Koca: Sağlıkta şiddet olayları hakkındaki kanun teklifi Meclis'e sunuldu

Abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet olayları hakkındaki kanun teklifinin TBMM'ye sunulduğunu açıkladı. Koca, "Bu kanun teklifi, kasten yaralamada tutuklu yargılanma sonucunu doğuracak" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video-mesaj yoluyşa gündeme ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Koca "Devlet mükemmeli hedeflese de işleyiş bazen bununla çelişebilir. Örneğin pandemi boyunca ertelenen sağlık hizmetleri ihtiyacı hastanelerimizde ağırlaşan yoğunluğa yol açtı. Salgında insan üstü kapasiteyle hizmet veren sağlık çalışanları zorlanmaya başladı" dedi.

Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının büyük zorluklar çektiğini ifade eden Koca, "Balkona çıkarak alkışladığımız insanların şimdi aynı performansı aralıksız sürdürebileceğini düşünmemiz ise bence pek isabetli değil. Geçiş sürecindeyiz. Hayat şartlarından sağlık çalışanların fazlasıyla etkilendiğini, öngörülen iyileştirmelerin henüz hayata geçmediğinin bilincindeyiz" diye konuştu.

Dünya genelinde pandemi sonrası sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının fazlalaştığını belirten Koca, "Şiddet olaylarında ciddi bir bölümü de sözlü şiddet oluşturmaktadır. Bu gruptaki şiddetin kaynağı ise, bizce, hasta veya hasta yakını ile sağlık çalışanı arasındaki yanlış beklentiden kaynaklanan gerilimdir" şeklinde konuştu.

Koca "Sağlık hizmeti alırken anlayışlı, yeri geldiğinde sabırlı olmalıyız. Sorunlarla kişisel olarak mücadele etmek yerine devletin getireceği çözüme güvenmeliyiz. Hastaneler kerim devletin gözbebeği kurumlardır. Kişilerin hataları varsa o hatalarla ne kurumları ne de bir meslek grubunu etiketlemekten kaçınmalıyız" açıklamasında bulundu.

KANUN TEKLİFİ MECLİS'TE

Sağlık Bakanı, "Sağlıkta şiddet suçlarının önlenmesi, Malpraktis davalarındaki hata ve haksızlıkların sona erdirilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören Kanun Teklifi, Meclisimize sunulup, Adalet Komisyonuna sevk edildi" dedi.

Koca, "Bu kanun teklifi, kasten yaralamada tutuklu yargılanma sonucunu doğuracak. Yine bu kanun teklifi, sağlık hizmetini engelleme suçunu şiddet olayında cezayı artırıcı bir suç haline getirecek. Malpraktis kaynaklı dava açılabilmesi, kurulacak Mesleki Sorumluluk Kurulunun onayı şartına bağlanacak. Teklifin temelini oluşturan hükümler, tarihi bir sonuç doğuruyor: Kasıt olmadığı sürece hekimden tazminat yükü kalkacak. Vatandaşın mağduriyeti varsa bunu devlet karşılayacak" diye kaydetti.

"OLAY TARAFLAŞMAYA YOL AÇTI"

Koca şöyle devam etti:

Camiamız, bu gelişmelerden duyulacak heyecanı maalesef göstermedi. Neden?

Maalesef daha önce de örneğini yaşadığımız olaylar yaşandı. Sorunların çözümü etrafında buluşmak yerine, sorunların güncel örnekleri etrafında toplanıldı. Seyri hukuka bırakılması gereken bir olay, neredeyse bir taraflaşmaya, ayrışmaya yol açtı.

Bize gelecek ve huzur vaat eden gerçek gündemden kopmak hatadır. Öte yandan, suç ve ceza şahsidir. Bir kişinin hatası, ne bir kurumun ne de bir meslek grubunun hatasıdır.

"HASTALARIN DA ANLAŞILMAYA İHTİYACI VARDIR"

"Çalışma huzuru için emek verdiğimiz sağlık çalışanları, vatandaşlarım. Şiddet olayları hasta hekim insicamını giderek etkilemeye başladı. Sağlık profesyonellerin anlaşılmaya ihtiyacı olduğu gibi bizlere gelen hastaların da anlaşılmaya ihtiyacı vardır.

Yorgunken de ihmal etmeyin: Varis oluşumunu engellemenin yöntemleri... Sağlık Obezite çocuğunuzu diyabet ve tansiyon hastası yapabilir Sağlık Pfizer, tansiyon ilacını kanserojen madde yüzünden piyasadan çekti! Sağlık 'Bu varyant Omicron’dan çok farklı' Sağlık