KKTC'de neler oluyor? Memurlar sokağa çıkıyor, Meclis toplanamadı, hükümet istifa etti...

Abone ol

KKTC'de hükümeti istifaya sürükleyen süreçte neler oldu? Ekonomik kriz ve erken seçim taleplerinin sürdüğü ülkede yaşananlar...

GERÇEK GÜNDEM / Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Ersan Saner, UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a sunduğunu açıkladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümeti, UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner başkanlığında kurulmuştu.

KKTC'de 50 millevekilinden oluşan Cumhuriyet Meclisi'ne parlamenter sokabilmesi için siyasi partilerin yüzde 5'lik seçim barajını aşması gerekiyor.

Meclis’te yaşanan nisap (yetersayı) sorununun, hükümet ortağı iki partide yaşanan gelişmelerin ve hükümet içinde ortaya çıkan bazı sorunların istifasını getirdiğini ifade etti.

MEMURLAR SOKAĞA ÇIKIYOR

KKTC'de koronavirüs pandemisi döneminde artan ekonomik kriz nedeniyle hükümet eleştirilerin odağı olmuştu. Ülkenin nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan memurlar ise kayıplarının giderilmesini talep etmişti.

Saner istifa açıklamasında kullandığı "Anavatan Türkiye ile imzaladığımız İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü sayesinde ekonomimizin sorunlarının aşılması ve yeni bir kalkınma sürecine girme bakımlarından ciddi bir güvence sağlamış durumdayız." ifadeleriyle krizde Türkiye'den alınan desteği vurgulamıştı.

Ekonomik kriz ile mücadele eden ülkede belediyelerde örgütlü; Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), Hür İş Federasyonu (Hür-İş) ve Mağusa Türk Genel İş Sendikası (MTGİS), ekonomik kriz ve Kovid-19 salgınının belediyelere “olumsuz” etkilerine dikkat çekmek ve yaşanan sıkıntıların giderilmesi için hükümetten taleplerde bulunmak üzere yarın Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yapacaklarını duyurmuştu.

NİSAP SAĞLANAMADI

KKTC medyasında yer alan haberlere göre; KKTC'de bugün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün iki kez toplanmayı denedi ancak nisap sağlanamadığından toplantı yarına ertelendi. Nisap sorunu nedeniyle pazartesi günden beri yapılamayan Meclis Genel Kurulu toplantısı, bugün bir kez daha ertelendi. Toplantı ilk denemede yaşanan nisap sorunu üzerine 10 dakika ertelendi ancak ikinci denemede de nisap sağlanamadı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, toplantının yarın saat 10.00’a ertelendiğini açıklarken, İç Tüzük uyarınca gündemin yasama öncelikli olacağını belirtti.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Ersan Saner ise istifa açıklamasında, "Son olarak erken seçim tarihinin belirlenmesi için iyi niyetle yaptığımız önerinin de reddedilmesi göstermiştir ki bu Meclisin çalışması için muhataplarımızdan gereken anlayış ve desteği göremeyeceğiz." ifadeleriyle Meclis'te yaşanan sorunlara vurgu yaptı.

Muhalefetteki, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Başbakan Ersan Saner’in Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a hükümetin istifasını sunması hakkında, “Memlekete zerre faydası dokunmayan bu mefta yamalı bohça hükümet şimdi defnediliyor” ifadelerini kullanan Özersay, “Halkın, memleketin gözü aydın” diyerek, “Bu memleket sahipsiz değildir” açıklamasında bulundu.

Muhalefette yer alan, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise "Olmayan hükumet olmadığını nihayet idrak ederek istifa etti! Hayal aleminden gerçek dünyaya dönüş!!!" değerlendirmesiyle görüşünü açıkladı.

Erhürman, İç Tüzük hazırlanırken kimsenin aklına bir hükümetin çoğunluğu olduğunu iddia edeceği ve Meclis’i açamayacağı gelmedi." ifadeleriyle hükümet krizini eleştirmişti.

Yaşananları “normal dışı” olarak değerlendiren Erhürman, Hükümetin Ad-hoc (amaca özel, niyete mahsus) komite kurduğunu ve Nisan’da genel seçim yapılmasına karar verdiğini anımsatarak, bu kararı çoğunluğu olmadığı için Meclis’e getiremediğini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan boşalan sandalyenin dolması için yapılması gereken ara seçimin de yapılmadığını, Hükümetin Anayasa, yasa ve Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı davrandığını savunarak yaşananlara tepki göstermişti.

Hükümeti “ölü doğmuş” ve “yok hükmünde” olarak nitelendiren Erhürman, ortada bir hükümet olmadığını ve bir an önce erken seçime gidilmesi gerektiğini ifade ederek çağrıda bulunmuştu.

“BAŞBAKAN YARDIMCISININ BÖYLE DEMESİ NEREDE GÖRÜLDÜ?”

UBP – DP – YDP Hükümeti döneminde bakanlar arasında kavgalara bile tanık olunduğunu anlatan Erhürman, “ Hükümetin Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, bu hükümetin devamının halka eziyet olduğunu söylüyor. Başbakan Yardımcısı’nın böyle demesi nerede görüldü?” diye sorarak eleştirilerini sürdürmüş ve hükümetin hem azınlık olması hem de yasa tanımaması nedeniyle meşrutiyetini kaybettiğini iddia etmişti.

HÜKÜMET KRİZİ

Koalisyon ortağı Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı,Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “Ekonomik kriz hat safhada… Bir an önce seçime gidilmeli. Meclis’teki aritmetikle istikrarlı bir hükümet olmaz. Daha fazla beklemeye tahammülümüz yok, erken seçim şart…” ifadeleriyle Saner'in istifasını sunması öncesinde YDP Merkez Yönetim Kurulu’ndan Hükümetten çekilmek için yetki isteyeceğini duyurmuştu.

Arıklı, “Bugün MYK’da gerek gördüğüm anda hükümetten çekilmek için yetki isteyeceğim. YDP’nin çekilmesi halinde bir kriz yaşanmayacak. Hükümet bizsiz de devam eder. Dolayısıyla bu hükümete yönelik bir şantaj ya da tehdit değil” ifadelerini kullanmış ve yasama gününde nisaba destek vermeyen muhalefete tepki olarak Meclis’te denetim günü olan yarın da hükümetin nisaba destek vermeyeceğini duyurmuştu.

Arıklı, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile hükümette yaşanan sıkıntıları görüştüklerini açıklayarak “Olabilecek en erken tarihte seçim yapılması gerektiği konusunda mutabık kaldık” diyerek krizin erken seçim gerekliliğini getirdiğini savunmuştu. Bakanlar Kurulu’nda da bu fikri Başbakan Saner’e ilettiklerini ifade eden Arıklı, UBP kurultayının hemen ardından şubatı bile beklemeden bir erken seçimin gündeme gelebileceğini de sözlerine eklemişti.

Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) sorunlarıyla uğraşmaktan kendi kurultayına konsantre olamadığını söyleyerek, Bakan Erhan Arıklı‘nın çok konuşacağına iş yapması gerektiğini ifade ederek açıklamalara tepki göstermişti

"KONUŞURSAM FIRTINA KOPAR"

Genç Tv‘de Nazar Erişkin‘in sorularını yanıtlayan Saner, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun sorunlarıyla uğraşmaktan kendi kurultayına konsantre olamadığını, Bakan Erhan Arıklı’nın çok konuşacağına iş yapması gerektiğini söyleyerek, “Ben bir konuşursam fırtınalar kopar, içimde çok şey tutuyorum” demişti.

"BİR BEN BİR ALLAH BİLİR"

Arıklı’nın hükümetten çeklmesiyle ilgili de ‘Çekilsen ne yazar çekilmesen ne yazar’ ifadelerini kullanmış, , “Bu kötü koşullarda hükümet buraya kadar geldi, büyük özveri ortaya koyduk. Bu pandemi koşullarında yaşadığımı bir ben bir allah bilir. Her ay sonu geldiğinde Maliye Bakanıyla uyku uyumadığımızı çok iyi biliriz. Bu işler öyle kolay olmuyor” sözleriyle tepki göstermişti.

TATAR’A “TARAFSIZLIK” ELEŞTİRİSİ…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın UBP’nin kuruluş resepsiyonundaki konuşmasını da eleştiren CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Tatar, ‘tarafsız olmam gerekiyor ama…’ diye cümlesine başladı. Demek ki tarafsız olmanın Anayasal sorumluluğu olduğunu biliyor ama ‘ben buna uymayacağım’ diyor. Makamın itibarını zedeliyor. Tarafsız olmayacağını, halkın tamamını temsil etmediğini açıkça söylüyor” ifadelerini kullanmıştı.

KKTC Başbakanı Ersan Saner, hükümetin istifasını sundu Dünya Prens Charles, 51 yıllık aracının şarap ve peynirle çalıştığını açıkladı Dünya Uçağın motoruna çırılçıplak bir şekilde atlayarak intihar etti Dünya Almanya'da mehter gösterisi: Sebebini duyanlar şoke oldu Dünya