Koronavirüs ruh sağlığını da bozdu! Dünya psikolojisini korumaya çalışıyor

Abone ol

Koronavirüs pandemisinin ardından dünya genelinde psikolojik sorunlarla mücadele eden kişilerin sayısı arttı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında hem beden sağlığını hem de ruh sağlığını korumak büyük önem taşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre dünya üzerinde 264 milyon kişi kaygı bozukluklarıyla, 322 milyon kişi ise depresif bozuklukla savaşıyor. Ancak uzmanlar bu sayının Covid-19 ile birlikte artmış olabileceğini vurguluyor.

Birgün'ün aktardığına göre; Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Covid-19’un yanı sıra dünyanın ‘ruh sağlığı pandemisi’ yaşadığına dikkat çekti.

Alkol bağımlılığı, yeme bozuklukları, travmatik olaylar sonrası ortaya çıkan stres sorunları gibi sorunlar dahil edildiği takdirde ruh sağlığı sorunları yaşayan insanların sayısının artacağını dile getiren Prof. Dr. Şalcıoğlu, şöyle konuştu:

“Modern dünyada insanların uyku dışındaki zamanlarının yüzde 60’ın çalışarak geçiyor. Sanayileşmiş dünyanın iş yerlerinde ruh sağlığı sorunları oldukça yaygın görülüyor. Batı ülkelerinde yapılan araştırmalara göre 27 Avrupa ülkesinde, çalışanların yüzde 22’sinde iş stresinin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini, İngiltere’de her altı çalışandan birinde anksiyete, depresyon, strese bağlı ruh sağlığı sorunu yaşıyor.”

ENGELLERE YÖNELİK ÇÖZÜM OLUŞTURUN

Prof. Dr. Şalcıoğlu, tam bir ruh sağlığına sahip olmanın psikolojik sorunlardan arınmış olmakla mümkün olduğunu belirterek bazı tavsiyelerde bulundu:

■ Yaşamınızı anlamlı kılan ve ona yön veren değerlerinizi tanımlayın.

■ Gündelik yaşamınızı ve davranışlarınızı benimsediğiniz değerleri temel alarak yönlendirin.

■ Duygu ve düşünceleriniz süreçte size engel oluşturabilir. Bu iç engelleri anlamaya ve aşmaya yönelik çözümler üretmeye çalışın.

***

Yetişkinler çocukların ruh sağlığını korumalı

Salgın yetişkinler kadar çocuk ve gençlerin de ruh sağlığını büyük ölçüde etkiledi. Bu süreçte çocuklar ve gençlerin ruh sağlığını korumak için yetişkinlere önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlatan Psikolog Ezgi Ünal, “Yetişkinler hem kendilerinin hem de çocuklarının ruh sağlığını korumak için hobilere zaman ayırmanın, çocuklarla aktiviteler yapmanın, kaliteli zaman geçirmek diye tabir ettiğimiz farkındalığa ve bilinçlenmeye yönelik geçirilen zamanların anahtar niteliğinde olduğunu unutmamalı” diye konuştu.

Umut veren üç koronavirüs aşısının benzerlikleri ve farklılıkları neler? Sağlık Yüzde 95 etkili olduğu açıklanan Sputnik V aşısının fiyatı belli oldu Sağlık Prof. Dr. Sedat Altın: Aşıdan başka silahımız yok Sağlık Enerjik çocuklar için beslenme önerileri Sağlık