyüyor

Abone ol

İngiltere'de üniversite öğrencilerinin pandemi döneminde artan yurt ücretlerine karşı tepkisi büyüyor.

İngiltere'de üniversite öğrencilerinin pandemi döneminde artan yurt ücretlerine karşı tepkisi büyüyor. Manchester Üniversitesi öğrencilerinin kira grevi sonrası Londra Üniversitesi ve Goldsmiths Üniversitesi öğrencileri de yüksek barınma bedellerine karşı greve hazırlanıyor.

İngiltere'de geçen ay Manchester Üniversitesi öğrencilerinin yurt bedellerine karşı “9K for What?” (Ne için 9 bin sterlin?) diyerek başlattığı işgal eyleminin kazanımla sonuçlanmasının ardından Londra Üniversitesi (UoL) ve Goldsmiths Üniversitesi'nden öğrenciler de kira grevi için örgütleniyor.

Sosyalist yayın World Socialist Web Site iki üniversiteden de eylemci öğrencilerle görüştü. UoL'den Simon isimli öğrenci, "Küçük bir oda ve ortak tuvaletler olan yere kira olarak 10 bin sterline kadar ödeme yapıyoruz. Salgından ötürü birçok öğrenci yarı zamanlı iş bulamıyor" şeklinde tepki gösterirken Goldsmiths Üniversitesi'nden Megan, kaldıkları odalarda koşulların çok kötü olduğunu belirterek, "İnsani şartlarda barınma hakkı elde edene kadar mücadele edeceğiz" diyor.

10 BİN STERLİN

Simon şöyle devam ediyor: "Ülkedeki en yüksek öğrenci kira bedelleri bize ödetiliyor. Küçük bir oda ve ortak tuvalet olan bir yere kira olarak 10 bin sterline kadar ödeme yapıyoruz. Pandemi nedeniyle evden eğitime geçsek bile odalarımızın kiralarını ödememiz isteniyor. Uluslararası bazı öğrenciler ise kullanamadığı yurt odalarına kira ödemek yerine ülkelerine dönüyor. Üniversite yönetimi öğrencilere karantina desteği sağlamıyor, pandeminin ortasında ücretlerini ödeyemeyen öğrencileri tahliye etmekle tehdit ediyor."

SALGIN YÖNETİMİ ÇOK KÖTÜ

Üniversitelere sağlanan hükümet bütçesinin çok düşük olduğunu ifade eden Simon, "Üniversite yönetimi öğrenci kirası ve harçlara büyük ölçüde bağımlı hale geldi çünkü devlet desteği son birkaç yılda inanılmaz düştü. Pandemiyle ekonomik krizin tırmanması sonucu bu kez üniversiteler öğrencilere daha fazla kâr odaklı bakmaya başladı. Yalnızca üniversitenin değil Muhafazakar Parti hükümetinin salgın yönetimi çok kötü. Üniversitelerimiz bu ülkede sahip olduğumuz en önemli kurumlardan bazıları ve hükümet tarafından ihmal ediliyorlar" diye konuştu.

ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU

Öğrencilerin giderlerini karşılamak için çalışmak zorunda kaldığını belirten Simon, "Yedi öğrenciden birinin ödemelerini yapabilmesi için aynı zamanda ücretli çalışması gerekiyor. Şimdi ise salgın nedeniyle birçok öğrenci iş bulamıyor ve gerçekten geçimini sağlamakta çok zorlanıyor. Üniversitede rektör yardımcılarının yılda yarım milyon sterline kadar kazanç elde ettiğini düşününce bu çok üzücü. Genel olarak İngiltere'deki tüm üniversitelerin kâr politikaları üzerine kurulu eğitim sistemine karşı çıkıyoruz" diye vurguluyor. Şu anda kira grevi için yaklaşık 50 kişi örgütlendiklerini ifade eden Simon "Ocak ayı sonuna kadar greve 100'den fazla öğrencinin katılması için çalışıyoruz" dedi.

COLUMBIA'YA SELAM

Son olarak, ABD'deki Columbia Üniversitesi öğrencilerini harç eylemlerini selamlayan Simon, "Columbia öğrencileri ile iletişim halindeyiz. Kesinlikle harikalar. 2 bin 500 öğrenciyi bir öğrenim ücreti grevine sokmak inanılmaz. Özellikle de Columbia için yıllık okul ücreti neredeyse 75 bin sterlin olmasına rağmen gerçekten iyi bir direniş sergilediler" diye konuştu.

'Okula zorla geri çağrıldık'

Londra'nın güneyinde bulunan Goldsmiths Üniversitesi'nde de yurt kiralarına karşı grev çalışması yürütülüyor. Eylemci öğrencilerden Megan, "Öğrenme kalitemiz bu dönem büyük ölçüde etkilendi. Ancak ısıtma, sıcak su ve hijyen kuralları olmayan yurt odalarımıza haftada en az 177 sterlin ödememiz isteniyor ve bu ödemeleri alabilmek için tekrar okuldan eğitimi başlattılar, güvenli ve entegre bir öğretim vaat ettiler. Ancak daha entegre bir öğretim göremedik, sağlıksız koşullar altında bulunuyoruz" tepkisi gösterdi.

Pandemi koşullarından çok fazla etkilendiklerini belirten Megan, "Oldukça 'normal' bir öğrenim deneyimine sahip olacağımız fikrinin tamamen yalan olduğunu düşünüyorum. Bunun işe yaramayacağını biliyorlardı ve bizim gelmemize o kadar hazırlıksızdılar ki, bu sadece öğrencileri değil, aynı zamanda üniversite çalışanları da dahil olmak üzere daha geniş bir topluluğu riske attı. Covid krizinin sadece üniversitelerden değil, hükümetin krizi ele alma şeklinden kaynaklandığını düşünüyorum" diye vurguladı.


Almanya'dan sınır dışı edilen Mahmut Akyüz, yandaş medyayı yalanladı Dünya Koronavirüs servisinde vahşet: Yanındaki hastayı oksijen tüpüyle öldürdü Dünya Hasta olduğunu saklayıp işe gitti: İki ayrı salgın başlattı Dünya İngiltere'de enfeksiyon seviyesinde keskin yükseliş Dünya