Kontrolsüz et ithalatı kriz getirdi!

Abone ol

CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun, hazırladığı “Hayvancılık Raporu”nda et ithalatının üreticiyi getirdiği duruma vurgu yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre besicilik yapan 180 bin işletme var. Bu işletmeler içinde 500 baş ve üzeri hayvan olan işletme sayısı ise yüzde 2. Bu besiciler, özellikle son yıllarda ithal hayvan getiriyor.

Bunlara 7-8 ay bakarak üretimlerini sürdürüyor. Rapora göre, geçen yıl yapılan kontrolsüz ithalat besicileri büyük bir krizin içine sürüklendi.

Bugün ne hayvanları para ediyor ne de onları kestirebiliyorlar. Çünkü Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) deposu ithal etle dolmuş durumda. Öyle ki ESK, kesimleri durdurmak zorunda kaldı. Özel sektör ise piyasada talep olmadığı gerekçesiyle besiciden hayvan almıyor.

Maliyetler arttı

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; besicinin girdi fiyatları yüzde 100’ün üstünde artarken, kesim fiyatları ise üç yıl önceki fiyatlarda duruyor.

ESK depolarında 50 bin ton et bulunduğuna işaret eden Aygun, şunları söyledi: “Bu ithalatla et ucuzladı mı? Halkımız eti ucuz tüketebiliyor mu? Hayır. Ülke kaynaklarının gereksiz yere yurtdışına transfer edilmesine neden olan ve üreticiyi büyük zarara uğratan bu ithalat kararından dolayı sorumluların derhal istifa etmesi gerekiyor.”

Sigaraya yapılan zamma bir liste daha eklendi! Ekonomi Üniversite mezunları işsiz kaldı! İşte İŞKUR rakamları Ekonomi Alanya'da avokadoda 50 milyon rekolte bekleniyor Ekonomi Emeklinin bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Ekonomi