Konut fiyatlarına dolar darbesi: Son 4 yıllık fiyat artışı yüzde 43

Abone ol

Artan maliyetlerle birlikte konutta üretim azalırken, yatırımcı ve yabancı talebiyle fiyatlar dolar bazında da yükseldi. Türkiye'de ev fiyatları bu yılın şubat ayında dolar bazında yüzde 12 artarken, son dört yıldaki artış ise yüzde 43 olarak hesaplandı.

Yüksek enflasyon, yabancı talebi ve azalan arzın yanı sıra yatırım amaçlı talep, konut fiyatlarını yabancı para cinsinden de yukarı çekti. Bu gelişmelerle, Türkiye genelinde ev fiyatları bu yılın şubat ayında dolar bazında yüzde 12 arttı. Şubat ayındaki bu artışta enflasyonun yüksek oranlı artması döviz kurlarında ise stabilite etkili oldu. Son dört yıldaki artış ise yüzde 43 olarak hesaplandı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme’nin Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’nden derlediği verilere göre, Türkiye genelinde 2019’un Ocak ayında 436 dolar olan konutların metrekare fiyatları bu yılın şubat ayında 624 dolara çıktı. Dolar bazında, yabancı alımlarının yüzde 10’unun gerçekleştiği İstanbul’da yüzde 13,78, Ankara’da yüzde 14, İzmir’de yüzde 8 oranında artışlar yaşandı.

İSTANBUL'UN MERKEZİ BİN 600 DOLARA ÇIKTI

Verilere göre, İstanbul’un merkezi lokasyonlarda metrekare fiyatları bin 600 dolara çıkarken, lüks projelerde ise 3 bin dolara geldi. Sektör dolar bazından en iyi dönemini 2 bin 318 dolar metrekare fiyatı ile 2016 yılında yakalamıştı. Fiyatlar sonraki yıllarda düşüş eğilimine girmiş, 2019’da 1.000 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Bu gelişmede konut arzındaki artış ve kur seviyesindeki hareketlilik etkili oldu.

Düzenleme eski TÜİK Başkanı'nı 'şoka uğrattı': 'Yurt dışında Türkiye'deki evleri pazarla, masrafların devletten'

20 BİN KİŞİ KONUT ALARAK VATANDAŞ OLDU

Dünya'dan Leyla İlhan'a konuşan İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman, ''Türkiye’de konut alarak vatandaşlık edinenlerin sayısı 2018- 2021 yıllarını kapsayan 4 yılda 20 bin. Bu da yılda 5 bin kişi yapıyor. Aynı dönemde yabancıya satılan konut sayısı ise 185 bin oldu. 20 bini çıkartırsak 165 bin konut satıldı. Demek ki vatandaşlık amaçlı alımların toplam yabancılara yapılan satışlardaki oranı yüzde 15- 20 seviyesinde. Genel satışlarda ise yüzde 1'' dedi.

Düzenleme eski TÜİK Başkanı'nı 'şoka uğrattı': 'Yurt dışında Türkiye'deki evleri pazarla, masrafların devletten' Ekonomi Bir zamanlar kendi kendine yeten altı tarım ülkesinden biriydik: Çiftçi sayısı 500 binin altına düştü! Ekonomi Bankalarda kafa karışıklığına yol açmıştı, dövizle ödeme yasağına bakanlıktan düzenleme Ekonomi Altın fiyatları, Fed ve enflasyon endişesine rağmen direncini korudu Ekonomi