Kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasına tepki: 'Kitlesel işsizlik yaşanacak'

Abone ol

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık Kısa Çalışma Ödeneği'nin kaldırılmasına tepki gösterdiği açıklamada yaşanacak sorunlara dikkat çekti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, iktidar tarafından sona erdirilen Kısa Çalışma Ödeneği hakkında açıklama yaptı.

Mehmet Balık'ın açıklaması şöyle oldu:

Ülkede ve dünyada yaşanan salgının sonucu iş ve gelir kaybına dönüşmüştür. Salgın ve ekonomik kriz; kapanan işyerleri, üretimini azaltan fabrikalar, işsiz kalan milyonlar ve yoksulluk yaratmıştır.

AKP salgının başından itibaren sermayeyi koruma tercihini ortaya koymuş, zaten sınırlı olan destekler büyük oranda işverenlere verilmiştir. AKP iktidarı; İşsizlik Fonu kasasından işçilere ödenen Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını sonlandırarak ekonomik ve sosyal tahribatı ağırlaştıracaktır.

AKP iktidarı, son yüzyılın en büyük salgını olan Covid-19’un ne kadar süreceği, virüsün nasıl bir seyir izleyeceği belirsizliğine karşılık Kısa Çalışma Ödeneğine son vermesi emekçilere bakış açışını göstermektedir.

Pandemi süresi boyunca toplam 3 milyon 756 bin 584 işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanırken, toplamda kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilere ödenen miktar ise İŞKUR verilerine göre 30 milyar TL. Şubat ayı verilerine göre 1,3 milyon işçi hâlihazırda kısa çalışma ödeneği kapsamında yer almaya devam etmektedir.

İşverenler tarafından ücretsiz izne ayrılan ve çok daha düşük nakdi ücret desteği alan işçi sayısı 2,5 milyona yaklaşmıştır.

Ülkede 2000’de yüzde 6’larda olan işsizlik bugün iki katına, yüzde 13-14 bandına çıkmış durumdadır. AKP iktidarının kısa çalışma ödeneği desteğinin sonlandırarak işsizliği daha da büyütecektir. TÜİK’in geniş tanımlı işsizlik rakamının yüzde 29.1 olarak açıkladığı ve ekonomik kriz koşullarında Kısa çalışma ödeneğinin sonlandırmak 1,3 milyon ücretli çalışanı işsizliğe mahkum etmektir.

Sosyal politikaları geliştirmesi, sosyal destekleri artırması gereken hükümet tam aksi hareket etmektedir. Oysa Kısa Çalışma Ödeneğinin sona ermesi değil, aksine kapsamının genişletilerek devam ettirilmesi gerekmektedir.

Benzer durum dünyanın hemen her ülkesinde görüldü. Ancak her ülkede salgın ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunları aşmak, vatandaş ve iş dünyasına destek olmak üzere çok ciddi ekonomik paketler devreye alındı, kamu kaynakları vatandaşın hizmetine sunuldu. Destek programları zor zamanlarda vatandaşlarının nefes almasını, ekonominin çarklarının dönmesini sağladı.

Salgınla birlikte ülkede zengin ve yoksul arasındaki uçurum derinleşmiş emekçiler açlığa terk edilmiştir.

Esnafların halen tam kapasite ile çalışamadığı ve salgının durumuna göre yeni kısıtlamaların gündeme gelebileceğini varsaydığımızda, Kısa Çalışma Ödeneğinin en azından pandemi sonrasına kadar devam etmesi gerekmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; acilen iktidarı Kısa Çalışma Ödeneğinin pandemi sonuna kadar devam ettirmesi çağrısı yapıyor aksi durumda kitlesel işsizliğin yaşanacağı uyarısı yapıyoruz.

Mehmet BALIK
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu
Genel Başkanı

Yiğit Bulut: Yastık altında kalan para ve altın kimseye yaramıyor Ekonomi Fatura yine vatandaştan çıkacak! İşte zam yağmuru beklenen sektörler Ekonomi 'Logosunda başak var lakin... Evet, Ziraat diyerek de son darbeyi vuruyor' Ekonomi Milyonerlere stopaj kıyağı! Ekonomi