Kobani soruşturmasında yeni operasyon: 'Zamanın ruhu' hatırlatması

Abone ol

Kobani soruşturmasıyla ilgili ikinci bir operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 91 kişiye hakkında gözaltı kararı verildi. Avukat Kahraman, Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamada dosyada kısıtlama kararı olduğunu belirtti ve edindikleri bilgileri aktardı.

GERÇEK GÜNDEM - HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da yargılandığı Kobani davası devam ederken, sabah saatlerinde Kobani olaylarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

91 GÖZALTI KARARI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, 06-08 Ekim Kobani olaylarının mali yapılanmasında yer aldıkları iddiasıyla 91 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Hakkında adli işlem başlatılarak gözaltı kararı verilenler arasında eski HDP’li Belediye Başkan vekilleri, eski Belediye Başkan Yardımcıları, eski parti sayman ve yardımcıları ile eski Belediye Meclis üyeleri de bulunuyor. Operasyon kapsamında Mersin, Adana, İstanbul, Diyarbakır ve Urfa’nın da aralarında bulunduğu birçok kentte, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski belediye eş başkanlarının da olduğu 46 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınanlar hakkında "Kobani olaylarının mali yapılanmasında yer aldıkları, ölen ya da yaralanan PKK’lıların ailelerine maddi yardımda bulundukları" suçlaması yöneltildi.

Savcılık açıklamasında, "91 şüphelinin, Ankara merkezli 13 ilde, 6415 sayılı terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet ve silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlarından 12 Nisan tarihinden itibaren gözaltına alınmalarına karar verilmiştir" denildi.

AVUKAT KARAMAN: DOSYADA KISITLAMA KARARI VAR

Kobani davasında Selahattin Demirtaş’ın Avukatı olan Mahsuni Karaman, son operasyonla ilgili Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulundu.

Soruşturmada kısıtlama kararı olduğunu ve detaylı bilgilere ulaşamadıklarını kaydeden Avukat Karaman, “Bu soruşturmanın daha önce, 2021 yılında açıldığına ilişkin elimizde veriler var” dedi.

Operasyonun yürüyen Kobani davasıyla birleşip, davanın büyütüleceğine dair yorumlar yapılıyor. Karaman, bu yorumlara ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi:

"Bilebildiğim kadarıyla bu dosya diğer davayla birleşmez. Şöyle bir farklılık var; Kobani dosyası, HDP MYK'nın toplantıdan sonra attığı sosyal medya mesajı üzerinden kurgulanmış bir dava.

Son soruşturma ise basından görebildiğimiz ve kısmen ulaşabildiğimiz soruşturma evrakından anladığımız kadarıyla, daha çok o tarihte Kobani'den ülke içine gelen ve dağılan insanlara yardım maksadıyla yapılan kampanyalarla ve bu kampanyaları yürüten insanlara ilişkin yürütülüyor.

Soruşturmanın kapsamını, birebir ülke genelinde birçok ile yayılı toplumsal olaylarla ilgili değil, daha çok oradan gelen mülteciler, Suruç'ta geçici iskan verilen kişilere yönelik yardım kampanyaları olarak anlıyorum.”

ZAMANIN RUHU HATIRLATMASI: “DEVLETİN BU TUTUMUNDAN CESARET ALAN İNSANLAR YARGILANIYOR”

Avukat Mahsuni Karaman, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki kenti Kobani’ye 2014 yılında saldırdığı dönemi hatırlattı. “Zamanın ruhu” hatırlatması yapan Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şöyle de bir durum var. İnsanlar yardım kampanyaları düzenlemiş, organize olmuş tamam da sormak lazım: Suruç Devlet Hastanesi'nin verilerine girin bakın, o tarihte Kobani'den gelen kaç kişiye sağlık hizmeti sunulmuş, çatışmalarda yaralanan kaç kişi ameliyat edilmiş?

İlginç bir durum. Zamanın ruhu denen bir şey. Güncel bağlam denen bir şey var. Bugünkü ortam, siyasi atmosfer ile 2014 yılının o günlerini değerlendirmeye kalkarsanız, bu olaylar garip gelir. Ama o tarihte siz, Barzani'nin Peşmergelerine yol açıyorsunuz, Kobani'ye gidiyorlar, Mürşitpınar sınır kapısını açıyorsunuz, insanlar ülkeye geliyor. Bunlar devlet politikası halindeydi o dönem...

Devlet sorumluluk taşımaz. ‘O tarihte öyleydi’ der geçer. Ama o tarihte devletin bu tutumundan cesaret almış yardım kampanyaları düzenlenmiş, gıda, erzak, giysi toplanmış götürülmüş. Şimdi bu insanlar yargılanıyor.”

BULDAN’DAN TEPKİ: KOBANİ KUMPAS DAVASINI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞTIKLARINI HERKESİN BİLMESİ GEREKİYOR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partisinin bugünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, operasyona değindi. Buldan, Kobani davasının eski Mahkeme Başkanı’nın “Atadedeler” çetesiyle birlikte anıldığını kaydetti.

Buldan, operasyona tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bir sistemden hukuku çıkarırsanız geriye sadece çete düzeni kalır. İşte Kobani kumpas davası bunun en somut örneklerinden bir tanesidir. Türkiye’nin durumunu anlamak istiyorsanız Kobani davası bir turnusol kâğıdıdır. Önceki mahkeme başkanının ismi Atadedeler isimli bir çeteyle anılmaktadır. Hatta gözaltına alındı daha sonra ev hapsi verildi. Bu tablo, hukukun, yargının Türkiye’de kimlere teslim edildiğinin en somut örneklerinden biridir. Ciğeri kediye teslim eden bir sistemden bahsettiğimizi özellikle vurgulamak istiyorum.

Uydurdukları iki tane gizli tanık ifadeleriyle Kobani kumpas davasını sürdürmeye çalıştıklarını herkesin bilmesi gerekiyor. Bu sabah yeni bir gözaltı dalgası yaşandı. Aralarında eski belediye eş başkanlarımızın, Meclis üyelerimizin, eski parti yöneticilerimizin de bulunduğu 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği kamuoyuna yansıdı.

Kobani düşmediği için IŞİD’e yaptıkları ticaret sekteye uğradı, rant muslukları kapandı, sıkıntılarının büyük olduğunu biliyoruz. Bir başka neden ise 7 Haziran’dır. AKP, 7 Haziran’da kaybetmeseydi bugünkü 5’li çeteleriyle kurdukları rant sistemini ta o tarihte hayata geçireceklerdi. Hukuku ve yargıyı intikamlarının aracı haline getirdiklerinin farkındayız."

Kılıçdaroğlu'ndan Et ve Süt Kurumu açıklaması: Kapılar açılsın diye değil, evlatlarımızın hakkını korumak için oradayım Siyaset CHP İç Anadolu Masası kuruldu: 12 ilde çalışmalar başlıyor Siyaset CHP heyeti AYM'ye gidiyor: Yeni seçim yasasının 3 maddesinin iptali isteniyor Siyaset Pervin Buldan'dan iktidara: Siz gidicisiniz, 2023'ü bile göremeyeceksiniz Siyaset