Kırıkkale Üniversitesi'nde 'kişiye özel ilan'

Abone ol

Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan öğretim üyesi ilanı tepkilere neden oldu. 14 Öğretim üyesinin arandığı ilanında, YÖK'ün yeni yönetmeliğinde yasaklanmış olmasına rağmen özel şartların yer aldığı ortaya çıktı.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, 12 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de öğretim üyesi istihdam etmek üzere bir ilan yayımlandı.

İlanda, İstatistik, Psikoloji, Klinik Bilimler, Çizgi Film ve Animasyon, Makine Mühendisliği ile Dahili Tıp Bilimleri Zootekni ve Hayvan Besleme bölümlerinde görevlendirilmek üzere 14 farklı öğretim üyesi alınacağı belirtildi.

YÖK’ÜN YÖNETMELİĞİ DİKKATE ALINMADI

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Mart ayında ‘Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nde yaptığı düzenleme ile üniversitelerin öğretim üyesi ilanlarında özel şart bulundurmasını yasaklamıştı.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe rağmen Kırıkkale Üniversitesi’nin 14 farklı öğretim üyesi ilanında özel şartların yer alması tepki çekti.

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ: YASAL SÜRECİ BAŞLATTIK

Üniversitenin Psikoloji Bölümü, Gelişim Psikolojisi ve Sosyal Psikoloji alanlarında istihdam etmek üzere açtığı 3 farklı öğretim üyesi ilanına Türk Psikologlar Derneği tepki gösterdi.

Derneğin sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, ilanın kişiye özel açılmış kadro izlenimi verdiği, söz konusu ilan ile ilgili yasal süreç başlattıkları belirtildi.

Açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:

“12 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kırıkkale Üniversitesinin öğretim üyesi ilanında Gelişim Psikolojisi ve Sosyal Psikoloji alanlarında istihdam edilecek öğretim üyelerinde istenen özel şartlar nedeniyle ilanın kişiye özel açılmış kadro izlenimini vermesinden dolayı Türk Psikologlar Derneği olarak Kırıkkale İdare Mahkemesinde E.2021/433 dosya numarası ile yasal süreci başlatmış bulunmaktayız.

Eş zamanlı olarak YÖK nezdinde de idari süreç noktasında girişimlerimiz başlamış bulunmaktadır. ve duyurulur.Meslektaşlarımıza ilgili kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İlanda ilgili bölümlerdeki alanlar için aranan özel şartların tamamı şöyle:

İstatistik Bölümü - Yöneylem Araştırması: “Doktorasını istatistik alanında yapmış olmak. Matris ayrışımı, kapula ve veri zarflama analizi konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü - Mütercim Tercümanlık (Fransızca): “Doçentlik unvanını çeviribilim alanında almış olmak. Çeviri teknolojileri, destekli çeviri, otomatik çeviri konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Psikoloji Bölümü - Gelişim Psikolojisi: “Doçentlik unvanını eğitim psikolojisi alanında almış olmak. Kişilik, benlik, bağlanma stilleri ve terapötik ittifak konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Psikoloji Bölümü - Sosyal Psikoloji: “Doçentlik unvanını eğitim psikolojisi alanında almış olmak. Değerlerin psikolojik temelleri ve romantik ilişkiler konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Psikoloji Bölümü - Sosyal Psikoloji: “Yüksek Lisansını rehberlik ve psikolojik danışmanlık, Doktorasını sosyoloji alanında yapmış olmak. Kuşaklar arası toplumsallaşma ve teknoloji bağımlılığı konularında çalışmalar yapmış olmak”

Klinik Bilimler Bölümü – Periodontoloji: “Doçentlik unvanını periodontoloji alanında almış olmak. Çocuk hastalarda periodontal sağlık ve antimikrobiyal peptit konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Çizgi Film ve Animasyon Bölümü - Çizgi Film ve Animasyon: “Doçentlik unvanını plastik sanatlar alanında almış olmak. Heykel ve üç boyutlu dijital modelleme konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Çizgi Film ve Animasyon Bölümü - Çizgi Film ve Animasyon: “Doktorasını sanat tarihi alanında yapmış olmak. Geç Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yayın illüstratörlüğü ve Cumhuriyet dönemi Türk resmi konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Çizgi Film ve Animasyon Bölümü - Çizgi Film ve Animasyon: “Sanatta Yeterliğini yeni medya alanında yapmış olmak. Çizgi film ve animasyon teknikleriyle çoklu ortam öğrenme materyalleri konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Makine Mühendisliği Bölümü - Konstrüksiyon ve İmalat: “Yüksek Lisans ve Doktorasını makine mühendisliği alanında yapmış olmak. Alışılmamış imalat yöntemleri, toz enjeksiyon kalıplama ve ısıl-matematik modelleme konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Dahili Tıp Bilimleri Bölümü - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları: “Yan Dal Uzmanlığını çocuk endokrinoloji alanında yapmış olmak. Büyüme hormonu tedavisinin, kan basıncı üzerine ilgisi konusunda çalışmalar yapmış olmak.”

Dahili Tıp Bilimleri Bölümü - Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları: “Uzmanlığını çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları alanında yapmış olmak. Çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapi eğitimi almış olmak.”

Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü - Veterinerlik Zootekni: “Doktorasını zootekni, Doçentlik unvanını hayvan yetiştirme ve ıslahı alanında almış olmak. Kanatlı hayvan yetiştirme ve ıslahı ile arı yetiştirme ve ıslahı konularında çalışmalar yapmış olmak.”

Klinik Bilimler Bölümü - Veterinerlik İç Hastalıkları: “Doktorasını iç hastalıkları (Veterinerlik) alanında yapmış olmak. Vektör aracılı enfeksiyöz hastalıkların köpeklerde kalp ve pıhtılaşma üzerine etkileri konusunda çalışmalar yapmış olmak.”

(EGEHAN ERKÜN / DİJİTAL GASTE)

Korkusuz yazarı skandalı duyurdu: ÖSYM'nin yanıtı şoke etti Eğitim YÖK istatistikleri açıklandı: En çok yabancı öğrenci hangi ülkeden geliyor? Eğitim Üniversitelerde yabancı öğrenci oranında dikkat çeken rakamlar Eğitim YKS'de baraj krizi! 'Akıntıya kürek çekiliyor' Eğitim